75 σύλλογοι της Δυτ. Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ

Πρωτοβουλία συλλόγων, σωματείων και πολιτών κατά της καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης
¨ 75 σύλλογοι λέμε ΟΧΙ και ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ τον ¨ΙΟ της καρκινογόνας καύσης απορριμμάτων¨ στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης – Μην μένεις θεατής ¨
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ένας ΝΕΟΣ ΙΟΣ, ήρθε στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο ¨ιός της καύσης απορριμμάτων¨εν μέσω της πανδημίας του COVID-19. Αυτός όμως ο ιός έρχεται να μείνει για πάντα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία μας και το περιβάλλον. Φουράνια και διοξίνες, θα κατακλύσουν τον αέρα της Θεσσαλονίκης και οι πολίτες αφού καταφέρουμε κάποια στιγμή να ορθοποδήσουμε από τον κορονοϊό, θα βρεθούμε μόνιμα με μια αόρατη απειλή που δεν θα μπορέσουμε να την νικήσουμε, αν δεν την ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!
Η ΥΓΕΙΑ μας ΠΑΝΩ από τα ΚΕΡΔΗ τους!
Τι ΣΥΝΕΒΗ λοιπόν; Εν μέσω πανδημίας και με ΑΝΗΘΙΚΟ τρόπο, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, η κυβέρνηση μέσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) και ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, προχωρούν από κοινού τις διαδικασίες αδειοδότησης καύσης απορριμμάτων RDF – SRF, βρίσκοντας ως κατάλληλο timing, την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει καλέσει όλους μας να κλείσουμε τα μαγαζιά, τις δουλειές μας και να μείνουμε στα σπίτια μας, για να προστατεύσουμε την υγεία μας και τους ευπαθείς συμπολίτες μας.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη στάση που μόνο θυμό και οργή μπορεί να γεμίσει τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της πόλης.Φοβούνται την λαϊκή κατακραυγή, τις μαζικές αντιδράσεις συλλόγων, φορέων και πολιτών.
Δεν θα τους περάσει όμως, ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ οριστικά αυτή τη φορά!
ΓΙΝΕΤΑΙ και αλλού;Οι συνεχής ενημερώσεις που έρχονται από το Βόλο και το Αλιβέρι, περιοχές στην χώρα μας που έχει χτυπήσει και εκεί ο ¨ιός της καύσης¨, δείχνουν καταστροφικές συνέπειες. Όπως επισημαίνει και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας (για την περίπτωση της καύσης απορριμμάτων RDF– SRFστο Βόλο), πέρα από την οποιαδήποτε ρύπανση στο περιβάλλον και στο αναπνευστικό σύστημα των πολιτών που προκαλεί μια τσιμενοβιομηχανία με τη δράση της σε μια περιοχή, η αμφιλεγόμενη αυτή καύση και χωρίς έρευνες, που να αποδεικνύουν ότι δεν ρυπαίνει, μεγεθύνει τα προβλήματα υγείας στον ύψιστο βαθμό, με αβέβαιο μέλλον και επιπτώσεις.
ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ λοιπόν. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ! ΨΗΦΙΣΕ ΟΧΙ… δες στο τέλος το λινκ
Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα διαχρονικά ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ και ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ την ορθή διαχείριση απορριμμάτων (διαλογή, κομποστοποίηση, ανακύκλωση κλπ.). ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ την καύση απορριμμάτων ως τη μόνη ενδεδειγμένη ¨περιβαλλοντική¨ λύση, για να ευκολύνουν το παιχνίδι μεγαλοσυμφερόντων, που ψάχνουν φθηνά ¨εναλλακτικά¨ καύσιμα, που έχουν ως βάση το χαρτί και το πλαστικό, που αντί να γίνει σοβαρή προσπάθεια να ανακυκλωθούν, γίνονται καύσιμα υλικά.
Το έγκλημα ήταν μελετημένο εδώ και χρόνια!
ΟΜΟΦΩΝΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ 2010, 2014, 2019…. Ήδη από το 2010, ο λαός της δυτικής Θεσσαλονίκης μαζί με τους δήμους (με ομόφωνα ψηφίσματα), αντέδρασαν μαζικά και δυναμικά στην άδεια καύσης που επιχείρησε να πάρει ο ΤΙΤΑΝ, αναγκάζοντας το νομαρχιακό συμβούλιο Κ. Μακεδονίας να την πάρει πίσω. Με αφετηρία όμως το 2014 προχώρησε ξανά ο σχεδιασμός της εταιρείας στην Ευκαρπία, για την απόκτηση άδειας καύσης απορριμμάτων, παρά τις αντιδράσεις και κόντρα στο νέο ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Παύλου Μελά. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση ενισχύθηκε περισσότερο με την λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας το 2017.
Αποτέλεσμα της πορείας αυτής, είναι το 2019, κατακαλόκαιρο, πριν και μετά τις εκλογές, ο ΤΙΤΑΝ,¨πετυχαίνει¨ συμφωνίες και με τη ¨βοήθεια¨ του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας που αφαίρεσαν την καύση RDF – SRF από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα, αρπάζει την ευκαιρία «διαθέτοντας» το εργοστάσιο του για την καύση όλου του πιθανού διαθέσιμου υλικού της μονάδας αυτής, αλλά και μιας μεγαλύτερης ΜΕΑ, αυτή της δυτικής Θεσσαλονίκης που σχεδιάζεται να γίνει. Νέες αντιδράσεις από το λαό της δυτικής Θεσσαλονίκης και δύο δήμοι (Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου) ανακοινώνουν ομοφώνα ψηφίσματα. Σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 25-11-2019 η διοίκηση της περιφέρειας δήλωσε αναρμόδια!Αποκαλύφτηκε πλέον τι σχεδίαζε φανερά ο ΤΙΤΑΝ με τους πολιτικούς φορείς (Περιφέρεια, ΦΟΔΣΑ, Κυβέρνηση) και θα έπρεπε να δράσει πιο δυναμικά ο μηχανισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι εξελίξεις αυτές βρίσκουν έδαφος στο νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε με τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων το οποίο, όπως μαρτυρά και η ίδια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της νέας ενδεχόμενης αδειοδότησης καύσης, αποτελεί εξειδίκευση των ευρωπαϊκών οδηγιών. Αποτέλεσμα είναι να κερδίζουν οι μεγάλοι όμιλοι του κλάδου και να πληρώνει το «μάρμαρο» ο λαός, από την τσέπη του και με επιβάρυνση της υγείας του.
Δεν διαλέγουμε αν θα πάθουμε καρκίνο από το πετ κωκ ή από το RDF-SRF! Λέμε όχι στην ρύπανση του αέρα, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας!
ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ το δίλημμα καύση απορριμμάτων RDF – SRF αντί για πετ κωκ, λέγοντας ότι ρυπαίνει λιγότερο. ΑΡΑ παραδέχονται ότι μας ρυπαίνουνε εδώ και χρόνια! Το θέμα είναι να μην ρυπαίνει ΚΑΘΟΛΟΥ! Όχι να υποδεχτούμε τα ΦΟΥΡΑΝΙΑ και τις ΔΙΟΞΙΝΕΣ! Ο λιγότερος καρκίνος δεν μας λέει τίποτα! Τα παραδείγματα του Βόλου και του Αλιβερίου που αντιδρούν εδώ και χρόνια, από κάτοικοι μέχρι ιατρικοί σύλλογοι για τις επιπτώσεις σε υγεία και περιβάλλον, μας οδηγούν να πούμε δυνατά ¨ ΟΧΙ στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία¨ .
