Ναυάγιο στην Πάρο: Τους 16 έφτασαν οι νεκροί – Πυρά Πλακιωτάκη για τη δράση των κυκλωμάτων

Ακόμα πιο βαρύς έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο απολογισμός της ναυτικής τραγωδίας στα ανοιχτά της Πάρου, όπου αναποδογύρισε ιστιοφόρο που μετέφερε τουλάχιστον 80 μετανάστες με προορισμό την Ιταλία. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι πνίγηκαν –δώδεκα άνδρες, τρεις γυναίκες και ένα βρέφος–, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή.

Το Λιμενικό κατάφερε να διασώσει 63 ναυαγούς (61 άνδρες και δύο γυναίκες), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Πάρο. Πληροφορίες του parianostypos.gr αναφέρουν ότι στην πλειονότητά τους είναι Σύροι και Παλαιστίνιοι, ενώ οι 15 περίπου είναι Αφγανοί.

Στο νησί υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση για την περίθαλψη των ναυαγών, οι οποίοι ήταν εξουθενωμένοι από τη μάχη με τα κύματα. Προσωρινά φιλοξενούνται με ευθύνη του δήμου.

Αυτό είναι το τρίτο κατά σειρά περιστατικό έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο τις τελευταίες τρεις ημέρες. Όλα τα σκάφη ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Πλακιωτάκης έκανε λόγο για «μια δύσκολη νύχτα», και τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες «εντάθηκε η εγκληματική δράση κυκλωμάτων που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή και στοιβάζουν ανθρώπους μέσα σε σκάφη που δεν πληρούν προδιαγραφές, είναι μίας χρήσης και χωρίς σωσίβια».

Μάλιστα, τόνισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ανθρώπινες ζωές, προσθέτοντας ότι μόνο το 2021 διασώθηκαν 29.000 άνθρωποι κατά τη διάρκεια 1.450 επιχειρήσεων.

«Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους, θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία. Η καταδίκη των διακινητών, αλλά και όσων επιτρέπουν ή και διευκολύνουν τη δράση τους, είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη και στην κατεύθυνση αυτή αναμένουμε την πρόσθετη κινητοποίηση και της διεθνούς κοινότητας» ανέφερε στη χθεσινή του δήλωση ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

pontosnews.gr

Related Posts