The Cleaningans : Οι νέοι της Καλαμαριάς που βοηθούν εθελοντικά στην καθαριότητα

Εθελοντισμός σημαίνει Νοιάζομαι για το πρόβλημα και Συμμετέχω στη λύση του. Επιθυμώ να λυθεί για το καλό όλων, υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και δε μένω απαθής.Ο Εθελοντισμός πηγάζει από την επιθυμία μας να συμβάλλουμε στη λύση, για να βελτιώνουμε συνεχώς τη ζωή μας. Ο Εθελοντισμός είναι κουλτούρα, είναι στάση Ζωής.

Mε αυτές τις σκέψεις , νέα παιδιά της Καλαμαριάς με όνειρα και διάθεση γίνονται το παράδειγμα της ευαίσθητης και δραστήριας νεολαίας!

Οι《χούλιγκανς》της καθαριότητας ή αλλιώς “The Cleaningans” είναι μια εθελοντική ομάδα καθαρισμού και προστασίας του περιβάλλοντος που εδρεύει στην Καλαμαριά όπου κύριο της μέλημα είναι να επεμβαίνει σε περιοχές που κατακλύζονται από σκουπίδια και μπάζα και να τα απομακρύνει δίνοντας έτσι μια άλλη καθαρότερη όψη στο εκάστοτε μέρος.
Ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από μια παρέα εφήβων στην Καλαμαριά που τους ενοχλούσε η θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας στο θέμα της ανεξέλεγκτης ρίψης σκουπιδιών και μπαζών από ασυνείδητους πολίτες σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους, χώρους πρασίνου, ακτές, δάση και πάρκα. Έτσι, σταμάτησαν να ρίχνουν τις ευθύνες στην κάθε δημοτική αρχή, φόρεσαν γάντια και ξεκίνησαν να ομορφαίνουν τον πλανήτη.
Στους 3 πρώτους μήνες δράσεων η συνολική αποκομιδή ξεπερνούσε τα 50.000 λίτρα σκουπιδιών.
Είχαμε την χαρά να συνομιλήσουμε με τον Παναγιώτη που δημιούργησε την ομάδα και να μας χαρίσει μια όμορφη συνέντευξη..
Ποιοί είναι οι CLEANIΝGANS και πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα?
• Οι Cleaningans είναι μια εφηβική εθελοντική ομάδα καθαρισμού με έδρα την Καλαμαριά όπου κύριο της μέλημα είναι να επεμβαίνει και να απομακρύνει εθελοντικά τα σκουπίδια από όποια περιοχή χρειαστεί δίνοντας έτσι μια άλλη, καθαρότερη όψη στο εκάστοτε σημείο ..
Σε ποιές περιοχές γίνονται οι δραστηριότητες σας?
Οι εξορμήσεις-δράσεις μας γίνονται κατά κύριο λόγο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όμως έχουμε ήδη πραγματοποιήσει και θα πραγματοποιήσουμε δράσεις και σε άλλες περιοχές εντός κι εκτός Θεσσαλονίκης.

Μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας εθελοντές?
Μεμονωμένοι εθελοντές αλλά και ο καθένας που θέλει να μας βοηθήσει στις δράσεις μας, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερωθεί για το πρόγραμμα μας.
Τα μέλη της ομάδα σας είναι κυρίως πρόσωπα νεαρής ηλικίας.Στα δικά σας μάτια πως ονειρεύεστε το περιβάλλον?
Οι Cleaningans αποτελούνται από νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια που θέλουν να βλέπουν ένα περιβάλλον καθαρό χωρίς σκουπίδια, υπεύθυνους πολίτες που το σέβονται και την κάθε δημοτική αρχή να δίνει τον καλύτερο της εαυτό στη καθαριότητα. Μόνο με συλλογική προσπάθεια και αλλαγή νοοτροπίας θα κάνουμε θετικά βήματα σαν λαός.
Τα Χριστούγεννα κυκλοφορήσατε ένα υπέροχο ημερολόγιο με διάφορες τοποθεσίες που επισκεφτήκατε ως ομάδα.Σε κάθε σας δράση υπάρχουν έξοδα προφανώς για γάντια,μάσκες,σακούλες συλλογής σκουπιδιών.Μπορεί ο κόσμος να σας στηρίξει για να προμηθευτείτε εξοπλισμό?
Η στήριξη του κόσμου τόσο από τα θετικά σχόλια στις δημοσιεύσεις και την ώρα κάποιας δράσης μας όσο και από την οικονομική ενίσχυση τους είναι πολύ συγκινητική και παρά πολύ σημαντική για το έργο μας. Η αγάπη του κόσμου και τα θετικά τους σχόλια είναι σύμμαχος στο να συνεχίσουμε. Κάθε πολίτης μπορεί να μας στηρίξει οικονομικά αγοράζοντας κάποια από τα προιοντα ενίσχυσης που διαθέτουμε γι αυτό το σκοπό, ενώ ακόμα ένας τρόπος ενίσχυσης είναι η προσφορά αναλωσίμων υλικών (σακούλες, γάντια, εργαλεία περισυλλογής, αντισηπτικά).

