Με λάθος πίεση στα ελαστικά χάνεις 400 ευρώ το χρόνο

Μπορεί όταν μιλάμε για ελαστικά αυτοκινήτου να ρίχνουμε την προσοχή στο βάθος του πέλματος και στη φθορά τους, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζει και η πίεση, αφού η λάθος τιμή της μας κάνει να χάνουμε χρήμα και ταυτόχρονα να παίζουμε με την ασφάλεια μας.

Η λάθος πίεση στα ελαστικά θα σας κάνει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη

Τα ελαστικά είναι το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που έρχεται σε επαφή με την άσφαλτο, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην οδική συμπεριφορά και στην ενεργητική ασφάλεια. Αυτά τα δυο είναι οι βασικοί λόγοι που πρέπει να τα έχουμε σε άριστη κατάσταση, τόσο όσο αφορά το βάθος του πέλματος, όσο και την πίεση του αέρα. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά η λάθος πίεση μπορεί να σας κοστίσει αρκετά λεφτά στον ετήσιο προϋπολογισμό σας και ταυτόχρονα να μειώσει κατά πολύ την ζωή των ελαστικών.

Τα ελαστικά χάνουν αέρα λόγω Φυσικής

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι τα ελαστικά χάνουν αέρα στο πέρασμα του χρόνου χωρίς να υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα (χαλασμένη βαλβίδα, τρύπα κ.λπ.), αλλά λόγω θερμοκρασίας και ώσμωσης. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τη διαστολή-συστολή, με την πίεση να μεταβάλλεται κατά 2% όταν η θερμοκρασία αλλάζει κατά 5,5 βαθμούς Κελσίου. Δεν είναι τυχαίο που προτείνεται να συμπληρώνουμε αέρα όταν τα ελαστικά είναι «κρύα». Η δεύτερη περίπτωση αφορά τα μόρια του αέρα που έχουν τη δυνατότητα να περνάνε μέσα από τα τοιχώματα του ελαστικού με αργούς ρυθμούς. Τα δυο παραπάνω φαινόμενα μπορούν να οδηγήσουν σε μια μείωση της τάξεως του 1-3 PSI, που, αν και φαίνεται μικρή, σε βάθος χρόνου ίσως δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα.

Έως 400 ευρώ μπορεί να σου κοστίσει η λάθος πίεση ελαστικού

Αν αφήσουμε στην τύχη τους τα ελαστικά αυτοκινήτου κι η πίεση πέσει κατά 0,5 bar (7,2 PSI), ένα νούμερο που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι, τότε η κατανάλωση μπορεί να αυξηθεί έως κι 1,6 λτ./100 χλμ.. Δηλαδή μιλάμε για σχεδόν 3,2 ευρώ επιπλέον κόστος ανά 100 χλμ. κι αν το βάλουμε σε συνάρτηση ενός χρόνου (μ. ο. 12.000 χλμ.) θα ανακαλύψετε ότι τα ξεφούσκωτα λάστιχα σας στοιχίζουν σχεδόν 200 λίτρα ή περίπου 400 ευρώ το χρόνο. Λεφτά που θα μπορούσατε να έχετε αποφύγει αν κάθε 15 μέρες, «σπαταλούσατε» 5 λεπτά από το χρόνο σας, ελέγχοντας την πίεση των ελαστικών σας.

 

 

autotriti.gr

Related Posts