ΦΟΙΒΟΣ: Ο εμπορικότερος συνθέτης της εποχής των 90’s & 20’s

Το 1993, ο τότε παραγωγός της Καίτης Γαρμπή, Γιάννης Δουλάμης προσπαθεί να φέρει έναν νέο ήχο στην Ελληνική μουσική και ακούει τα demos πολλών νέων συνθετών της εποχής. Κάπως έτσι φτάνει στα χέρια του υλικό του Φοίβου.

Λίγο καιρό αργότερα κυκλοφορεί το άλμπουμ της Καίτης Γαρμπή «Ως τον παράδεισο» με 4 απ’ τα τραγούδια του δίσκου να φέρουν την υπογραφή του Φοίβου, το ομότιτλο «ως τον παράδεισο», το «ναι υπάρχω εγώ», το «Ακούω την καρδούλα σου» και το «Η αγάπη μας».

Τα τρία τραγούδια εκ των τεσσάρων γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, το άλμπουμ γίνεται χρυσό και ο Φοίβος υπογράφει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Sony Music.

Την ίδια εποχή αρχίζει να γράφει τραγούδια για πολλούς καλλιτέχνες της sony music όπως για τον Λευτέρη Πανταζή, τον Γιώργο Γερολυμάτο, τον Γιώργο Δασκουλίδη, την Άντζελα Δημητρίου, τον Δημήτρη Κόκοτα, τον Διονύση Σχοινά, τον Πασχάλη Τερζή, την Ελένη Δήμου, τον Άγγελο Διονυσίου, την Έφη Σαρρή, την Πωλίνα κ.ά. Ξεχωρίζουν πολλά τραγούδια του, μερικά από αυτά είναι: «Κάποιο Καλοκαίρι», «Ποτέ (δεν με κατάλαβες)», «Τι τρελά μου ζητάς», «Διαδόσεις», «Ζήσαμε», «Άστατος», «Το έτερον σου ήμισυ», «Άφησέ με μόνο», «Το φεγγάρι στην ταράτσα» κ.ά.

Έκτοτε ξεκινάει ένα μπαράζ επιτυχιών με συνεχόμενα ρεκόρ πωλήσεων.
Η Πλατινένια Περίοδος
Από τα μέσα δεκαετίας των ’90s μέχρι τα μέσα της δεκαετίας των ’00s σχεδόν όλες οι δουλειές του Φοίβου διακρίνονται ως χρυσές ή/και ως μία ή περισσότερες φορές πλατινένιες.

Πιο σημαντικές απ’ αυτές είναι:

