Μυστήριο με τον υγρό τάφο του Βαλυράκη! Πού στρέφονται οι έρευνες

Την ώρα που ο πολιτικός κόσμος προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ του ξαφνικού χαμού του Σήφη Βαλυράκη, το θρίλερ γύρω από τα αίτια του θανάτου του συνεχίζεται.

  • Από την
    Εύα Παπαδάτου

Οι Αρχές εξετάζουν με προσοχή δύο σενάρια για το δυστύχημα με το σκάφος, μέσα στο οποίο βρισκόταν  και είχε ανοιχτεί στον Ευβοϊκό Κόλπο για να κάνει υποβρύχιο ψάρεμα.

Το πρώτο είναι να γλίστρησε από το φουσκωτό (κατά λάθος ή εξαιτίας λιποθυμικού επεισοδίου) και να έπεσε στο νερό, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί από την προπέλα του σκάφους του, και το δεύτερο είναι να συγκρούστηκε με άλλο σκάφος και να έπεσε στη θάλασσα, με συνέπεια να χτυπηθεί από την προπέλα του άλλου πλοιαρίου! Ο παλαίμαχος πολιτικός είχε πάει με τη σύζυγό του Μίνα Παπαθεοδώρου στην Ερέτρια, όπου έχουν εξοχικό, για να περάσουν το Σαββατοκύριακο.

Το μεσημέρι της Κυριακής, ο Σήφης Βαλυράκης φορώντας στολή κατάδυσης επιβιβάστηκε μόνος του στο φουσκωτό του με κατεύθυνση προς το Ασπρονήσι για να κάνει υποβρύχιο ψάρεμα, κάτι που συνήθιζε και αγαπούσε πολύ.

Οπως ανέφερε η συζύγός του, έφυγε από το εξοχικό τους στις 14.00 την Κυριακή, δίχως να φαντάζεται το τραγικό τέλος που του επεφύλασσε η μοίρα. Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν κοντά στην ακτή, ξάφνου είδαν το σκάφος να περιστρέφεται στα ανοιχτά σαν ακυβέρνητο. Λίγα λεπτά μετά τις 15.00, η σύζυγός του τηλεφώνησε αναστατωμένη στο Λιμεναρχείο για να αναφέρει ότι ο άντρας της δεν είχε επιστρέψει, κάτι που δεν συνήθιζε, καθώς γύριζε πάντα στην ώρα του.

Το σκάφος του

Λίγες ώρες μετά, το σώμα του βρέθηκε να έχει ξεβραστεί στα βράχια του Νησιού των Ονείρων. Εφερε βαρύ τραύμα στο πρόσωπο και ένα δάχτυλο του αριστερού χεριού του ήταν κομμένο. Οι άνδρες του Λιμενικού εκτιμούν ότι ο 78χρονος έπεσε από το φουσκωτό ενώ αυτό ήταν εν κινήσει, αφού βρέθηκε αργότερα από ένα αλιευτικό, προσαραγμένο στη νησίδα Αγία Τριάδα (Ασπρονήσι), ένα μίλι μακριά από το σημείο όπου εντοπίστηκε το πτώμα. Η μηχανή ήταν αναμμένη και στο εσωτερικό του υπήρχαν δύο ψαροντούφεκα.

Αν ληφθεί υπόψη το πρώτο σενάριο, ότι δηλαδή ο 78χρονος γλίστρησε και έπεσε στο νερό, δικαιολογούνται το χτύπημα στο κεφάλι από την προπέλα του σκάφους του και ο ακρωτηριασμός του χεριού του. Ομως, μυστήριο παραμένει το αν ο άτυχος πρώην υπουργός, που ήταν χρόνια ψαροντουφεκάς, φορούσε ή όχι τον ειδικό διακόπτη ασφαλείας, που επιβάλλεται για κάποιον ο οποίος είναι μόνος του σε φουσκωτό ή τζετ σκι. Η άλλη άκρη από τον διακόπτη, που πρέπει να φοριέται στον καρπό του χειριστή του σκάφους, είναι συνδεδεμένη με τη μηχανή έτσι, ώστε, αν για κάποιον λόγο εκείνος πέσει στο νερό, να σταματήσει αυτομάτως η μηχανή για να μην απομακρυνθεί το σκάφος και να μην τον τραυματίσει.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ιατροδικαστή, ο θάνατος οφείλεται στα τραύματα στο κεφάλι, τα οποία προήλθαν πιθανότατα από την προπέλα του σκάφους. Ωστόσο, ακριβείς απαντήσεις θα δώσει το πόρισμα της νεκροτομής που θα διενεργηθεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου μεταφέρθηκε η σορός, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βαλυράκης αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του.

espressonews