Προσοχή στη νέα ηλεκτρονική απάτη με μηνύματα για επιστροφή φόρων

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η αστυνομία για τη νέα ηλεκτρονική απάτη με παραπλανητικά μηνύματα για επιστροφή φόρων. Τι είναι το smishing και τι πρέπει να προσέχουν πολίτες.

Αυτές είναι οι συνηθέστερες απάτες σε ηλεκτρονικές πληρωμές

Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγγέλλονται περιπτώσεις απόπειρας υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων (smishing).

Οι πιο συνηθισμένες ηλεκτρονικές απάτες – Τι πρέπει να προσέχουμε

Συγκεκριμένα, μέσω μηνυμάτων (sms), που αποστέλλονται μαζικά προς τους πολίτες, με εμφανιζόμενο αποστολέα κρατικό οργανισμό, άγνωστοι δράστες επιχειρούν να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα προφασιζόμενοι εκκρεμότητες φορολογικού ενδιαφέροντος (επιστροφή φόρου), σύμφωνα με την αστυνομία.

Τα μηνύματα εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες ζητείται στον χρήστη να παραχωρήσει δεδομένα του, όπως ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία, κωδικούς, τραπεζικό λογαριασμό ή και τραπεζική κάρτα.

Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του μηνύματος συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.

Επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή και οι χρήστες που τα λαμβάνουν καλούνται:

να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους ( links )
να μην απαντούν στα μηνύματα
να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς καρτών κλπ
καθότι σε καμία περίπτωση τα μηνύματα αυτά δεν είναι αληθινά.

 

 

 

 

star.gr