Ατόφιο Χρυσάφι(Καίτη Γαρμπή)
Το 1994 κυκλοφορεί ο δίσκος της Καίτης Γαρμπή «Ατόφιο Χρυσάφι», στον οποίο γράφει τη μία πλευρά ο Φοίβος και την άλλη ο Κώστας Τουρνάς. Ο δίσκος γίνεται πλατινένιος με πωλήσεις 100.000 Αντίτυπα, και τα τραγούδια του Φοίβου που ξεχωρίζουν είναι: «Ατόφιο χρυσάφι», «Σε πολιορκία (πες – πες)», «Κόλαση» και «Ο ήλιος που έγινε βροχή».
Συνείδηση (Δημήτρης Κόκοτας)
Το 1995 κυκλοφορεί κυκλοφορεί ο δίσκος «Συνείδηση» του Δημήτρη Κόκοτα σε μουσική και στίχους του Φοίβου. Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι: «Ανεμώνα», «Γιατί με τυραννάς», «Πολύ καλή για να ‘σαι αληθινή». Ο δίσκος έγινε πλατινένιος. Με 50.000 πωλήσεις.
Αρχίζω Πόλεμο (Καίτη Γαρμπή)
Το 1996 ο Φοίβος γράφει τα περισσότερα τραγούδια για τον δίσκο της Καίτης Γαρμπή «Αρχίζω πόλεμο». Έναν από τους πιο εμπορικούς δίσκους της εποχής. Τα τραγούδια του Φοίβου που ξεχωρίζουν είναι: «Θα μελαγχολήσω», «Μια φορά κι έναν καιρό», «Αρχίζω πόλεμο» σε στίχους του Γιάννη Δόξα, «Από δω και πιο πέρα», «Φταίμε», «Φτου ΄ξελευτερία», «Άγιο Καλοκαίρι» και το τραγούδι «Χαμένα», το οποίο σηματοδοτεί την επιστροφή των χασάπικων στην Ελληνική δισκογραφία από το 1980. Ο δίσκος ξεπερνάει σε πωλήσεις τα 180.000 αντίτυπα και γίνεται τρεις φορές πλατινένιος.
Αντώνης Ρέμος (Αντώνης Ρέμος)
Την ίδια χρονιά επίσης συνεργάζεται με τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε τραγουδιστή Αντώνη Ρέμο στην πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά. Ο Φοίβος του δίνει πέντε τραγούδια επιτυχίες κάνοντας το ντεμπούτο άλμπουμ του πλατινένιο με περισσότερες από 60.000 πωλήσεις δίσκων. Τα τραγούδια του Φοίβου είναι: «Για να την κερδίσεις», «Τι ήμουνα για σένα», «Το κέρμα», «Τα μεταξωτά σου χέρια» και το ντουέτο με την Μαντώ «Εμείς».
Μονάχα την ψυχή σου (Θάνος Καλλίρης)
Ακολουθεί μια επανάληψη της συνεργασίας με τον Θάνο Καλλίρη απ’ την οποία προκύπτουν οι επιτυχίες «Ξύλινα σπαθιά», «Φοβάμαι τις Δευτέρες», «Όσες φορές», κι «Αγάπη Καλοκαιρινή». Ο δίσκος με τίτλο «Μονάχα την ψυχή σου» γίνεται Χρυσός με 30.000 πωλήσεις.
Για όλες τις φορές (Μαντώ)
Το 1997 συνεργάζεται δισκογραφικά με την Μαντώ στον δίσκο «Για όλες τις φορές», ο οποίος γίνεται χρυσός με 25.000 αντίτυπα. Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι το ομότιτλο και το χασάπικο «Δανεικά» κ.α.
Ευαισθησίες (Καίτη Γαρμπή)
Τo φθινόπωρο του 1997 κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία ο δίσκος της Καίτης Γαρμπή «Ευαισθησίες». Εδώ όλα τα τραγούδια είναι του Φοίβου και είναι τα εξής: «Ιεροσυλία», «Μου λείπεις», «Ευαισθησίες», «Τρυφερότητα», το ντουέτο με τον Αντώνη Βαρδή «Η Πατρίδα μου», «κιβωτός», «Άλλο εσύ κι άλλο εγώ», «Αποζημίωση», «Όλα στα καταλογίζω», «Φουγάρο», «Απολογήσου» και το ντουέτο με τον Αντώνη Ρέμο «Ασυμφωνία χαρακτήρων». Όλα τα τραγούδια του δίσκου γίνονται ραδιοφωνικές επιτυχίες και οι πωλήσεις ξεπερνάνε τα 140.000 αντίτυπα κάνοντας τον δίσκο τριπλά πλατινένιο.

Λίγους μήνες αργότερα έρχεται η αναπάντεχη διάλυση του συμβολαίου του Φοίβου με τη Sony.

Η Minos Emi αρπάζει τον Φοίβο και ξεσπάει μια πρωτοφανής δισκογραφική διαμάχη.

