Από το πρώτο LOCKDOWN τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στον τομέα του πολιτισμού ήταν πολλά.
Χιλιάδες άνθρωποι των τεχνών, είδαν να χάνονται δουλειές , να ακυρώνονται παραστάσεις, να σταματούν πρόβες ..
Όσο έβγαιναν ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης , πολλοί ήταν αυτοί που δεν έλαβαν κάποια οικονομική βοήθεια και δυστυχώς κάποιοι δεν έχουν βοηθηθεί μέχρι και σήμερα, όπως και κλάδοι που δεν συμπεριλήφθηκαν στα πακέτα στήριξης ποτέ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και εκατοντάδες τεχνικοί οπτικοακουστικών μέσων που έμειναν στο περιθώριο χωρίς να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι και επαγγελματίες αλλά ως μια κατηγορία.
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ η κυβέρνηση έδειχνε ότι βαδίζουμε σε ένα φωτεινό και αισιόδοξο μέλλον πολλές εκδηλώσεις και περιοδείες δεν πρόλαβαν καλά καλά να αρχίσουν. Αρκετές φορές στα τηλεοπτικά κανάλια που είχαν βήμα ηθοποιοί και τραγουδιστές τόνισαν ότι στον κλάδο του πολιτισμού τουλάχιστον διατήρησαν αυστηρά μέτρα προστασίας με αποστάσεις και αριθμημένες θέσεις για να μη δημιουργηθούν προβλήματα και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις προγραμματισμένες τους δουλειές.
Όμως ο κλάδος του πολιτισμού μπήκε στο στόχαστρο και ας φώναξαν πολλοί καλλιτέχνες ότι επισήμως δεν ακούστηκαν βεβαιωμένα κρούσματα σε χώρο παράστασης ή συναυλίας.
Η αγανάκτηση προχώρησε στάδιο και εξελίχθηκε σε οργή και απογοήτευση όταν είδαμε Υπουργό να μιλάει δημοσίως για “μαύρο χρήμα” που κυκλοφορεί στον χώρο των τεχνών.
Και έμειναν στην απ’ έξω και εξακολουθούν να μένουν στην απ’έξω επαγγελματίες που ζούνε με 1-2 δουλειές τον χρόνο.
Καλλιτέχνες που ίσως δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν ένσημα. Δημιουργοί μίλησαν για την ανυπαρξία ουσιαστικής στήριξης σχετικά με τα Πνευματικά δικαιώματα όπως η Πρωτοβουλία +450 Δημιουργών και Κληρονόμων που έκανε λόγο για «επίσημο» αφανισμό στιχουργών και συνθετών. Όταν ταυτόχρονα σε άλλες χώρες, υπήρξαν μέτρα στήριξης και ας ανακοίνωναν οι κυβερνήσεις ότι θα μείνουν έως το 2021 κλειστά, μεγάλα και πασίγνωστα θέατρα.
Στο δεύτερο LOCKDOWN έχουν φτάσει σε σημείο πολλοί καλλιτέχνες να βοηθούν ο ένας τον άλλον με δανεικά.
Και η αίσθηση που έχουν οι περισσότεροι επαγγελματίες άνθρωποι των τεχνών και της ψυχαγωγίας είναι πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ουσιαστικά να τους βοηθήσει και να λύσει τα προβλήματα τους αλλά αντιμετωπίζει τους ίδιους ως πρόβλημα.
Το Ραδιόφωνο MEGA επικοινώνησε με κάποιους αγαπημένους καλλιτέχνες οι οποίοι στέλνουν το δικό τους μήνυμα.
ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (ηθοποιός)
« Η Τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες. Η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους»(Άρθρ.16 παρ.1 Συντ.)
