Μνήμες 1904 «Μέριμνα Ποντίων Κυριών»

Η Μέριμνα από την ίδρυσή της και μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 προσέφερε τις υπηρεσίες της στην Εκκλησία και την κοινωνία σε κάθε περίπτωση

 Ανέλαβε τη διεύθυνση και λειτουργία του Ορφανοτροφείου Τραπεζούντας.
. Προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες για την περίθαλψη και εγκατάσταση των προσφύγων που εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους.
. Κυρίες της Μέριμνας μετέφεραν την αμερικανική βοήθεια στην απαγορευμένη αρμενική παροικία.
. Σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό προσέφερε 200 λίρες – προϊόν εράνου που διενήργησε – στο χειρουργείο του νοσοκομείου Τραπεζούντας.
1923: Η Θάλεια Σαουλίδου και το ζεύγος Θεοφύλακτος και Ιφιγένεια Θεοφυλάκτου πρωτοστατούν στην επανίδρυση του σωματείου στη Θεσσαλονίκη. Οργανώνεται το Εργαστήριο Κοπτικής – Ραπτικής και Εργοχείρων – Κεντημάτων όπου προσφέρεται εργασία σε κοπέλες που αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης μετά τον ξεριζωμό και την καταστροφή.

1934: Με τη φιλόπονη προσπάθεια των Διοικητικών Συμβουλίων της η Μέριμνα απέκτησε ιδιόκτητη στέγη.

1941: Οι Γερμανοί επιτάσσουν το οίκημά της και καταστρέφουν όλη την κινητή περιουσία της (τότε χάθηκαν και τα αρχεία του σωματείου).

1948 -1950: Ιδρύει την Παιδούπολη «Άγιος Ευγένιος» (Πολιούχος Τραπεζούντας, προστάτης του σωματείου) και φιλοξενεί για δύο και πλέον χρόνια 60 παιδιά από ακριτικά χωριά, τα οποία το καλοκαίρι του 1950 παρέδωσε στις οικογένειές τους.

mouseio5 11950 -1972: Ιδρύει και λειτουργεί τη «Στέγη Κοριτσιού », όπου κάθε χρόνο περί τις 100 φοιτήτριες και σπουδάστριες απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας βρίσκουν οικογενειακή θαλπωρή και αγάπη για να παρακολουθήσουν άνετα τις σπουδές τους.

1964-1965: Στη θέση του παλιού κτιρίου χτίζεται νέα οικοδομή, σύγχρονη και κατάλληλη για τη «Στέγη Κοριτσιού» (Βασ. Όλγας 107). Παράλληλα καθιερώνεται η βράβευση των καλύτερων σε ήθος και επιμέλεια φοιτητριών.

1974: Συμμετέχει στο δράμα της Κύπρου, επισκέπτεται το μαρτυρικό νησί και συμπαρίσταται ηθικά και υλικά στους Κύπριους.

1976: Φιλοξενεί με συναίσθημα ευθύνης και αγάπης 60 παιδάκια από τα κατεχόμενα της Κύπρου.

1976: Ιδρύει τον παιδικό σταθμό «ΑΡΓΩ», προσφορά στην εργαζόμενη μητέρα και στο παιδί.

1983: Η Ακαδημία Αθηνών στην πανηγυρική της εκδήλωση της 30ης Δεκεμβρίου τιμά τη Μέριμνα με βραβείο και μετάλλιο «για την μεγάλη κοινωφελή και πνευματική προσφορά της».

1984: Εγκαινιάζει στις 24 Νοεμβρίου το νέο κτίριο του παιδικού σταθμού «ΑΡΓΩ», που θεμελίωσε το 1982 (9 Μαΐου), σε οικόπεδο 1.100 τ.μ., που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών, στην Αρετσού Καλαμαριάς, ένα σύγχρονο και με όλες τις προδιαγραφές Σταθμό για 100 παιδάκια που λειτουργεί υποδειγματικά μέχρι σήμερα.

1990: Την 30ή Μαρτίου θεμελιώνεται η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Μέριμνας σε οικόπεδο 5 στρεμμάτων που παραχώρησε δωρεάν ο Δήμος Πολίχνης.

1990: Διαμορφώνει κατάλληλα ισόγειο διαμέρισμά της, 150 τ.μ., στην οδό Βασ. Όλγας 107 και δημιουργεί ξενώνα για τη φιλοξενία ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Φιλοξενεί κάθε ημέρα 15-18 άτομα, τους βοηθάει να εγκατασταθούν μόνιμα και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. 1993 Την 28η Νοεμβρίου εγκαινιάζεται και λειτουργεί μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Διαμαντίδειος Στέγη», ένα στολίδι για τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα, όπου, σ’ ένα υψηλών προδιαγραφών οίκημα, με ζεστασιά και σε οικογενειακό περιβάλλον, φιλοξενούνται 55 άτομα της τρίτης ηλικίας.