Ο Φοίβος πλέον ανήκει στην Minos με αποκλειστικό συμβόλαιο και συνεργάζεται με τον παραγωγό Αχιλλέα Θεοφίλου.
Τηλεφώνησέ μου (Βασίλης Καρράς)
Κάπως έτσι έρχεται η πρώτη συνεργασία με τον Βασίλη Καρρά και ο δίσκος «Τηλεφώνησέ μου» είναι γεγονός. Τα τραγούδια του δίσκου είναι «Γι αυτό στάσου», «Απορώ αν αισθάνεσαι τύψεις», «Δεν έχω να σου πω», «Τηλεφώνησέ μου», «Δεν σου επιτρέπεται», «Πείτε της», «Τη σιχάθηκε η ψυχή μου», «Δεν υπάρχει περίπτωση», «Έχω ανάγκη να βγω», «Οι αγάπες πάντα τελειώνουν», «Υποφέρω για μας» και γίνονται όλα επιτυχίες. Ο δίσκος ξεπερνάει σε πωλήσεις τα 120.000 αντίτυπα και γίνεται δύο φορές πλατινένιος.
Μη μας αγαπάς (Άντζελα Δημητρίου)
Την ίδια περίοδο κυκλοφορεί ο δίσκος της Άντζελας Δημητρίου «Μη μας αγαπάς». Πέντε από τα τραγούδια είναι σε στίχους και μουσική του Φοίβου. Η μεγαλύτερη επιτυχία του άλμπουμ είναι οι «μαργαρίτες». Το συγκεκριμένο τραγούδι γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στην Τουρκία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο κ.α. Άλλα τραγούδια που ξεχωρίζουν από το δίσκο είναι: «Είσαι η αγάπη μου», «Απαράδεκτος», «Έχτιζα παλάτια» και «Είναι κάτι χαρακτήρες». Ο δίσκος ξεπερνάει σε πωλήσεις τις 70.000 στην Ελλάδα και γίνεται πλατινένιος.Ενώ στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Τουρκία έγινε έξι φορές πλατινένιο πουλώντας 500.000 αντίτυπα. Στις αραβικές χώρες ήταν για έξι εβδομάδες το πρώτο καλύτερο τραγούδι ενώ η Άντζελα το κυκλοφόρησε στα αραβικά το 1999 και το αποτέλεσμα ήταν να πουλήσει πάνω από 300.000 αντίτυπα.
Αχαριστία (Δημήτρης Κόκκοτας)
Ακολουθεί το cd «Αχαριστία» του Δημήτρη Κόκοτα. Λέγεται πως υπήρχε ειδική ρήτρα στα συμβόλαιά του Φοίβου που του επέτρεπε να μπορεί να συνεργάζεται με τον Δημήτρη Κόκοτα ακόμα κι αν βρισκόντουσαν σε διαφορετικές εταιρίες. Το συγκεκριμένο άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1997 από την Eros Music. Τα τραγούδια που ξεχώρισαν είναι: «Της τα συγχωρώ», «Ήλιε μου», «Αχαριστία», «Πορσελάνη» και «Αμαρτωλή». Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις 50.000 και ο δίσκος έγινε πλατινένιος.
Τύψεις (Γιάννης Πάριος)
Μια από τις ηχηρότερες δισκογραφικές συνεργασίες της χρονιάς του ΄97 είναι αυτή του Φοίβου με τον Γιάννη Πάριο. Εκείνη την εποχή ο Φοίβος πρέσβευε την απόλυτη εμπορικότητα και πολλοί χαρακτήριζαν αταίριαστο το πάντρεμα ενός διαχρονικού καλλιτέχνη με έναν παραγωγό σουξέ. Λίγο πριν την κυκλοφορία του δίσκου, ο Γιάννης Πάριος δήλωσε στον Τέρενς Κουίκ πως όταν άκουσε το demo του τραγουδιού «Άπονη καρδιά» πείστηκε για τις ικανότητες του Φοίβου και για την μεγάλη επιτυχία του δίσκου . Ο δίσκος «Τύψεις» έγινε δύο φορές πλατινένιος και πούλησε πάνω από 100.000 αντίτυπα. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του δίσκου είναι: «Άπονη καρδιά», «Δεν την νοιάζει», «Το σαράκι», «Διπλό κρεβάτι», «Θλιβερό τοπίο» και «Σε χρειάζομαι».
Δέκα Εντολές (Δέσποινα Βανδή)
Λίγο πριν την εκπνοή του 1997 κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία η πρώτη συνεργασία του Φοίβου με την Δέσποινα Βανδή. Ο δίσκος «Δέκα εντολές» αγγίζει τις 95.000 πωλήσεις και διακρίνεται ως πλατινένιος, μια ανάσα πριν τη διπλή πλατίνα. Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι «Της καρδιάς μου γιατρειά», «Νυχτολούλουδο», «Ο περιττός», «Ουτοπία» , «Το άλλο μισό», «Δέκα εντολές» και «Θέλω να σε ξεχάσω.
100% (Άντζελα Δημητρίου)
Το 1998 επαναλαμβάνεται η συνεργασία του Φοίβου με την Άντζελα Δημητρίου για τον δίσκο «100 %», ο οποίος περιλαμβάνει εκτός των άλλων τις επιτυχίες «Εκατό τοις εκατό», «Δεν είσαι τίποτα» και «Ακατοίκητες οι νύχτες». Ο δίσκος έγινε χρυσός με 25.000 πωλήσεις.
Σπάνια(Δέσποινα Βανδή) & Φαινόμενο (Βασίλης Καρράς)
Το 1998 κυκλοφορεί δύο cd singles, το «Σπάνια» της Δέσποινας Βανδή, που περιέχει το ομώνυμο και την μπαλάντα «Ούτε ένα ευχαριστώ», αλλά και το «Φαινόμενο» του Βασίλη Καρρά που περιέχει τις επιτυχίες «Φαινόμενο» και «Σ’ είχα ψηλά». Το καθένα απ’ αυτά τα 2 cds ξεπέρασε τις 20.000 πωλήσεις σε αντίτυπα και έγινε πλατινένιο.
Εξάρτηση (Γιώργος Λεμπέσης)
Το 1999 ο Φοίβος σταματάει τη συνεργασία του με τον Δημήτρη Κόκοτα και αναζητά έναν νέο τραγουδιστή για να ερμηνεύσει τα τραγούδια που του είχε γράψει. Έτσι λοιπόν καταλήγει στο πρόσωπο του Γιώργου Λεμπέση, ο οποίος μέχρι τότε έκανε φωνητικά στους δίσκους του. Από τη συνεργασία αυτή προκύπτει το album «Εξάρτηση», το οποίο ξεπερνάει τις 50.000 πωλήσεις και γίνεται πλατινένιο. Οι επιτυχίες του δίσκου είναι «Εξάρτηση», «3 10 2 4 6 7», «Παθιάζομαι», «Έτσι είμαι», «Σοφίτα», «Το μωρό μου», «Όλα χάρισμά σου», «Ματαιοπονία», «Σου σου λείπω» και το ντουέτο με την Δέσποινα Βανδή «Κατάλληλες προϋποθέσεις».


