Πώς μπαίνουν τα τρόφιμα στο ψυγείο; Αναλυτικός οδηγός

Τρόφιμα στο ψυγείο: Tι μπαίνει πού;

Το χαμηλότερο ράφι –πάνω από τα συρτάρια λαχανικών– είναι το πιο ψυχρό σημείο της συσκευής, γι’ αυτό είναι ιδανική θέση για να βάζεις ή να αποψύχεις ωμό κρέας και ψάρια – σε βαθύ σκεύος για να μην «τρέξουν» υγρά.

Στα μεσαία ράφια μπαίνουν αλλαντικά, τυριά, αβγά, γάλα, μαγειρεμένα τρόφιμα και όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα με την ένδειξη «μετά το άνοιγμα να φυλάσσονται στο ψυγείο».

Όσο πιο βαθιά τόσο πιο κρύο! Βάζε πίσω πίσω στο ψυγείο τα πιο ευπαθή τρόφιμα.

Η πόρτα του ψυγείου έχει την υψηλότερη θερμοκρασία από όλη τη συσκευή, αφού είναι το πιο εκτεθειμένο μέρος. Εδώ μπορείς να βάζεις μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, το ανοιγμένο κρασί και το βούτυρο.

Η πόρτα είναι επίσης κατάλληλη θέση για τη μουστάρδα, το κέτσαπ και άλλες σάλτσες, ενώ οι μικρές θήκες ενδείκνυνται για κρέμες προσώπου, ζωμούς και φάρμακα που διατηρούνται στο ψυγείο.

Παρότι αυτοί είναι οι γενικοί κανόνες, όταν αγοράζεις ψυγείο, διάβαζε το φυλλάδιο με τις οδηγίες του, γιατί πολλά μοντέλα νέας γενιάς έχουν ειδικές θήκες και ράφια, π.χ. για τα τυριά και τα αλλαντικά, για καλύτερη συντήρηση.

4 πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάς για το ψυγείο

1.Μη βάζεις όλα τα λαχανικά μαζί: Κάποια φρούτα, όπως το μήλο και το ροδάκινο, εκλύουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επιταχύνει την ωρίμανση των λαχανικών. Ιδανικά, αποθήκευέ τα σε άλλο ράφι ή στη χάρτινη σακούλα μαναβικής.

 2. Μην αφήνεις την υπόλοιπη σάλτσα στην ανοιγμένη κονσέρβα: Για να μη μεταφερθούν επικίνδυνα χημικά από την ανοιγμένη κονσέρβα στην τροφή, αποθήκευε σε δοχεία ό,τι έχει περισσέψει από κονσέρβες.

3. Μη βάζεις τρόφιμα σε ανοιχτά σκεύη: Είναι πιο επιρρεπή σε επιμολύνσεις από άλλα φαγητά και απορροφούν μυρωδιές από άλλα τρόφιμα.

4. Μην το παραφορτώνεις: Αν πηγαίνεις μία φορά την εβδομάδα για ψώνια, αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει. Προτίμησε να επισκέπτεσαι πιο συχνά το σούπερ μάρκετ από το να φορτώνεις το ψυγείο μία φορά την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσο διαρκούν τα τρόφιμα στο ψυγείο; Πότε πρέπει να πετάξεις τα περισσεύματα φαγητού;

Η σωστή θερμοκρασία του ψυγείου

στα περισσότερα τρόφιμα. Αν το ψυγείο σου δεν έχει κλίμακα με βαθμούς, τώρα το καλοκαίρι ρύθμισέ το στην ανώτερη και απόφυγε να το ανοιγοκλείνεις συχνά.

Το ψυγείο σου θα πρέπει να είναι ρυθμισμένο στους 4 βαθμούς Κελσίου και η κατάψυξη στους -18. Αυτά είναι τα επίπεδα που ελαχιστοποιούν την ανάπτυξη των βακτηρίων

Αυτά που δεν ξέρεις για το ψυγειο σου

Η θέση: Απόφυγε να τοποθετείς το ψυγείο δίπλα στην ηλεκτρική κουζίνα ή σε ηλιόλουστο σημείο του δωματίου. Αν δεν έχεις άλλη επιλογή, βάλε ένα φύλλο χοντρό φελιζόλ ανάμεσα στις δύο συσκευές για να προστατεύεται το ψυγείο από τη ζέστη.

Το ειδικό ράφι ή η θήκη για τα φρούτα και τα λαχανικά: Τα καινούρια ψυγεία έχουν συρτάρια για τα φρούτα και τα λαχανικά οι οποίες εξασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας για να διατηρούνται περισσότερο τα ευπαθή αυτά τρόφιμα.

Μέσα στις θήκες, βγάλε τα σκληρά φρούτα από τις σακούλες, ενώ τα πιο μαλακά καλό είναι να τα βάζεις πρώτα σε ένα σκεύος χωρίς το καπάκι ώστε να μη «χτυπηθούν».

Πότε να βάλεις το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο;

Αν κάνει ζέστη, αμέσως μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ειδικά τα πιο ευπαθή φαγητά, όπως τα μαγειρεμένα ζυμαρικά, το ψάρι, φαγητά που περιέχουν γάλα, αβγά και τυρί και τα μαγειρεμένα λαχανικά.

shape.gr

Related Posts