Οι 7 σπουδαιότερες επιστημονικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις του 2019

Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο είμαστε ευγνώμονες τώρα που αφήσαμε πίσω το 2019 και μπήκαμε στη νέα δεκαετία, είναι ότι οι επιστήμονες από όλο τον κόσμο συνεχίζουν ακούραστα να επιλύουν κάποια από τα πιο εκπληκτικά μυστήρια του σύμπαντος και τα δυσκολότερα προβλήματα στον πλανήτη μας. Από την ιστορική πρώτη καταγραφή μαύρης τρύπας μέχρι τις δημιουργικές λύσεις και στρατηγικές καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης, η χρονιά που πέρασε ήταν επιστημονικά πλούσια.

Οι 7 σπουδαιότερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 2019
1. Ηλιακό πάνελ παράγει ανανεώσιμο ηλεκτρισμό από το παράθυρό μας

Ερευνητές εφηύραν ηλιακό πάνελ (εμπνευσμένο από τα οριγκάμι που έχει την ικανότητα να μετατρέπει τα παράθυρα σε πηγή ηλεκτρισμού για κάθε διαμέρισμα. Πρόκειται για μια μοναδική εφεύρεση, καθώς είναι το πρώτο πάνελ που δεν μειώνει το φυσικό φως που μπαίνει από το παράθυρο.

2. Μαθητές έφτιαξαν σκούπα παραλίας που απορροφά τα μικροπλαστικά αλλά όχι την άμμο

Είναι ήδη αρκετά δύσκολο για τους επιστήμονες να κρατήσουν καθαρές τις παραλίες από σκουπίδια και πλαστικά απόβλητα, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί λύση για τα μικροπλαστικά στην άμμο. Ευτυχώς, μια ομάδα Καναδών φοιτητών μηχανικής κατάφεραν να αναπτύξουν μια τεράστια καθαριστική σκούπα που συλλέγει μικροπλαστικά χωρίς να απορροφά την άμμο.

3. Ερευνητές έφτιαξαν ρομποτικό χέρι που ελέγχεται από τον εγκέφαλο

Τον Ιούνιο του 2019, οι ερευνητές κατάφεραν μια τεχνολογική νίκη, αναπτύσσοντας το πρώτο επιτυχημένο ρομποτικό χέρι που ελέγχεται με τον νου. Αυτή δυνατότητα ανοίγει ένα τεράστιο κεφάλαιο στο πεδίο της τεχνολογίας, καθώς μπορεί σύντομα να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουμε ρομποτικές συσκευές χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη μας.

4. Επιστήμονες ανέπτυξαν τρόπο παραγωγής καυσίμου από υδρογόνο

Τον Σεπτέμβρη, ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ δημοσίευσαν σε άρθρο τους την επιτυχία τους στη δημιουργία μιας ασφαλούς, οικονομικής και εξαιρετικά αποτελεσματικής νέας μεθόδου διαίρεσης των μορίων του νερού για την παραγωγή καυσίμου από υδρογόνο. Οι σχολιαστές και δημοσιογράφοι τώρα θεωρούν ότι πρόκειται για το καύσιμο του μέλλοντος.

5. Φοιτητής ανακάλυψε βακτήρια που τρέφονται με μόλυνση και «αναπνέουν» ηλεκτρισμό

Μια ομάδα ερευνητών από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Washington πεζοπορούσαν στην καρδιά του Yellowstone ώστε να αφήσουν κάποια ηλεκτρόδια σε διάφορες θερμές φυσικές πισίνες της περιοχής. Ένα μήνα αργότερα, η ομάδα επέστρεψε στις θερμές πηγές για να συλλέξει τα ηλεκτρόδια και ανακάλυψε κάτι εξαιρετικά χρήσιμο: ειδικά βακτήρια που «αναπνέουν» ηλεκτρισμό μέσα από τα ηλεκτρόδια που διαθέτουν επικάλυψη στερεού άνθρακα.

6. Το μη ανακυκλώσιμο γυαλί αποδείχτηκε ότι είναι ένα αποτελεσματικό, οικονομικό οικοδομικό υλικό

Τον Ιούνιο του 2019, Αυστραλοί ερευνητές ανέπτυξαν νέα τεχνική για να χρησιμοποιήσουν το μη ανακυκλωμένο γυαλί ως κατασκευαστικό υλικό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να προσφέρει πολλά στο πεδίο της ανακύκλωσης υλικών, αλλά να βοηθήσει και στον τομέα της οικοδομής και κατασκευής σπιτιών και κτηρίων με οικονομικότερους αλλά ασφαλείς τρόπους.

7. Το σημαντικότερο επίτευγμα του 2019: Η φωτογράφηση μιας μαύρης τρύπας

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Science, η πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας είναι το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα της χρονιάς που πέρασε. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το διεθνές Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-ΕΗΤ) και είναι το κατόρθωμα ομαδικής εργασίας και τεχνολογίας. Η ερευνητική ομάδα ήταν πολυάριθμη, πάνω από 200 επιστήμονες συμμετείχαν στις προσπάθειες και μάλιστα ο ελληνικής καταγωγής αστροφυσισκός Δημήτρης Ψάλτης έπαιξε κομβικό ρόλο στο αποτέλεσμα. Με αυτή τη φωτογραφία, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τη θεωρία της σχετικότητας του Albert Einstein.

ΠΗΓΗ