ΣΥΡΙΖΑ : “Η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει άμεσα την πραγματική οικονομία”

Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στον τ/σ “OPEN”
“Μη αναστρέψιμη η κατάσταση, αν η κυβέρνηση δεν χρηματοδοτήσει άμεσα την πραγματική οικονομία”
«Εάν δεν ληφθούν τώρα ισχυρά μέτρα θα οδηγηθούμε σε ένα σπιράλ ύφεσης γιατί, όταν τελειώσει η περίοδος των απαγορεύσεων, οι επιχειρήσεις δεν θα είναι σε θέση να λειτουργούν και οι πολίτες δεν θα έχουν εισόδημα να καταναλώσουν», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στον τ/σ “OPEN”.
«Αν βρούμε μπροστά μας λουκέτα και πολίτες που δεν μπορούν να ξοδέψουν, το σπιράλ ύφεσης δεν θα ανατρέπεται, ακόμη και αν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει πια, τότε, αυτά που εμείς προτείνουμε τώρα, γιατί τότε δεν θα είναι αρκετά», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «μπροστά μας έχουμε μία μεγάλη ύφεση και πρέπει να ληφθούν εκ των προτέρων ισχυρά δημοσιονομικά μέτρα για να προλάβουμε τις συνέπειές της».
Αναφερόμενη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι βρίσκεται σε αντίθεση με τις επιλογές της κυβέρνησης «στην ποιότητα, την ποσότητα αλλά και στον χρόνο των μέτρων», τα οποία «πρέπει να ληφθούν εμπροσθοβαρώς. Εμείς προτείνουμε ένα πολύ πιο ισχυρό δημοσιονομικό πακέτο, 26 δισ. ευρώ, ενώ τα μέτρα που λαμβάνει η ΝΔ είναι εξαιρετικά χαμηλά», επίσης «είναι και ζήτημα ποιότητας, διότι κατά τη δική μας θέση πρέπει όλα τα μέτρα να συνοδεύονται από εγγυήσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και όχι από αναστολές συμβάσεων και εκ περιτροπής εργασία».
Οι διαθέσιμοι πόροι που έχει αυτή τη στιγμή το κράτος για να λάβει μέτρα -ανεξαρτήτως των αποφάσεων του Eurogroup- είναι πάνω από 50 δισ. ευρώ, «ουσιαστικά διπλάσιοι από αυτά που εμείς προτείνουμε να χρησιμοποιηθούν», τόνισε και πρόσθεσε ότι στα χρήματα αυτά «περιλαμβάνεται και το μαξιλάρι ασφαλείας που χτίστηκε την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και προτείνουμε εμφατικά να χρησιμοποιηθεί ένα σημαντικό του μέρος. Είναι χρήματα του ελληνικού λαού, δεν χρειάζεται να δανειστούμε και δεν αυξάνουμε το δημόσιο χρέος μας. Οι προτάσεις που κάνουμε είναι απολύτως κοστολογημένες, με βάση τις δυνατότητες της χώρας και τις διαθεσιμότητες πόρων».
Για τη συνεδρίαση του Eurogroup σημείωσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει ευρωομόλογο και ένας μηχανισμός από τον ESM που να μην έχει αιρέσεις. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να συζητούν κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, για δανεισμό με αιρεσιμότητες, δηλαδή με μνημόνιο. Αυτές είναι τραγικές προτάσεις».
Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι τα απαγορευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας «είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να περάσουμε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Οι πολίτες συνολικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής και συλλογική και ατομική υπευθυνότητα, έχουν ανταποκριθεί στην κατάσταση. Τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να είμαστε απολύτως ασφαλείς».ΑΠΕΜΠΕ

Related Posts