H Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας είναι η 20η Μαρτίου. Φέτος η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει υιοθετήσει το Σύνθημα «How to Live Mouth Smart» με σκοπό να κινητοποιήσει τους παρόχους υγείας και το γενικό πληθυσμό για τη μεγαλύτερη και ποιοτικότερη ενασχόληση του με τη στοματική υγεία.
Στα στοιχεία που παραθέτονται, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ η παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (44%). Αυτό σε συνδυασμό με τις νόσους του περιοδοντίου έχει σαν αποτέλεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 30% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 ετών να μην έχουν τα δικά τους δόντια, ένα βάρος που αναμένεται να αυξηθεί λαμβάνοντας υπ’ όψη τους πληθυσμούς γερνούν, καθιστώντας τις παθήσεις του στόματος τέταρτες κατά σειρά πιο δαπανηρές παθήσεις στη θεραπεία τους.
O οδοντίατρος κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος ,δέχτηκε με χαρά να μας χαρίσει τις πολύτιμες συμβουλές του.
- Πoιά είναι τα βασικά βήματα για να έχει ένας άνθρωπος στοματική υγεία;
Αρχικά να τονίσουμε οτι με τον όρο στοματική υγεία δεν εννοούμε μόνο την υγεία των δοντιών και των ούλων αλλά ταυτόχρονα και την απουσία οποιουδήποτε κρανιοπροσωπικού πόνου και στοματικών παθήσεων που τυχόν να επηρεάσουν το στοματογναθικό σύστημα. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για διατήρηση της στοματικής μας υγείας. Πιο συγκεκριμένα:
- Βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2-3 φορές τη μέρα, ιδανικά μετά από κάθε γεύμα
- Προσέχουμε τη διατροφή μας και αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης
- Αποφεύγουμε το κάπνισμα και την κατάχρηση αλκοόλ
- Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο ανά 6 μήνες
2) Από την εμπειρία που έχετε αποκτήσει ασκώντας το επάγγελμα , πιστεύεται ότι οι νέες γενιές δίνουν περισσότερο προσοχή στα δόντια τους;
Αδιαμφισβήτητα ζούμε σε μια εποχή όπου τα social media δημιουργούν τάσεις και η διαρκής αλληλεπίδραση των νέων με αυτά διαμορφώνουν τις επιλογές τους και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση προτύπων ομορφιάς. Η τάση των τελευταίων χρόνων εστιάζει κυρίως στην αισθητική του χαμόγελου, με λευκά και ίσια δόντια, όψεις ρητίνης, όψεις πορσελάνης, περνώντας σε δεύτερη μοίρα τη λειτουργικότητα του στόματος. Θα έλεγα επομένως ότι οι νέες γενιές ενδιαφέρονται κυρίως για την προβολή τους και όχι τόσο για την στοματική τους υγεία.
3) Υπάρχουν τροφές που ωφελούν τα δόντια;
Είναι κοινώς γνωστό ότι τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη ή άλλους υδατάνθρακες, μετατρέπουν τα βακτήρια του στόματος σε οξέα, τα οποία επιτίθενται στην αδαμαντίνη των δοντιών(σμάλτο) με αποτέλεσμα την έναρξη της τερηδόνας. Αντιθέτως, υπάρχουν τρόφιμα φιλικά προς τα δόντια, που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας. Μερικά απο αυτά είναι :
• Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα ενώ περιέχουν πρωτείνες και ασβέστιο που δυναμώνουν τα δόντια.
• Κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά τα οποία περιέχουν και αυτά πολύτιμες πρωτείνες και ενδυναμώνουν τα δόντια.
• Ξηροί καρποί, οι οποίοι περιέχουν πρωτείνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την υγεία, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες επομένως δεν ευνοούν την εμφάνιση τερηδόνας
• Φρούτα και λαχανικά, τα οποία διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, το οποίο απαλλάσσει το στόμα από τα επιβλαβή οξέα και τα υπολείμματα τροφών.
4) Την λεύκανση σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνετε? Επειδή βλέπουμε τακτικά παραδείγματα προς αποφυγή.
Η λεύκανση είναι ένα θέμα που θα μπορούσαμε να αναλύουμε σε ολόκληρο άρθρο. Αρχικά να τονίσουμε ότι η λεύκανση είναι οδοντιατρική θεραπεία και θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον οδοντίατρο και όχι από κέντρα αισθητικής και φαρμακευτικά σκευάσματα. Και αυτό γιατί πριν τη λεύκανση πρέπει να γίνει καθαρισμός των δοντιών, έλεγχος για τερηδόνες ή ρωγμές στα δόντια που θα προκαλέσουν τυχόν ευαισθησίες όπως επίσης να αξιολογηθεί η στοματική υγιεινή του ασθενή. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε δεν προκαλούν βλάβες στα δόντια, ωστόσο σε λάθος χέρια μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησίες στα δόντια και εγκαύματα στα ούλα.
5) Τι κάνει έναν οδοντίατρο κατά τη γνώμη σας να ξεχωρίζει; Είναι απαραίτητο να είναι “διαβασμένος” και να κατέχει τις νέες τεχνικές και τεχνολογίες;
Θεωρώ πως, όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και ο οδοντίατρος πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει και να είναι εξοπλισμένος με πολλή υπομονή και όρεξη να ακούσει τους προβληματισμούς και τις απαιτήσεις του κάθε ασθενή. Η οδοντιατρική είναι μια επιστήμη η οποία εξελίσσεται καθημερινά με την εμφάνιση νέων τεχνικών, νέων μηχανημάτων και νέων υλικών. Για να ανταπεξέλθει ένας οδοντίατρος σε αυτές τις εξελίξεις, υπάρχει πληθώρα σεμιναρίων και συνεδρίων με μονάδες επιμόρφωσης σε όλη την Ελλάδα που μπορεί και πρέπει να παρακολουθήσει.
6) Κλείνοντας, τι έχετε να πείτε στους ανθρώπους που φοβούνται να πάνε στον οδοντίατρο και τη θεωρούν μια τραυματική εμπειρία;
Είναι γνωστό πως είμαστε μια ιατρική ειδικότητα που ο περισσότερος κόσμος φοβάται και δεν θα επισκεφτεί αν δεν πονέσει υπερβολικά. Εξ’ αιτίας αυτού του φόβου ή κάποιας τραυματικής εμπειρίας σε μικρότερη ηλικία, υπάρχουν ασθενείς που ακυρώνουν το ραντεβού τους ή αναβάλλουν την επίσκεψη στον οδοντίατρο ακόμα και αν γνωρίζουν οτι χρήζουν θεραπείας, με αποτέλεσμα να παραμελούν τελείως τη στοματική τους υγεία. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση τόσο πιο εύκολη και απλή είναι η θεραπεία. Σήμερα η οδοντιατρική τεχνολογία έχει προχωρήσει παρέχοντας ανώδυνες και ήπιες θεραπευτικές μεθόδους, που θα βοηθήσουν τους φοβικούς ασθενείς να αποκτήσουν εμπιστοσύνη προς τον οδοντίατρο τους.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον συνεργάτη μας – οδοντίατρο κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο .
Λευκωσίας 32, Καλαμαριά , Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 2310 455 090