Φυσικά Χριστουγεννιάτικα Έλατα – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Σύνηθες δίλλημα την περίοδο των εορτών αποτελεί η επιλογή ανάμεσα σε φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα ή ψεύτικα.

Τα πρώτα, κατά κύριο λόγο έλατα σε γλάστρα, εντοπίζονται σε φάρμες καλλιέργειας και σε δάση. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών αναλαμβάνουν να «γεμίσουν» την αγορά και τα σπίτια. Τα δεύτερα τα συναντάμε σε ποικίλα μεγέθη και χρώματα και προτιμώνται για την μεγαλύτερη ευελιξία που προσφέρουν.

Σκοπός μας είναι να σας βοηθήσουμε μέσα από μια σειρά επιχειρημάτων να καταλάβετε τι είναι προτιμότερο για εσάς.

ΥΣΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ

Ας ξεκινήσουμε γνωρίζοντας τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα. Τα φυτά έχουν το προτέρημα ότι συμβάλλουν ενεργά στην προστασία και ευημερία του πλανήτη. Η παρουσία τους στο περιβάλλον αποδεικνύεται ευεργετική για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς μαζί και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο
Created by Cottonbro

Το οξυγόνο που παράγεται από τα φύλλα αποτελεί «λίκνο» για τη χλωρίδα και πανίδα της ευρύτερης περιοχής. Συγχρόνως δεσμεύουν περίπου ένα τόνο διοξειδίου του άνθρακα ίσως και περισσότερο καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στο φυσικό τοπίο.

Η θετική «συμπεριφορά» των ελάτων, που αποτελούν την πιο συνηθισμένη επιλογή, επιφορτίζεται από τη δυνατότητα ανακύκλωσης που προσφέρουν. Συγκεκριμένα, η ιδιότητα που έχουν να βιοδιασπώνται προωθεί την οικολογική συνείδηση μέσα από το γιορτινό πνεύμα.

Η δημιουργία περιβαλλοντικής ταυτότητας είναι η άμεση απόρροια της χρήσης των αληθινών ελάτων, καθώς υπάρχουν και έμμεσες συνέπειες από την προτίμησή τους. Μια από αυτές αποτελεί η ενίσχυση της οικονομίας, λόγω της καλλιέργειας σε εγχώριο επίπεδο.

Παρ’ όλη αυτή τη θετική συμπεριφορά που παρουσιάζουν τα αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα, δεν μπορεί να παραληφθεί η αποδέσμευση τους από το φυσικό τους περιβάλλον. Οι συνέπειες άλλωστε, στη χλωρίδα και πανίδα είναι εμφανείς.
Μπορούμε να πούμε με σιγουριά όμως, πως οι επιπτώσεις των τεχνητών δέντρων είναι περισσότερες.

ΤΑ ΤΕΧΝΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα διαφόρων ειδών συνθετικά έλατα είναι προϊόντα παρασκευής. Κατά την παραγωγή τους παράγεται διοξείδιο του άνθρακα και άλλα επιβλαβή αέρια για το οικοσύστημα. Αυτό επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Επιπλέον, η πλειοψηφία από τα ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι pvc, ένα υλικό ιδιαίτερα επιζήμιο για την ευημερία του πλανήτη.

Χριστουγεννιάτικα στολίδια πάνω σε τεχνητό έλατο
Created by Cottonbro

Τα τεχνητά είναι περισσότερο διαδεδομένα και να φαντάζουν ως μια εύκολη λύση αφού διατηρούνται για πολλά χρόνια. Ωστόσο είναι μη βιοδιασπώμενα και η αποσύνθεση τους μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό ακόμα και δύο ή τρεις δεκαετίες ή και να μην ολοκληρωθεί ποτέ.

Σ’ αυτό το σημείο παρουσιάζεται μια αντίφαση. Παρόλο που η διάρκεια ζωής τους -μέσα στο σπίτι μας- είναι αρκετά μεγάλη μόλις χάσουν την ιδιότητά τους ως «στολίδια» θα παραμείνουν στον πλανήτη αρκετά χρόνια χωρίς να διασπαστούν.

