«Ξεπουλάνε» τα χάπια ιωδίου κατά της ραδιενέργειας

Οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη φαίνεται να προμηθεύονται δισκία ιωδίου εν μέσω φόβων για πυρηνικές επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Φαρμακεία σε τουλάχιστον τρεις χώρες της ΕΕ λένε ότι έχουν δει αύξηση της ζήτησης από τότε που ξέσπασαν οι μάχες κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ την περασμένη εβδομάδα και αφού ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής σε κατάσταση συναγερμού.

Οι ειδικοί της πυρηνικής ιατρικής λένε ότι τα χάπια πρέπει να λαμβάνονται μόνο με την καθοδήγηση ειδικών της δημόσιας υγείας.

Η Ένωση Βελγών Φαρμακοποιών δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Belga ότι πάνω από 30.000 κουτιά διανεμήθηκαν μόνο τη Δευτέρα. Τα βελγικά φαρμακεία διανέμουν τα δισκία δωρεάν μόνο σε όσους έχουν βελγική ταυτότητα.

Αντίστοιχη εικόνα στη Φινλανδία και την Ολλανδία με άλμα ζήτησης την τελευταία εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ορισμένα φαρμακεία δεν είχαν αποθέματα, αλλά η Φινλανδική Ένωση Φαρμακοποιών είπε ότι δεν υπήρχε ανάγκη να συσσωρευτούν τα δισκία καθώς υπήρχαν πολλές προμήθειες.

Τα δισκία ιωδίου μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, σύμφωνα με την Αρχή Ακτινοβολίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Νορβηγίας.

Το ραδιενεργό ιώδιο που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου συμβάντος μπορεί να απορροφηθεί από τον θυρεοειδή αδένα κατά την εισπνοή μολυσμένου αέρα. Τα δισκία ιωδίου βοηθούν στη διακοπή αυτής της απορρόφησης και ως εκ τούτου μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς.

Ωστόσο, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των ΗΠΑ σημειώνει ότι πρόκειται για μια «πολύ εξειδικευμένη προστασία». «Η εκκένωση είναι το πιο αποτελεσματικό προστατευτικό μέτρο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από ακτινοβολία», όπως σημειώνεται.

«Το σε ποιο βαθμό τα δισκία ιωδίου θα ήταν χρήσιμα κατά των επιπτώσεων των πυρηνικών βομβών είναι τουλάχιστον αμφίβολο», σημειώνει ο Χιλκ Φριρκ Μπούρσμα, ειδικός στην ακτινοπροστασία από το Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν.

«Οι άμεσες επιπτώσεις των πυρηνικών εκρήξεων θα είναι καταστροφικές. Σε μεγάλες αποστάσεις, η ραδιενεργή μόλυνση σίγουρα δεν θα προκαλείται μόνο από το ραδιενεργό ιώδιο», προσθέτει. «Η περιττή χρήση δισκίων ιωδίου – που μπορεί να συμβεί όταν οι άνθρωποι πανικοβάλλονται – μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, αν και η πιθανότητα εμφάνισης αυτών των επιπτώσεων είναι πολύ μικρή».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πυρηνικού Ελέγχου του Βελγίου (FANC) προειδοποίησε να αποφύγουν οι πολίτες την κατανάλωση χαπιών ιωδίου.

«Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία δεν απαιτεί τη λήψη δισκίων», ανέφερε στο Twitter. «Παραμένουν διαθέσιμα δωρεάν στα φαρμακεία, αλλά δεν είναι απαραίτητα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Λαμβάνετε ιώδιο μόνο κατόπιν σύστασης των αρχών»

Πηγή: euronews

Related Posts