Ο Δήμος Καλαμαριάς έχει συμβάλλει στην εθελοντική σας προσπάθεια?

ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΡΔΑΜΑΝΕΛΗ

Από τις πρώτες κιόλας δράσεις που πραγματοποιήσαμε ο Δήμος Καλαμαριάς έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον να συμβάλλει με οποίον τρόπο μπορεί προκείμενου μα διευκολύνει το εγχείρημα μας και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί.
Έχουμε πραγματοποιήσει ήδη 2 δράσεις σε συνεργασία με τον Δήμο στις οποίες συμμετέχουν ενεργά άνθρωποι του Δήμου ακόμα και ο ίδιος ο Δήμαρχος.
Άλλωστε όταν οι εθελοντές συνεργάζονται με την δημοτική αρχή τα αποτελέσματα που μπορούν να υπάρξουν είναι μόνο θετικά!
Τι βρίσκει η ομάδα σας πιο συχνά στα σημεία που καθαρίζετε? Υπάρχει κάτι που σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν το βρήκατε?
Σε οποιοδήποτε σημείο κι αν καθαρίσουμε τα πιο κοινά σκουπίδια που βρίσκουμε είναι κυρίως πλαστικά προιόντα μιας χρήσης, μπουκάλια, καλαμάκια, μάσκες, μαντηλάκια, τενεκεδάκια και φελιζολ.

Μας προκαλούν εντύπωση αρκετά από τα ευρήματα που εντοπίζουμε σε κάθε δράση.
Υπάρχουν 2 κατηγορίες, αυτά που μας προκαλούν το ερώτημα “πως γίνεται να έχει πεταχτεί κάτι τέτοιο εδώ” όπως για παράδειγμα προφυλακτήρες αυτοκίνητων, καναπέδες, νιπτήρες, λάστιχα κ. α.και αυτά τα οποία έχουν αρχαιολογική άξια όπως για παράδειγμα κάποια μπουκάλια γάλακτος και μερικά τενεκεδάκια των οποίων η χρονολογία αγγίζει τα 40 μέχρι και τα 50 χρόνια.

Ποιά είναι η άποψη σας όσον αφορά την μείωση των πλαστικών ?Βλέπετε αποτέλεσμα?
Έπειτα από την νέα νομοθεσία που εν μέρη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται, υπάρχει μια μικρή μείωση στην χρήση των πλαστικών μιας χρήσης. Ελπίζουμε σύντομα να σταματήσει η παράγωγη και η προσφορά τους και να αντικατασταθούν με αλλά προιόντα είτε από πρώτες ύλες είτε πιο φιλικά προς το περιβάλλον.
Ο εθελοντισμός σε τέτοιες πρωτοβουλίες βρίσκει ανταπόκριση απο τον κόσμο ή σας βλέπουν σαν “εξωγήινους” που αντί να βρίσκεστε μπροστά σε μια οθόνη προσπαθείτε να κάνετε το περιβάλλον καλύτερο και ασφαλέστερο?
Στην αρχή η αλήθεια είναι ότι οι περαστικοί μας κοιτούσαν σαν να είμαστε εξωγήινοι.
Ακόμα συμβαίνει αυτό σε μικρότερο βαθμό γιατί υπάρχει μια αλλαγή από τότε.
Ότι τώρα ο κόσμος γνωρίζει τι κάνουμε. Η ανταπόκριση και η συμμετοχή του κόσμου στις δράσεις μας είναι ικανοποιητική και συγκινητική για εμάς, όμως θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουμε όλο και περισσότεροι για να περάσουμε ένα πιο ηχηρό μήνυμα και στην πολιτεία όσο και στους πολίτες για αλλαγή νοοτροπίας και σεβασμού προς το περιβάλλον.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια?

Τα σχέδια μας για το κοντινό μέλλον εκτός από τις δράσεις που συνηθίζουμε και κάνουμε ήδη, είναι να μεταδώσουμε την “τρελά” μας και να ενημερώσουμε αλλά και να κάνουμε δράσεις με σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, με αθλητικούς συλλόγους και γενικότερα οπού υπάρχουν τα παιδιά και η νεολαία οπού άλλωστε ανήκουμε κι εμείς σε αυτή την κατηγορία.

 

Related Posts