Επιστρέφω (Βασίλης Καρράς)
Ακολουθεί μια επανάληψη της συνεργασίας του Φοίβου με τον Βασίλη Καρρά στον δίσκο «Επιστρέφω», ο οποίος έγινε χρυσός ξεπερνώντας τις 25.000 πωλήσεις. Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι: «Τι αισθάνεσαι», «Για δες ποια μιλάει», «Επιστρέφω», «Δεν παρακαλάω», «Τι άνθρωποι», «Σ’ είχα ψηλά»» και «Το διαμέρισμα».
Προφητείες (Δέσποινα Βανδή)
Τον Δεκέμβριο του 1999 κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία η δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά της συνεργασίας του Φοίβου με την Δέσποινα Βανδή, «Προφητείες». Ο δίσκος την πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας του έγινε χρυσός καταλήγοντας τριπλά πλατινένιος με 150.000 πωλήσεις στην Ελλάδα. Δυο φορές πλατινένιος έγινε στην Κύπρο. Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι: «Προφητείες», «Το κοριτσάκι σου», «Γιατρικό», «Στα ‘δωσα όλα», «Χωρίς εσένα», «Ξενοδοχείο», «Διακοπτάκι», το πρωτοποριακό για την εποχή dance τραγούδι «Άκρως τολμηρό» και το αμφιλεγόμενο τσιφτετέλι «Α-πα-πα», το οποίο, όπως δήλωσε η ίδια η Δέσποινα σε συνέντευξή της, αρχικά δεν το ήθελε στον δίσκο αλλά εν τέλει πείστηκε από το Φοίβο ότι επρόκειτο για μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία και υποχώρησε.
Το Κάτι (Καίτη Γαρμπή) & Μου Ταιριάζεις (Διονύσης Σχοινάς)
Την άνοιξη του 2000, ο Φοίβος αποφασίζει να εξοφλήσει στην προηγούμενη εταιρία του τη Sony τα τραγούδια που της χρωστάει μετά το σπάσιμο του συμβολαίου του το 1997. Έτσι λοιπόν προκύπτει το cd single του Διονύση Σχοινά «Μου ταιριάζεις» και το διπλό -best of- άλμπουμ της Καίτης Γαρμπή «Το κάτι».
Το cd single «Μου ταιριάζεις» γίνεται δύο φορές πλατινένιο με περισσότερες από 40.000 πωλήσεις αντιτύπων. Περιέχει εκτός των άλλων τις επιτυχίες «Μου ταιριάζεις», «Τάραμ, ταράμ, ταμ» και «συγκοινωνούντα δοχεία». Το διπλό άλμπουμ «Το κάτι» γίνεται τέσσερις φορές πλατινένιο ξεπερνώντας τις 200.000 (διπλές)* πωλήσεις. Το άλμπουμ περιλαμβάνει τα καινούρια τραγούδια «Το κάτι», «Αλητάκι μου», «Επιτέλους» ντουέτο με την Νατάσα Θεοδωρίδου, «Πράγματα σπάω», «Όλη μου η στενοχώρια», «Σώπα», «Το λάθος μου», το ρεμίξ «Ατόφιο Χρυσάφι – Θα μελαγχολήσω» και όλες τις επιτυχίες του Φοίβου που προέκυψαν από τους δίσκους «Ευαισθησίες», «Αρχίζω πόλεμο», «Ατόφιο Χρυσάφι» και «Ως τον Παράδεισο».
Οι προκλητικοί στίχοι του τραγουδιού «Το κάτι» δεν έβρισκαν καθόλου σύμφωνη την Καίτη Γαρμπή, η οποία τραγούδησε το τραγούδι μετά από πολλές πιέσεις του Φοίβου.