ΚΑΛΟΥΜΕ τον λαό της περιοχής μας, τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς να εναντιωθούνε στην νέα προσπάθεια αδειοδότησης της καρκινογόνας καύσης απορριμμάτων! Να ανατρέψουμε τα σχέδια τους στην πράξη, με τη δύναμη της οργάνωσης και του αγώνα! Πιέζουμε τους δήμους να ενώσουν τις δυνάμεις τους να εκδώσουν ψηφίσματα, όπως ήδη έχουν κάνει 6 δήμοι (Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά, Ευόσμου- Κορδελιού, Αμπελοκήπων, Πυλαίας – Χορτιάτη), αλλά και βουλευτές, παρατάξεις, συμβούλους.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ τώρα:
• Να σταματήσει η κυβέρνηση, τη διαδικασία αδειοδότησης της καύσης απορριμμάτων RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας και να ανακληθεί η τροποποίησης της ΑΕΠΟ, που πήγε να περάσει χωρίς ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Ούτε σκέψη στο ενδεχόμενο καύσης απορριμματογενών αποβλήτων RDF και SRF σε κανένα σημείο της πόλης.
• Τα δημοτικά συμβούλια Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου να θέσουν σε εφαρμογή τα ομόφωνα ψηφίσματά τους, του2019. Να κρίνουν ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ την καύση σκουπιδιών και τις πρακτικές που χρησιμοποιεί ο όμιλος ΤΙΤΑΝ. Το ίδιο να πράξουν και οι υπόλοιποι δήμοι της δυτ. Θεσσαλονίκης αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, παρόλο την κωλυσιεργία που επέδειξαν.
• Με ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης της περιοχής μας. Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης απ’ τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα θέματα του επαγγελματικού κινδύνου, της βιομηχανικής ρύπανσης, της πρόληψης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.
• Με τον ίδιο τρόπο να συσταθεί εξειδικευμένη ομάδα Ιατρών και να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική μελέτη για τις επιπτώσεις της συσσωρευτικής ρύπανσης στον πληθυσμό.
• Οι δήμοι μας να επαναπροσδιορίσουν τις χρήσεις γης, για να μην κάνουν ότι θέλουν τα μεγαλοσυμφέροντα μέσα στον αστικό ιστό με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού.
• Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Λέμε ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Λέμε ΝΑΙ στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που θα πρέπει να ξεκινήσει κάποια στιγμή προς όφελος του λαού.
• Να ξεκινήσει ο σχεδιασμός σε βάθος χρόνου της οριστικής μετεγκατάστασης ρυπογόνων βιομηχανιών από τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

• Να υπάρξει πλήρης κάλυψη των αναγκών πρόληψης και θεραπείας των εργαζομένων στον Όμιλο απ’ τον επαγγελματικό κίνδυνο, με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση της εργοδοσίας.

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ τις επόμενες ημέρες (Θα ανακοινωθούν στη σελίδα και στο blog μας)
ΖΗΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ τη διαδικασία της αδειοδότησης της καύσης και από το ΤΙΤΑΝ αν όπως ισχυρίζεται είναι ¨ οργανικό κομμάτι της περιοχής αλλά και υπεύθυνος πολίτης¨, να ξεκινήσει αυτό που έπρεπε να είχε κάνει από το 2010,δηλαδή να καθίσει να συζητήσει μαζί με την τοπική κοινωνία και τους δήμους φανερά, με διαβούλευση,και όχι πλαγίως και με πονηρό τρόπο αγνοώντας προκλητικά όλες τις αποφάσεις.
ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ! ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΟΧΙ στον ¨ΙΟ της καύσης¨ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα AVAAZ και κάνε τη δύναμη σου Πολιτική Δράση (κάνε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο)
(https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/protovoylia_kata_tis_kaysis_aporrimmaton_sto_titan_leme_ohi_kai_stamatame_ton_io_tis_karkinogonas_kaysis_aporrimmaton_sto_titan_eykarpias_/details/?fbclid=IwAR0VuJi5V_O5qVeo1SZ_jHbfwmUJnI6m2ht3Y-yzwGcUM7k-hsBUjy4OYfg )
ΨΑΞΕ, ΜΑΘΕ , ΣΥΝΤΟΝΙΣΟΥ FACEBOOK ( ¨ Πρωτοβουλία κατά της Καύσης Απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης ¨ ) BLOG ( https://oxisthnkayshstotitaneukarpia.blogspot.com )

Την ανακοίνωση προς το παρόν υπογράφουν οι παρακάτω (ΑΝΟΙΚΤΟ κάλεσμα – Συνεχής ροή)
1. Ένωση Πολιτών Μετεώρων,
2. Φίλοι του Δάσους (Μετέωρα)
3. Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης,
4. Νίκη Ευκαρπίας
5. Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου
6. Ένωση Γονέων Δήμου Παύλου Μελά,
7. Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου,
8. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας,
9. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ευκαρπίας,
10. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Ευκαρπίας,
11. ΑΣ Ταε κβο ντο Μετεώρων,
12. Πολιτιστικός Σύλλογος Μετέωρων ¨Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος¨ ,
13. Ένωση Ποντίων Πολίχνης,
14. Ανεξάρτητη Ομάδα Νέων Π.Ε.Σ. το Δυτικά (Πολίχνη- Ευκαρπία – Σταυρούπολη),
15. Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας,
16. Πολιτιστικός Σύλλογος Ανθοκήπων Ευκαρπίας
17. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Σταυρούπολης,
18. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου,
19. Σύλλογος Γυναικών Ωραιοκάστρου “Η Αρίστη”
20. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Λυκείου Σταυρούπολης,
21. Σωματείο Ένωση Μακεδονία Ευκαρπίας,
22. Α.Π.Σ. ¨Εθνικός Μετεώρων¨,
23. ΠΡΟΤΕΚΤΑ Παύλου Μελά, Κορδελιού-Ευόσμου , Θεσσαλονίκης,
24. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης
25. Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης,
26. Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας
27. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Η Ενότητα»
28. Φοίνικας Πολίχνης
29. Σύλλογος Γονέων κ Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης (Μετέωρα)
30. Ακαδημία Ποδοσφαίρου Λύκοι Παύλου Μελά,
31. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ευκαρπίας,
32. Αθλητικός Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Διόνυσος Σταυρούπολης,
33. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης.
34. ΑΜΣ Νικόπολη
35. Πολιτιστικός Σύλλογος Νόστος Πολίχνης
36. Σκακιστικός Όμιλος Πολίχνης
37. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 6ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης (Μετέωρα)
38. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Κορδελιού
39. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 13ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης (Μετέωρα)
40. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Γυμνασίου Πολίχνης (Μετέωρα)
41. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Λυκείου Πολίχνης (Μετέωρα)
42. Πήγασος Πολίχνης VOLLEY BALL,
43. Γ.Σ. Ηλιούπολης,
44. Σταυρούπολη Ένωση Καλαθοσφαίρισης,
45. Γ.Σ. Ήφαιστος Ηλιούπολης,
46. Συνδικάτο Τροφίμων Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας,
47. Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Αμπελοκήπων,
48. Ένωση Λογιστών Θεσσαλονίκης,
49. Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης
50. Σωματείο Φύλαξης και Καθαριότητας Κεντρικής Μακεδονίας
51. Σωματείο Εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδης
52. Σωματείο Εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ Βορείου Ελλάδος
53. Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ)
54. Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Δ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
55. Σύλλογος Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης – Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
56. Ομάδα Γυναικών Χαλκηδόνας
57. Πυγμαχικός Σύλλογος «Πυγμή» Βαθύλακκου
58. Ομάδα Γυναικών Δέλτα
59. Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης
60. Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών (μέλος ΟΓΕ)
61. Σωματείο Εργαζομένων Θεαγενείου Νοσοκομείου
62. Ελπίδες Σταυρούπολης
63. Α.Ο. Παύλος Μελάς Σταυρούπολης
64. Ομάδα Γυναικών Μενεμένης
65. Χορευτική Ομάδα Επίκουρος Πολίχνης
66. Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λητής
67. Παλαιστικός Σύλλογος “Α.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ”
68. ΑΣ Νέα Φλόγα Πολίχνης
69. 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Παύλου Μελά
70. ΕΠΟΜΕΑ Δήμου Παύλου Μελά,
71. Περιαστικοί Καλλιεργητές Καρατάσιου,
72. Ένωση Ανθοκήπων Καρατάσου
73. Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης Αλέξανδρος Υψηλάντης,
74. Γυμναστικός Όμιλος Ολυμπιάδα Ηλιούπολης
75. Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νεάπολης Συκεών