Χαλκιδική: Το ανθρωπολογικό μουσείο των Πετραλώνων

Τριάντα πέντε χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέας Μουδανιάς βρίσκεται το χωριό Πετράλωνα.

Το σπήλαιο και το Ανθρωπολογικό Μουσείο βρίσκονται 2 χιλιόμετρα έξω από το χωριό.

Το μουσείο χτίστηκε και χρηματοδοτήθηκε το 1978 από την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος (ΑΕΕ).

Άνοιξε το 1979.

Σκοπός του μουσείου είναι να παρουσιάσει τα ευρήματα από το σπήλαιο Πετραλώνων, τον προϊστορικό πολιτισμό της Ελλάδας, της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου και ευρήματα που αντιπροσωπεύουν ολόκληρο τον παλαιοανθρωπολογικό χώρο της Ελλάδας.

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν αντίγραφα του μαυσωλείου του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων, τα αρχαιότερα ίχνη φωτιάς που βρέθηκαν ποτέ (από το 24ο γεωλογικό στρώμα στο σπήλαιο των Πετραλώνων, η οποία είναι περισσότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια), τα πρώτα λίθινα και οστέινα εργαλεία, τα οποία βρέθηκαν στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής (ηλικίας 11 εκατομμυρίων ετών) και ευρήματα από ανοιχτούς χώρους πριν την εποχή των σπηλαίων στη Νέα Τρίγλια, το νησί της Εύβοιας, την Πτολεμαΐδα στη Χαλκιδική, το Αιγαίο, άλλα μέρη της Ελλάδας και την Αφρική.

Υπάρχουν επίσης τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Χρήστου Καγκαρά που απεικονίζει την εμφάνιση της ζωής στη Γη .

Τον Αρχάνθρωπο να διδάσκει τα παιδιά του πώς να φτιάχνουν εργαλεία από πέτρα και οστά.

Την εξέλιξη της ζωής σύμφωνα με τον Αριστοτέλη και την εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής κατά τα τελευταία 11 εκατομμύρια χρόνια σύμφωνα με τον Πουλιανό.

Το μουσείο διαθέτει αίθουσα συνεδριάσεων, γεωλογικά και παλαιοανθρωπολογικά εργαστήρια συντήρησης όπως και βιβλιοθήκη.

 

Related Posts