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ Η ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Τα ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα αν και δεν απομακρύνονται από τη φύση, το υλικό παραγωγής τους (pvc) είναι ιδιαίτερα επιβλαβές, γεγονός που δημιουργεί μια νέα περιβαλλοντική απειλή. Η επικινδυνότητα δεν εντοπίζεται μόνο στο χώρο της οικολογίας, αλλά πολλά είναι τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στον άνθρωπο.

Επιπλέον, φαίνεται πως αποτελούν μια «κινητή» απειλή. Η παραγωγή τους δε γίνεται σε όλες τις χώρες, πράγμα που προϋποθέτει τη μεταφορά τους σε μεγάλες αποστάσεις. Η εξέλιξη αυτή εν τέλει αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιζήμια, αφού εκπέμπονται μεγάλα ποσά διοξειδίου του άνθρακα, λόγω του υλικού παρασκευής τους (πετρέλαιο).

Μπορεί η αποψίλωση των δασών να είναι κατακριτέα, αλλά η εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων CO2 και άλλων αερίων μπορεί να αποβεί μοιραία για τη μακροζωία του πλανήτη.

ΑΛΗΘΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ – ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ

Ενδεχομένως να δυσκολευτούμε να διακρίνουμε τη γνησιότητά του και να καταλήξουμε στην επιλογή του πιο κατάλληλου είδους για εμάς.

Φωτογραφία όπου απεικονίζει αληθινά έλατα σε φυτώριο

Ένα ποιοτικό φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Κάτι βασικό που ξεχνάμε όλοι να ελέγξουμε πριν την τελική επιλογή μας είναι το ύψος του. Το ταβάνι του σπιτιού μας ενδέχεται να είναι πιο κοντό. Συνεπώς, το πρώτο βήμα πριν προβούμε στην αγορά είναι η εύρεση του κατάλληλου ύψους μέσω της μέτρησης της απόστασης από το πάτωμα μέχρι επάνω.
2. Ο κορμός ενός αληθινού χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι κολλώδης και τα φύλλα των πεύκων όταν λυγίσουν στη μέση δε σπάνε ενώ των ελάτων κατακερματίζονται. Επιπλέον, αγγίζοντας τον φλοιό αν παρατηρήσουμε ότι τα χέρια μας κολλάνε τότε αποδεικνύεται ότι είναι φρέσκο.
3. Η ποιότητα εξαρτάται από τη σταθερότητα των φύλλων, όσο πιο δύσκολα αποσπώνται τόσο πιο ποιοτικά είναι. Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρηθεί βασικό κριτήριο, καθώς δεν είναι απόλυτο, αλλά μια συνήθης «συμπεριφορά».
4. Χαρακτηριστικό αποτελεί το χρώμα, το οποίο είναι συνήθως βαθύ πράσινο. Η έκθεση του δέντρου σε ξηρό περιβάλλον είναι πιθανόν να προκαλέσει μια αλλαγή σε πιο ξεθωριασμένες αποχρώσεις.

ΕΛΑΤΟ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ – ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Σ’ ένα αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο η διατήρηση της φρεσκάδας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εξασφαλίζει μεγαλύτερη ζωή στον φυτικό οργανισμό.

Κομμένοι κορμοί από έλατα
Created by LloydTheVoid
  • Το κόψιμο των κορμών από τη ρίζα δίνει τη δυνατότητα για τοποθέτησή του σε νερό ή σε γλάστρα γεγονός που ενισχύει τη διατήρησή του.
  • Αφού έχουμε αποκτήσει ένα έλατο σε γλάστρα, είναι σημαντική η προσθήκη νερού κατά διαστήματα ειδικά τις πρώτες μέρες και όσο είναι ακόμα φρέσκο (αμέσως μετά την κοπή του).
  • Η τοποθέτηση σε δροσερό μέρος μακριά από το φως του ήλιου και τη θερμότητα είναι αναγκαία για να αποφευχθεί ο αποχρωματισμός και η μείωση της διάρκειας ζωής του.

ΕΛΑΤΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Τα αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν ένα αδιαμφισβήτητο προτέρημα, ανακυκλώνονται.

