Στην Δράμα σχολείο που έχει αστρονομικό παρατηρητήριο

Πόσοι μαθητές έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν αστρονομικό παρατηρητήριο ή να γνωρίζουν καν τι είναι τα ηλιακά ρολόγια; Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όλοι θα σκεφτούμε πως είναι σχεδόν αδύνατο ένα ελληνικό σχολείο να δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να κάνουν ηλιακές παρατηρήσεις και νυχτερινές αστροπαρατηρήσεις.

Κι όμως στη Δράμα ένα σχολείο προσφέρει στους μαθητές αυτή την ευκαιρία. Το δημόσιο γυμνάσιο Νικηφόρου με λυκειακές τάξεις, στο Δήμο Παρανεστίου, στα ορεινά της Δράμας, είναι ίσως το μοναδικό δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα που διαθέτει και αστρονομικό παρατηρητήριο, και υπαίθριο εργαστήριο φυσικής και πάρκο ηλιακών ρολογιών. Μπορεί οι μαθητές να είναι μόνο 63 και οι καθηγητές 17, όμως το σχολείο είναι πολύ σημαντικό για όλα τα σχολεία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι μαθητές των οποίων επισκέπτονται αυτό τον χώρο.

Το μοναδικό ελληνικό σχολείο που έχει αστρονομικό παρατηρητήριο και πάρκο ηλιακών ρολογιών βρίσκεται στη Δράμα

Ο καθηγητής Φυσικής, Μιχάλης Δογραματζίδης, που κατάγεται από το Νικηφόρο, υπηρετεί στο σχολείο από το 2009 και είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλονται το αστρονομικό παρατηρητήριο, το ηλιακό πάρκο και το υπαίθριο εργαστήριο φυσικής. Το κόστος για την αγορά από το εξωτερικό του θόλου του παρατηρητηρίου καλύφθηκε από τον Σύλλογο «Πάνος & Χρυσηίδα – Βοήθεια στα παιδιά», από τον επιχειρηματία Σάββα Τριανταφυλλίδη αλλά και από πολλές μικρότερες δωρεές από τοπικούς Συλλόγους.

«Για εμάς, που ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να φτιαχτεί ένα αστεροσκοπείο, αυτό που έγινε εδώ είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό», ανέφερε στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια ο ερευνητής αστρονομίας Άγγελος Τσιάρας, ενώ η διευθύντρια του σχολείου Υπερμαχία Πατσιάβρα συγκινημένη ευχαρίστησε όλους εκείνους που στέκονται δίπλα στο σχολείο και τόνισε πως «Θέλουμε να αναδείξουμε το σχολείο, να μην πάψουν τα παιδιά μας να έχουν οράματα και να βάζουν συνεχώς νέους στόχους για να τους επιτυγχάνουν».

Το μοναδικό ελληνικό σχολείο που έχει αστρονομικό παρατηρητήριο και πάρκο ηλιακών ρολογιών βρίσκεται στη Δράμα

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Posts