Μάλιστα, όπως δήλωσε η ίδια στην εκπομπή του Mad Ok και στον Θέμη Γεωργαντά, είχε συμφωνήσει με τον Φοίβο η ατάκα του τραγουδιού «Κι αν γύρω απ’ το όνομά σου επικρατεί ένας μύθος, ξέρεις ως προς το μέγεθος» να κοπεί κι όταν την άκουσε στα γυρίσματα του κλιπ έπαθε σοκ και οι σχέσεις τους ψυχράθηκαν για καιρό.
*Διευκρίνηση διπλής πώλησης: Ένα διπλό album περιλαμβάνει δυο cds. Συνεπώς η πώληση καταχωρείται ως διπλή. Εν προκειμένω το «Κάτι» πούλησε περισσότερα από 100.000 albums δηλαδή περισσότερα από 200.000 cds.
Υποφέρω (Δέσποινα Βανδή)
Στα τέλη του Δεκέμβρη της ίδια χρονιάς κυκλοφορεί το cd single της Δέσποινας Βανδή «Υποφέρω». Το cd περιλαμβάνει τα 4 τραγούδια «Υποφέρω», «Σταμάτα να μου κολλάς», «Λυπάμαι», «Μην μου κλείνεις το φως» και γίνονται όλα επιτυχίες. Το «Υποφέρω» μέσα σε έξι μήνες καταφέρνει να πουλήσει πάνω από 120.000 αντίτυπα και γίνεται το μοναδικό ελληνικό cd single που κατάφερε να διακριθεί ως έξι φορές πλατινένιο. Για την συγκεκριμένη απονομή ο Φοίβος και η Δέσποινα Βανδή ταξίδεψαν ως το Λονδίνο και παρέλαβαν το εξαπλά πλατινένιο υποφέρω από τον Richard Brason, ιδιοκτήτη του ομίλου Virgin.