Η περιβαλλοντική συνείδηση χτίζεται σταδιακά μέσα από τις καθημερινές συνήθειες, αλλά και από μεγαλύτερες ενέργειες. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των πολιτών και ιδιαίτερα των Ελλήνων, δεν είναι ενήμερη για κάτι τέτοιο. Η αποψίλωση των δέντρων είναι δυνατόν να αποβεί μοιραία αν ο καθένας από εμάς δεν εξοικειωθεί με τις τεχνικές ανακύκλωσης που απαιτούνται.

Τα φυτά έχουν το εξής προτέρημα – μετά το πέρας των εορτών μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά αν ανακυκλωθούν. Δεδομένου ότι είναι μέρος της φύσης η επιστροφή τους σε αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί, αφού πρώτα αποκτήσουν μια νέα μορφή.

Η ανακύκλωση των αληθινών χριστουγεννιάτικων δέντρων γίνεται μέσω των τεχνικών κομποστοποίησης. Αυτές παρέχουν τη δυνατότητα της «επιστροφής» των ελάτων και των πεύκων στη φύση με τη μορφή φυτοχώματος.

Μετατροπή κορμού σε πέλλετ, κομποστοποίηση

Η προαναφερθείσα παραγωγή κομπόστ αν και είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος δεν αποτελεί τη μοναδική λύση. Με τον τεμαχισμό ενός αληθινού χριστουγεννιάτικου δέντρου δίνεται η δυνατότητα παραγωγής άλλων υλικών, όπως peletts. Έτσι δημιουργείται μια οικονομική αλυσίδα, η οποία προσφέρει βιοκαύσιμα και υλικά που αξιοποιούνται σε άλλους τομείς.

Η επιλογή του κάδου απορριμμάτων δε συνιστάται από τη στιγμή που με την «επαναφορά» τους μπορούμε να συνδράμουμε θετικά στο περιβάλλον.

Η ενημέρωση των πολιτών αποτελεί ατομική αλλά και συλλογική ευθύνη. Η πολιτεία καλείται να διενεργήσει διάφορα προγράμματα περιβαλλοντικής πρόνοιας, ενισχύοντας και αναλαμβάνοντας τη διεκπεραίωση τεχνικών ανακύκλωσης σε επίπεδο Δήμων. Έτσι όλοι οι δημότες θα τονώσουν την οικολογική τους συνείδηση, ορμώμενοι από τη γιορτή των Χριστουγέννων.

ΦΥΣΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΙΜΕΣ

Στα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα οι τιμές κυμαίνονται από 25 έως 150 ευρώ αναλόγως το φυτώριο και τον προμηθευτή. Τους φθινοπωρινούς μήνες στήνονται πολλές υπαίθριες αγορές σε διάφορους χώρους που εξυπηρετούν αυτό τον σκοπό. Επομένως δε θα δυσκολευτείτε να τα βρείτε.

Συνήθως τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τα αληθινά στήνονται το ένα δίπλα στο άλλο και τα συναντάμε σε δύο καταστάσεις. Στην πρώτη περίπτωση έχουν διατηρήσει τις ρίζες τους και βρίσκονται μέσα σε μια μεγάλη γλάστρα. Αυτό το εμπόρευμα είναι πιο ακριβό, καθώς αργότερα μπορεί να μεταφυτευθεί στο έδαφος.
Στη δεύτερη, το συναντάμε σε ξύλινη βάση με το κόστος να είναι ελαφρώς μικρότερο.

ΑΛΗΘΙΝΟ ΕΛΑΤΟ ΤΙΜΗ

Για έλατο ύψους μισού μέτρου ή τιμή ξεκινάει από 25€.
1-1,20 μέτρα συχνά το συναντάμε από 80€ έως 120€.
Ύψους 1,80 κοστίζει από 100€ μέχρι και 250€.
Αναλόγως την περιοχή και την ποιότητα του δέντρου οι τιμές διαφέρουν. Ύστερα από έρευνα αγοράς σε διάφορα καταστήματα σας παρουσιάζουμε μερικά χριστουγεννιάτικα δέντρα φυσικά με τις τιμές τους.

