Μάχη για γερά νεύρα!Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων σε κρίσιμες πολιτείες

Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών δεν ξεκαθαρίστηκε τη νύχτα της 3ης Νοεμβρίου. Ηταν μία αναμενόμενη εξέλιξη, δεδομένου ότι η πανδημία του κορονοϊού ναι μεν άλλαξε δραματικά τον τρόπο ψηφοφορίας των Αμερικανών, αλλά οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι σε πολιτείες-κλειδιά αρνήθηκαν να προσαρμόσουν τους νόμους στα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα αυτή την θολή εικόνα των αμφιλεγόμενων εκλογών.

Τόσο ο Δημοκρατικός υποψήφιος, Τζο Μπάιντεν, όσο και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορούσαν να ακολουθήσουν διάφορους δρόμους που θα τους οδηγούσαν στις 270 εκλεκτορικές ψήφους που είναι απαραίτητες για να κερδίσουν την προεδρία των ΗΠΑ. Τώρα, όλη η προσοχή στρέφεται στις τρεις Μεσοδυτικές πολιτείες οι οποίες χάρισαν στον Τραμπ τη νίκη του το 2016 με πολύ μικρές διαφορές – το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν.

Τα πρώτα αποτελέσματα και στις τρεις πολιτείες δείχνουν προβάδισμα Τραμπ, αλλά πρόκειται για τις ψήφους της Τρίτης, οι οποίες είναι κυρίως Ρεπουμπλικανικές. Οι Δημοκρατικοί προτίμησαν να ψηφίσουν εξ αποστάσεως και οι ψήφοι τους στο Μίσιγκαν, την Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν θα καταμετρηθούν τις επόμενες μέρες.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει την Αριζόνα, την πρώτη πολιτεία που άλλαξε κόμμα σε σχέση με τις εκλογές του 2016. Είναι μία σημαντική νίκη, η οποία περιορίζει τον δρόμο του Τραμπ προς τη νίκη. Ο Τραμπ μπορεί να κερδίσει τη Τζόρτζια, τη Β. Καρολίνα και την Πενσυλβάνια και να χάσει την προεδρία, αν ο Μπάιντεν κερδίσει το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη νίκη του στην Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, πιθανώς και στην Τζόρτζια.

″Η υπομονή σας είναι αξιοθαύμαστη” είπε στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στο Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ. ”Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές.”

Τα αναμενόμενα ψέμματα του Τραμπ

Ομως ο Τραμπ έχει άλλα σχέδια. Λίγο πριν τη 01:00 (τοπική ώρα) της Τετάρτης, προεξόφλησε ”ΜΕΓΑΛΗ νίκη” μέσω Twitter και ίσχυρίστηκε ψευδώς ότι οι Δημοκρατικοί ”προσπαθούν να ΚΛΕΨΟΥΝ τις εκλογές.” Επίσης δήλωσε ότι ”κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει αφού κλείσουν οι κάλπες.”

Και αυτή η δήλωσή του είναι ψέμματα. Κανείς δεν ψήφισε μετά το κλείσιμο της κάλπης και τόσο το Twitter, όσο και το Facebook, πρόσθεσαν προειδοποιήσεις στις σχετικές αναρτήσεις του Τραμπ.

Γύρω στις 02:30 (τοπική ώρα), σε μία σύντομη εμφάνιση μπροστά σε υποστηρικτές του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι κέρδισε τις εκλογές και ότι η συνεχιζόμενη καταμέτρηση των ψήφων ”είναι απάτη σε βάρος του Αμερικανικού λαού.” Ανακοίνωσε δε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για να σταματήσει την καταμέτρηση.

Οι δικηγόροι του Τραμπ αναμένεται τώρα να εφορμήσουν σε όλες τις κρίσιμες πολιτείες και να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των ψήφων. Στη συνέχεια, οι εκλογές μπορεί να φτάσουν στο αβέβαιο περιβάλλον των δικαστηρίων, τα οποία είναι γεμάτα με δικαστές διορισμένους από τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων τριών στο Ανώτατο Δικαστήριο: Τον Νιλ Γκόρσουτς, τον Μπρετ Κάβανο και την Ειμι Κόνι Μπάρετ.