Αναρωτιέμαι … Πόσοι από εμάς το γνωρίζουν. Και όσοι το γνωρίζουν κατανοούν την αξία και τη σημασία του; Η Τέχνη γεννήθηκε μαζί με τη ζωή και την κοινωνία. Από καταβολής κόσμου ο άνθρωπός ,μαζί με τις άλλες αξίες της ζωής του ,καλλιέργησε και την αξία της Τέχνης. Γιατί αξία είναι η Τέχνη. Εκφράζει τις βαθύτερες ψυχικές αγωνίες του ανθρώπου, τα ευγενέστερα ιδανικά του. Η Τέχνη παρηγορεί, γαληνεύει αλλά και ξυπνά, ξεβολεύει και ίσως κάποιες φορές αυτό να… ενοχλεί. Γιατί πρόοδος χωρίς …ξεβόλεμα δεν υπάρχει. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι ελεύθερη. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση μιας ευνομούμενης κοινωνίας .Η Τέχνη είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.( Κάτι που φαίνεται να μην είναι αντιληπτό από την πολιτεία. Ή ,αν θέλω να σκεφτώ πιο πονηρά, δεν την βολεύει(;))Αυτά εισαγωγικά. Για να συνεννοηθούμε…
Και ο καλλιτέχνης ; Ο Καλλιτέχνης είναι ο επαγγελματίας της Τέχνης . Ο Επαγγελματίας! Αυτός που έχει αφιερώσει τη ζωή του σπουδάζοντας και υπηρετώντας την. Κάνοντάς της επάγγελμα. Πολύ απλά ,δηλαδή, ζει από αυτή. Ο Κλάδος του πολιτισμού (Ο πολύπαθος) δεν αποτελείται από κάποιους που κάνουν το ψώνιο τους και την τρέλα τους για να περνάνε ωραία. Είναι σκληρά εργαζόμενοι ,ενεργοί πολίτες που πληρώνουν φόρους , έχουν οικογένειες, υποχρεώσεις… Είναι ένας τομέας που απασχολεί 12 εκατομμύρια εργαζομένους και η προστιθέμενη αξία των δημιουργικών τομέων, πανευρωπαϊκά, ανέρχεται ,περίπου, στα 509 δις ευρώ. Για να μιλήσουμε και με νούμερα ,απαντώντας σ ’αυτούς που ίσως πουν πως ο λόγος που η πολιτεία «παύει», σχεδόν με ελαφρά την καρδία, οποιαδήποτε δραστηριότητα του κλάδου, είναι γιατί θεωρεί ότι οι απώλειες ,σε οικονομικό επίπεδο ,δεν είναι τόσο σημαντικές.
Κατανοώ το κατεπείγον της κατάστασης! Κατανοώ πως η πανδημία επιβάλει δύσκολες αποφάσεις. Και ειλικρινά αναγνωρίζω το πρωτόγνωρο των συνθηκών που δικαιολογεί ίσως τυχόν παραλήψεις έως και λάθη. Και ειλικρινά θέλω, να εμπιστευτώ μια πολιτεία/σύμμαχο, που θα παλέψει για το κοινό καλό..
ΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΣΟΦΙΑ (Σεναριογράφος & Ηθοποιός)
Ο χώρος του Πολιτισμού και οι εργαζόμενοι σ αυτόν έχουν πληγεί βαρύτατα ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Η κυβέρνηση σύρθηκε στο να ανακοινώσει κάποια μέτρα στήριξης πιεζόμενη από το κίνημα όλων των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα βέβαια το μεγαλύτερο μέρος των καλλιτεχνών έμεινε εκτός στήριξης. Στην προσπάθεια της να αιτιολογηθεί η κυρία υπουργός προσέβαλε βάναυσα τους δημιουργούς κατηγορώντας τους συλλήβδην ως αποδέκτες μαύρου χρήματος. Ο Πολιτισμός ήταν ο τελευταίος στον οποίον επετράπη η επαναδραστηριοποίηση μετά την καραντίνα. Το άνοιγμα έγινε με πολύ αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο αλλά και πάλι το θέατρο και η μουσική ενοχοποιήθηκαν για την αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς μάλιστα να τεκμαίρεται από πουθενά. Και ενώ το δεύτερο κύμα ήταν προ των πυλών, άρχισαν οι παλινωδίες με τις πληρότητες και αφέθηκαν θέατρα και μουσικά σχήματα να προχωρούν σε πρόβες και σε πρεμιέρες για να ανακοινωθεί το οριστικό κλείσιμο τους, πριν την επιβολή γενικού lock down. Το λιγότερο που επιβάλλεται να γίνει είναι γενναία οριζόντια επιδότηση των ανθρώπων του Πολιτισμού γιατί αυτή τη στιγμή μιλάμε για ανθρωπιστική πλέον κρίση. Ευτυχώς αρχίζει και οργανώνεται κίνημα αλληλεγγύης. Κανένας μόνος του, κανένας αβοήθητος στην κρίση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΛΑΒΑΝΙΔΗΣ (ΗΘΟΠΟΙΟΣ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ)
Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο.
Το θέατρο, κυνηγημένο, πενθεί.
Ο πολιτισμός, πληγωμένος, πενθεί.
Η Ελλάδα, με τα πόδια βουτηγμένα στο τσιμέντο, στωικά ανέχεται.
Ως πότε; Έως ότου βρεθεί το εμβόλιο για το λιμό που λέγεται «βαρβαρότητα».
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΠΕΛΤΕΚΗΣ (ΗΘΟΠΟΙΟΣ)