Το Καλοκαίρι του 2001 ο Φοίβος αλλάζει δισκογραφική εταιρία υπογράφοντας συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με την νεοσύστατη τότε heaven music του ομίλου ANT1.

Σ’ αυτή του την απόφαση τον ακολουθούν η Δέσποινα Βανδή και ο Γιώργος Λεμπέσης.

Με την μετακίνηση του στη Heaven, ο Φοίβος γίνεται για πρώτη φορά, επισήμως, παραγωγός των δίσκων του.
Η Αγάπη Βλάπτει Σοβαρά Την Υγεία (Γιώργος Λεμπέσης)
Πρώτη συνεργασία του Φοίβου με την Heaven αποτελεί το δεύτερο άλμπουμ του Γιώργου Λεμπέση με τίτλο «Η αγάπη βλάπτει σοβαρά την υγεία». Το album ξεπερνάει τις 50.000 πωλήσεις και γίνεται πλατινένιο. Οι επιτυχίες του δίσκου είναι οι εξής: «Οι προδιαγραφές», «Ο Καουμπόυ», «Απορώ», «Η υπόθεσή μας εκκρεμεί», «Μάτι δεν κατάφερα να κλείσω», «Η αγάπη βλάπτει σοβαρά» και το ντουέτο με τον Τόλη Βοσκόπουλο «Φίλε».

B.B Project (Phoebus)
Το φθινόπωρο του 2001 ο Φοίβος καλείται να γράψει τη μουσική για το πρωτοποριακό και πολυσυζητημένο reality show του Ant1

¨Big Brother¨. Ο Φοίβος δημιουργεί έξι techno κομμάτια και τα κυκλοφορεί σ’ ένα cd single με τίτλο «B.B. project.» Το cd single ξεπέρασε τις 20.000 πωλήσεις κι έγινε πλατινένιο.

Disco Girl & Όλα Καλά (Σάκης Ρουβάς)
Τον χειμώνα του 2001 ο Φοίβος συνεργάζεται με τον διεθνή παραγωγό Desmond Child για τον Σάκη Ρουβά. Το πρώτο δείγμα της συνεργασίας τους ήταν το “Disco Girl» το οποίο κυκλοφόρησε σε cd single ενώ λίγο αργότερα κυκλοφόρησαν και τα κομμάτια «Όλα καλά», «Υπάρχεις» και «Άσπρο μαύρο» στο album «Όλα καλά». Η κυκλοφορία έγινε από την Heaven και την Minos Emi.
Γειά (Δέσποινα Βανδή)
Τον Δεκέμβριο του 2001 ο Φοίβος και η Δέσποινα Βανδή κυκλοφορούν από την Heaven την τρίτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική συνεργασία. Το «Γεια» περιέχει 21 τραγούδια μοιρασμένα σε δύο cds. Μέσα σε μόλις 11 μέρες από την κυκλοφορία του καταφέρνει και γίνεται 4 φορές πλατινένιο, ξεπερνώντας τις 200.000 (μονες) πωλήσεις αντιτύπων, καταλήγοντας σε πωλήσεις άνω των 400.000 δίσκων. Λόγω αυτού το γεια συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη λίστα της ifpi των 10 πιο εμπορικών Ελληνικών δίσκων όλων των εποχών.

