Υποκλοπές: «Στριμώχτηκε» ο Γεραπετρίτης στη συνάντηση με την επιτροπή PEGA

ε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη συνάντηση που είχε με τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής PEGA που διερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα μέσω του Predator.

Κι αυτό γιατί οι ευρωβουλευτές ζήτησαν απαντήσεις πάνω σε όλα τα καίρια ζητήματα της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε η επιτροπή PEGA με αναρτήσεις της στο Twitter, οι ευρωβουλευτές έθεσαν ερωτήσεις προς τον Γιώργο Γεραπετρίτη για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και τους λόγους πίσω από αυτή. Παράλληλα, ζήτησαν να μάθουν για ποιο λόγο διαγράφηκαν τα δεδομένα και αν η κυβέρνηση προσπάθησε να ανακαλύψει από πού προέρχεται το παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware (βλέπε Predator) που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα.

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Επικρατείας σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποίησε ως “ασπίδα” το απόρρητο, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο Γιάννης Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δείξει τη γραμμή που θα ακολουθήσει ο υπουργός Επικρατείας, λέγοντας πως ό,τι μπορούσε να ειπωθεί στον δημόσιο διάλογο έχει ειπωθεί.

Τα μέλη της επιτροπής PEGA και ο Γιώργος Γεραπετρίτης συζήτησαν επίσης:

  • Τη διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ δημόσιων αρχών και ιδιωτικών εταιρειών
  • Την ελευθερία του Τύπου και τις αγωγές SLAPP
  • Τον ρόλος της κρατικής διαφήμισης ως πηγή χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης
  • Τα σχέδια μεταρρύθμισης των ελληνικών νόμων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης τους επόμενους μήνες

Νωρίτερα στη Βουλή, οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ για να «συζητήσουν για την ελληνική εξεταστική επιτροπή, η οποία οι βουλευτές θεώρησαν ότι δεν είχε αποκαλύψει όλα τα γεγονότα ή δεν είχε ακούσει από όλους τους βασικούς μάρτυρες» όπως σημειώνεται στη σχετική ενημέρωση της PEGA.

«Οι ευρωβουλευτές τους ρώτησαν για κρατικές συμβάσεις παρακολούθησης και αστυνομικά λογισμικά υπό αυτήν την κυβέρνηση και προηγούμενες, το κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και τρόπους για να προχωρήσουμε μπροστά» αναφέρει η PEGA.

tvxs.gr

Related Posts