20953230 112273692794441 4578200216533481017 n

1998: Στις 31 Μαΐου εγκαινιάζεται ο δεύτερος όροφος του παιδικού σταθμού «ΑΡΓΩ». Τώρα ο παιδικός σταθμός διαθέτει οκτώ αίθουσες διδασκαλίας, υπέροχο θέατρο, σύγχρονο γυμναστήριο, αίθουσα μουσικής προπαιδείας και οργανωμένη παιδική χαρά.

1999: Αρχίζει να χρηματοδοτεί μαζί με άλλα δύο σωματεία τη λειτουργία τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στην Τιφλίδα της Γεωργίας.

2000: Από το 1904 και μέχρι σήμερα διατηρεί το παραδοσιακό Χειροτεχνικό Εργαστήριο που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Αποφασίζεται ομόφωνα η δημιουργία Μουσείου στους ιδιόκτητους χώρους του σωματείου, επί της οδού Βασ. Όλγας 107, για να εκτεθούν τα εργόχειρα της Μέριμνας, τα οποία έχουν βραβευθεί σε πολλές ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις.

2004: Στις 9 Μαΐου γιορτάζονται τα 100 χρόνια της Μέριμνας σε λαμπρή εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου και παρουσιάζεται στο κοινό ο τόμος: «Μέριμνα Ποντίων Κυριών (1904-2004) 100 Χρόνια Προσφοράς». Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκαν όλες οι εν ζωή Πρόεδροι της Μέριμνας και οι κυρίες που διετέλεσαν μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων πάνω από είκοσι χρόνια. Tο 1980 η Μέριμνα είχε εκδώσει το λεύκωμα «Μέριμνα Ποντίων Κυριών» και το 1992 τον τόμο «Ζωντανές μνήμες του Πόντου».

2004: Ολοκληρώνεται η κτιριακή υποδομή του Μουσείου υπό τη μελέτη και την επίβλεψη εκλεκτών αρχιτεκτόνων και ετοιμάζεται ο χώρος στον οποίο θα εκτεθεί το πρωτογενές υλικό (κεντήματα, εργόχειρα, επιστολές, έπιπλα). Την 1η Δεκεμβρίου του 2005, στο πλαίσιο των Δημητρίων, εγκαινιάζεται το Μουσείο «Κεντώντας τη μνήμη», στον πλήρως ανανεωμένο και με καινούριο πια περιεχόμενο, γνωστό από παλιότερα χώρο, της Μέριμνας.

2008 – σήμερα :

Η Μέριμνα παρά τις δύσκολες συνθήκες της κρίσης συνεχίζει αδιάλειπτα τις δραστηριότητές της σε όλους τους τομείς, διατηρώντας το ίδιο υψηλό επίπεδο ποιότητας στις υπηρεσίες που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, πάντα με απόλυτο σεβασμό στα παιδιά, τους ενοίκους της Διαμαντιδείου Στέγης και βέβαια τους εργαζόμενούς της.

Κάθε χρόνο διοργανώνει διαλέξεις με εκλεκτούς ομιλητές, μεταξύ των οποίων: Παρισάτις Παπαδοπούλου-Συμεωνίδου, Κωνσταντίνος Φωτιάδης και Γιώργος Λυσσαρίδης. Παράλληλα, διοργανώνονται παρουσιάσεις βιβλίων με θεματικές που αφορούν κυρίως τον προσφυγικό Ελληνισμό και τη συμβολή του Ποντιακού Στοιχείου στα σύγχρονα Ελληνικά δρώμενα, ενώ για τα μέλη και τους φίλους της οργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκδρομές.

Ιδιαίτερα μέριμνα δίνεται προς τους ηλικιωμένους της Στέγης της με οργάνωση πλούσιων και ποικίλων εκδηλώσεων, συχνά με τη συμμετοχή και άλλων πολιτιστικών σωματείων και φορέων, καθώς και των παιδιών του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου.

Η συστηματική και αξιέπαινη φροντίδα των παιδαγωγών και του προσωπικού του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών προς τα μικρά παιδιά αναγνωρίζεται τόσο από τους γονείς, όσο και από την πολιτεία, με διακρίσεις σε όλες τις συμμετοχές του σχολείου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το νηπιαγωγείο μας βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που διοργανώθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Ποντιακού Ελληνισμού που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών με την παρουσίαση μυθοπλαστικού ντοκιμαντέρ.

merponky