Μπορεί ένα «παπάκι» να ξυπνάει 50.000 ανθρώπους;

Καλοκαίρι και φασαρία πάνε μαζί. Ανοιχτά παράθυρα και ελεύθερες εξατμίσεις σημαίνει πως το καλοκαίρι είναι η πιο θορυβώδης εποχή του χρόνου. Γιατί όμως πρέπει να το ανεχόμαστε;

Πάνε πάνω από 20 χρόνια από την τελευταία μελέτη ηχορύπανσης στην Αθήνα. Με λίγα λόγια τα αποτελέσματα έλεγαν πως ένα «παπί» με κομμένη εξάτμιση που κατεβαίνει την Πατησίων στις τρεις η ώρα τη ξημερώματα ξυπνάει μέχρι και 50.000 ανθρώπους. Το νούμερο αυτό είναι εξωφρενικό. Πιο εξωφρενικό είναι πως δύο στα πέντε μηχανάκια έχουν πειραγμένες εξατμίσεις και παράγουν απίστευτα υψηλά επίπεδα θορύβου.
Θεωρητικά ο θόρυβος έπρεπε να ελέγχεται στο ΚΤΕΟ, όμως όπως και να έχει όλοι ξέρουμε πως συχνά το ντελίβερι το ακούμε από χιλιόμετρα μακριά πριν φτάσει στην πόρτα μας. Και δεν είναι μόνο τα μηχανάκια. Πόσα αυτοκίνητα με «βελτιωμένες» εξατμίσεις δεν ακούγονται σαν αεροπλάνα σε απογείωση. Τα ντεσιμπέλ δεν είναι απλά πολλά, ξεπερνάνε κάθε όριο λογικής.

Σε μελέτη του βρετανικού συστήματος υγείας, η διαταραχή του ύπνου αλλά και η ηχορύπανση, βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις στις αιτίες άγχους, στρες και προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ο θόρυβος δεν είναι απλά ενοχλητικός, αλλά μειώνει την ποιότητα ζωής μας και κάνει το περιβάλλον μας ανυπόφορο. Δημιουργεί νεύρα, οικιακές συγκρούσεις και οδηγεί σε πολλαπλές πηγές σύγχυσης. Δεν είναι δηλαδή απλά κακοπέραση, είναι θέμα υγείας.

Στην Αγγλία τοποθετούνται κάμερες με μικρόφωνα που μετρούν τον ήχο και κόβουν πρόστιμο αναγνωρίζοντας τις πινακίδες. Αυτό βέβαια στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει εύκολα αφού τα περισσότερα μηχανάκια που ηχορυπαίνουν κυκλοφορούν με παραμορφωμένες, παραποιημένες ή απλά χωρίς πινακίδες.

Ο ΚΟΚ προβλέπει πολύ συγκεκριμένα όρια εκπομπών θορύβου όμως η εφαρμογή του νόμου είναι η αχίλλειος πτέρνα του συστήματος. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να γίνει η αστυνόμευση είναι με μπλόκα και συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης και καταστολής. Φαίνεται όμως πως την ηχορύπανση δεν την παίρνουμε ακόμη στα σοβαρά.

Εσείς τι λέτε; Έχετε ξυπνήσει ποτέ από το θόρυβο ενός αυτοκινήτου ή μίας μηχανής; Σας έχει ενοχλήσει μία «κομμένη» εξάτμιση; Και τελικά θεωρείτε πως υπάρχει λόγος να γίνει κάτι για την πάταξη του προβλήματος του θορύβου;

autotriti

 

Related Posts