Το άλμπουμ «Γεια» περιλαμβάνει τα τραγούδια: «Γεια», «Μόνο αγάπη σου ζητώ», «Λάθος Άνθρωπος», «Τι κάνω μόνη μου», «Θέλω να σε δω», «Αχ καρδούλα μου», «Δέκα μέρες, δέκα νύχτες», «Όλο λείπεις», «Βγες απ’ το μυαλό μου», «Όλα οδηγούν σε σένα», «Ανάβεις φωτιές», «Παίξε μαζί μου», «Έλα», «Δέστε μου τα μάτια», «Χρόνε», «Το μαγαζάκι της καρδιάς μου», «Είμαι εγώ», «Μαραμένο», «Κομμάτια», «Κάποιες φορές» και το «Χριστούγεννα».

To τραγούδι ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ κανένας άλλος συνθέτης δεν κατάφερε από τότε ως σήμερα να το ξεπεράσει με κάποιο αντίστοιχο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι.

Όλα τα τραγούδια γίνονται ραδιοφωνικές επιτυχίες ενώ αίσθηση προκαλεί η παραγωγή του τραγουδιού «Γεια» η οποία θεωρείται πρωτοποριακή για την εποχή της συνδυάζοντας για πρώτη φορά techno μουσική με λαϊκό ηχόχρωμα.
Μια ακόμη πρωτοπορία στο δίσκο είναι το τραγούδι Χριστούγεννα.

Μέχρι τότε κανένας καλλιτέχνης δεν συνήθιζε να περιλαμβάνει σε album του χριστουγεννιάτικο τραγούδι σε πρωτότυπη ελληνική μουσική και στίχο. Το άλμπουμ «Γεια» γνωρίζει επίσης μεγάλη επιτυχία στα Βαλκάνια και στην Τουρκία ενώ το τραγούδι «Γεια» λίγο καιρό μετά την πρώτη του κυκλοφορία αρχίζει να παίζεται από διεθνείς djs σε clubs του εξωτερικού.

Τον χειμώνα του 2002, η Δέσποινα Βανδή βραβεύεται στα World Music Awards για τις πωλήσεις του Γεια ως η πιο εμπορική καλλιτέχνης της χρονιάς που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Διευκρίνηση διπλής πώλησης: Ένα διπλό album περιλαμβάνει δυο cds. Συνεπώς η πώληση καταχωρείται ως διπλή. Εν προκειμένω το «Γεια» πούλησε περισσότερα από 200.000 albums δηλαδή περισσότερα 400.000 cds.
H πρώτη του μούσα ήταν η Καίτη Γαρμπή.Φέτος συνεργάστηκαν ξανά με το τραγούδι ΚΟΡΜΙΑ ΧΑΜΕΝΑ.
Το ξεκίνημα όμως της συνεργασίας του με την Δέσποινα Βανδή έδωσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ίδια και την χρυσή υπογραφή του στην μουσική βιομηχανία με μια σειρά καλλιτεχνών να τον ακολουθούν πιστά όπως η ΕΛΛΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ,ο ΘΑΝΟΣ ΠΕΤΡΕΛΗΣ,ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΖΩΝΑΚΗΣ,ο ΝΙΝΟ και άλλοι.


Είκοσι Χρόνια Φοίβος
Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Φοίβος διοργάνωσε μια μεγάλη συναυλία στο ΟΑΚΑ με τους περισσότερους από τους τραγουδιστές που συνεργάστηκε στα 20 πρώτα χρόνια της καριέρας του. Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν εκτός των άλλων, ο Αντώνης Ρέμος, η Δέσποινα Βανδή, η Καίτη Γαρμπή, η Άντζελα Δημητρίου, ο Δημήτρης Κόκοτας, ο Θάνος Καλλίρης, ο Νίνο, ο Θάνος Πετρέλης, ο Tus, ο Άκης Δείξιμος, η Έλλη Κοκκίνου, ο Διονύσης Σχοινάς, ο Βασίλης Καρράς, ο Γιώργος Μαζωνάκης, η Κωνσταντίνα κ.α.
Τη συναυλία παρακολούθησαν πάνω από 20.000 θεατές ενώ αργότερα κυκλοφόρησε σε cd.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΦΟΙΒΟΣ

 

Related Posts