Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε ο σπουδαίος Πόντιος ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης, μετά από σύντομη και άδικη μάχη.

Με απώτερη καταγωγή από την Αργυρούπολη του Πόντου, ο Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945, αλλά πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Δράμα, όπου είχαν εγκατασταθεί οι γονείς του ως πρόσφυγες από το Καρς.

Φοίτησε για δύο χρόνια στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τη δημιουργία φοιτητικού θεάτρου και κινηματογραφικής λέσχης (ΦΟΘΚ). Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή με το Φοιτητικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης στο Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, το 1966.

Το 1970 τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του «Ελεύθερου Θεάτρου», όπου έμεινε ως το 1975. Από τότε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη. Πολλούς ρόλους επίσης έχει παίξει σε ελληνικές και διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές.

Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να φυλακιστεί και να βασανιστεί επανειλημμένα.

Τελευταία παράσταση στην οποία πρωταγωνιστούσε ήταν «Το δείπνο» του Χερμαν Κοχ, στο Σύγχρονο Θέατρο.

Μέχρι πρόσφατα συμμετείχε ενεργά και στα ποντιακά δρώμενα: Τον Αύγουστο του 2019 παρουσίασε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων την Οδύσσεια στην ποντιακή διάλεκτο (μεταφρασμένη από τον πατέρα του, θεατρικό συγγραφέα και μεταφραστή Παύλο Κοτανίδη), ενώ τον Δεκέμβριο συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας που συνδιοργάνωσαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και η ΚΕΔΕ, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στις 5 Φεβρουαρίου θα γιόρταζε τα 75α γενέθλιά του.