Εικόνα με έλατο πολύ μικρό με τιμή τα 35 ευρώ
ΕΛΑΤΟ ΜΠΛΕ ΝΑΝΟ ΦΥΤΟ – PICEA PUNGENS GLOBOSA NANA – Ύψους
Γλάστρας 10 λίτρων | geoponiko-parko | 35€
Ενδεικτική τιμή για έλατο σε γλάστρα
ΕΛΑΤΟ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑΣ ΣΚΟΥΡΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ – ΕΛΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ – Ύψος 1 μέτρο – Γλαστρα 30 λίτρα | geoponiko-parko | 80€
Εικόνα με αληθινό έλατο και τιμή 90 ευρώ
Κέδρος Ατλάντικα Γλαύκος – 1.5-1.75 μέτρα | issaris | 90€
Φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο τιμές
Έλατο Νορμανδίας ή Καυκάσου – 1.75-2 μέτρα | issaris | 300€

Η ομορφιά και η αίγλη που προσφέρει στο εσωτερικό του σπιτιού σας το έλατο δε μπορεί να συγκριθεί με κανένα εργοστασιακό παρασκεύασμα. Παρόλα αυτά προτιμάται από πολλούς.

Η τιμή των συνθετικών δέντρων αρχίζει από 30 και φτάνει μέχρι και 200 ευρώ, εξαρτάται από την ποιότητα του υλικού, το μέγεθος και τον όγκο του. Οι επιλογές είναι αμέτρητες. Λόγω της ποικιλίας που υπάρχει κάποιος μπορεί να βρει κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του αυτό που θέλει χωρίς πολύ κόπο. Πριν προβείτε όμως, σε αυτό το βήμα καλό θα ήταν να αναλογιστείτε αν ο αντίκτυπος στο περιβάλλον αξίζει την προσπάθεια.

Πόσο κοστίζουν μερικά από τα συνθετικά έλατα της αγοράς:
Χριστουγεννιάτικο Δέντρο First Slim 120cm, 32€.
Χριστουγεννιάτικο Δέντρο Deluxe Spruce Colorado 210cm, 88€.
Χριστουγεννιάτικο Δέντρο Μισό PVC 180cm, 36€.
Χριστουγεννιάτικο Δέντρο Χιονισμένο με Πράσινες Βελόνες 210cm, 170€.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Είναι πράγματι παράξενο που μια γιορτή όπως αυτή των Χριστουγέννων μπορεί να θέσει ερωτήματα και να προβληματίσει για ζητήματα που αφορούν την ευημερία του πλανήτη. Ωστόσο, η παρέμβαση στη φύση με οποιονδήποτε τρόπο είναι επιβλαβής γι’ αυτό και χρειάζεται να ελαχιστοποιούμε τις επιπτώσεις.

Τα αληθινά έλατα που επιλέγουμε μπορεί να στερηθούν από τα δάση ή τις φάρμες καλλιέργειας, αλλά θα επιστρέψουν πάλι στη φύση αν γνωρίζουμε και προνοούμε για τους τρόπους ανακύκλωσής τους.
Τα ψεύτικα δέντρα από την άλλη, ως ένας τεχνητός διάκοσμος όχι μόνο δεν «χωράνε» σε έναν βιότοπο αλλά τον βλάπτουν εξαιτίας του υλικού προέλευσής τους.

Τα έλατα με pvc δεν θα αποκοπούν από κάποιο δάσος, επομένως δε θα στερηθούν και από τον πλανήτη, όμως η επίδραση που θα ασκήσουν στην ατμόσφαιρα και στο περιβάλλον ευρύτερα, από την πρώτη στιγμή παρασκευής τους είναι επικίνδυνη.
Η επιλογή λοιπόν, ανάμεσα σε αληθινό ή ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο φαντάζει ως δευτερεύουσας σημασίας, ωστόσο η συμβολή της στο περιβάλλον είναι κομβική.

Το άρθρο συντάχθηκε από τη Δήμητρα Παναγοπούλου

Related Posts