Ροδόπη: Καίγεται εδώ και 12 μέρες το Παπίκιο Όρος!

Δώδεκα μέρες συμπλήρωσε η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στο όρος Παπίκιο στη Ροδόπη, σε ιδιαίτερα δύσβατο σημείο.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δίνουν συνεχείς μάχες με τις αναζωπυρώσεις, ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης έφτασαν στο σημείο να συμμετέχουν πάνω από 60 άτομα σε αντίξοες συνθήκες λόγω του δύσβατου ανάγλυφου της περιοχής. Χαρακτηριστικά, τα πεζοπόρα τμήματα αναγκάζονται να μεταβούν με πεζοπορία μέχρι και τεσσάρων ωρών, προκειμένου να προσεγγίσουν τα μέτωπα της φωτιάς, με αποτέλεσμα την εξουθένωση του προσωπικού και την αύξηση του κινδύνου για την ασφάλειά του. Την ίδια ώρα, τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην περιοχή είναι ελάχιστα.

πως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Κούκουρας, τα εναέρια μέσα που είναι διαθέσιμα, και ιδιαίτερα τα ελικόπτερα που είναι και πιο αποτελεσματικά στη συγκεκριμένη πυρκαγιά έχουν μειωθεί, καθώς στις 31 Οκτώβρη έληξε η αντιπυρική περίοδος και μαζί η σύμβαση μίσθωσής τους.

Ο Γραμματέας της ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, ενημερώθηκε χτες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Δασαρχείο Ιάσμου, την ΠΥ Κομοτηνής και το Περιφερειακό Συντονιστικό Κέντρο Πυροσβεστικών Υπηρεσιών για την κατάσταση στο πύρινο μέτωπο, ενώ σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ καλεί άμεσα την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο η παρουσία του απαραίτητου αριθμού εναέριων μέσων για την άμεση κατάσβεση της φωτιάς πριν αυτή προσεγγίσει κατοικημένες περιοχές.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ για το Παπίκιο Όρος

Πολλοί το αναφέρουν ως το ” Άγιο Όρος” της Ροδόπης

Το Παπίκιο όρος ή Αϊτόβουνο είναι ένα βουνό στο Νομό Ροδόπης, πάνω στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Είναι το ανατολικότερο όρος της κεντρικής Ροδόπης. Έχει σχήμα κωνικό και οι δύο κορυφές του που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους έχουν υψόμετρο 1510 μ. και 1460 μ. Παλαιότερα είχε δάση δρυών και οξιάς, αλλά η υπερβόσκηση και οι πυρκαγιές τα έχουν περιορίσει. Εκτεταμένες αναδασώσεις έγιναν στη δεκαετία του 1980, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν κωνοφόρα φυτά.

Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, ιδίως τον 11ο και 12ο αιώνα υπήρξε σημαντικό μοναστικό κέντρο της Θράκης.

902

Related Posts