Αυτές οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν όταν οι νίκες του Τραμπ στην Φλόριντα και το Τέξας περιόρισαν τις πιθανότητες για μία ξεκάθαρη, σαρωτική νίκη του Μπάιντεν. Το ίδιο συνέβη και με τις ελπίδες των Δημοκρατικών για να αποκτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας (οι Δημοκρατικοί φαίνεται ότι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων).

Στα δικαστήρια

Ο Τραμπ προηγείται στη Β. Καρολίνα και στην Τζόρτζια, όπου η μέχρι στιγμής καταμέτρηση δεν επιτρέπει ακριβείς προβλέψεις. Ωστόσο, η Τζόρτζια δύσκολα θα ανακοινώσει τελικά αποτελέσματα, λόγω καθυστερήσεων στην καταμέτρηση των ψήφων εξ αποστάσεως στην παραδοσιακά Δημοκρατική Ατλάντα, ενώ η κατάσταση στη Β. Καρολίνα φαίνεται ότι θα οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Τα αποτελέσματα στο Μίσιγκαν, την Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν είναι επίσης δύσκολο να ξεκαθαριστούν σύντομα. Ο Τραμπ προηγείται και στις τρεις πολιτείες, αλλά το προβάδισμά του μπορεί να εξαφανιστεί μετά την καταμέτρηση εκατομμυρίων εξ αποστάσεως ψήφων.

Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου ψηφοφορίας λόγω της πανδημίας. Για να αποφύγουν την διάδοση του ιού, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν πριν την Τρίτη και τα 65 εκατομμύρια εξ αποστάσεως. Κι ενώ οι ψηφοφόροι άλλαξαν την συμπεριφορά τους, πολλές πολιτείες δεν έκαναν το ίδιο.

Τα ελεγχόμενα από τους Ρεπουμπλικάνους νομοθετικά σώματα στο Μίσιγκαν, την Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν αρνήθηκαν να επιτρέψουν την καταμέτρηση των εξ αποστάσεως ψήφων πριν την 3η Νοεμβρίου, σε αντίθεση με πολιτείες όπως η Φλόριντα και το Οχάιο, στις οποίες οι ψήφοι καταμετρήθηκαν το βράδυ των εκλογών.

Κι έτσι, θα χρειαστούν μέρες για να καταμετρηθούν οι ψήφοι σε τρεις πολιτείες-κλειδιά, οι οποίες είναι πολύ πιθανόν να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Γι′ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Τραμπ προσπάθησε να δημιουργήσει υποψίες σχετικά με τις ψήφους εξ αποστάσεως και γι΄αυτό οι δικηγόροι του έδωσαν μάχες στα δικαστήρια για να περιορίσουν την νομιμότητά τους. Ορισμένες περιπτώσεις στην Β. Καρολίνα και την Πενσυλβάνια έφτασαν μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έκρινε οριακά ότι δεν υπήρξαν παρατυπίες.

Στον αέρα η Γερουσία

Κι ενώ ο Μπάιντεν και ο Τραμπ οδεύουν προς τα δικαστήρια, ο έλεγχος της Γερουσίας παραμένει στον αέρα, παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί φαίνεται ότι απέχουν αρκετά από την κατάκτηση της πλειοψηφίας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θριάμβευσαν σε δύο πολιτείες τις οποίες θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει οι Δημοκρατικοί. Ο Γερουσιαστής της Β. Καρολίνας, Λίτσεϊ Γκράχαμ επικράτησε του Δημοκρατικού Τζέιμι Χάρισον και ο Ρεπουμπλικανός Βουλευτές Ρότζερ Μάρσαλ κέρδισε σε βάρος της Γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Μπάρμπαρα Μπόλιερ, στο Κάνσας.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί έδιωξαν τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή του Κολοράντο, Κόρι Γκάρντνερ και ο Δημοκρατικός Μαρκ Κέλι προβλέπεται ότι θα κερδίσει την Μάρθα ΜακΣάλι στην Αριζόνα. Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Νταγκ Τζόουνς έχασε από τον Τόμι Τάμπερβιλ στην Αλαμπάμα, όπως αναμενόταν.

Οι Δημοκρατικοί αναμένεται να διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά η εικόνα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη.

source

Related Posts