Λύκειον των Ελληνίδων Χοροστάσι-Καλοκαίρι 2021

Εδώ και 110 χρόνια το Λύκειον των Ελληνίδων (που ίδρυσε το 1911 η Kαλλιρρόη Παρρέν, ηγερία του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα) λειτουργεί ως ζωντανή κιβωτός των παραδοσιακών χορών και ενδυμασιών από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Οι πολυάριθμοι χορευτές του Λυκείου των Ελληνίδων, ντυμένοι με υπέροχες παραδοσιακές ενδυμασίες από κάθε γωνιά της χώρας, ενθουσιάζουν το κοινό σε κάθε εμφάνισή τους, με την ομορφιά και την ποικιλία των χορών από την Πελοπόννησο, τη Ρούμελη, τα Επτάνησα, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, των Κυκλάδων, του Βορείου Αιγαίου και την Κρήτη, τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα. Στην πολύτιμη συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι χαμένες πατρίδες, οι χοροί και οι ενδυμασίες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2021

Πληροφορίες
Αυτόν τον εκπληκτικό πλούτο θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στο ΚΠΙΣΝ όπου το Λύκειον των Ελληνίδων θα γιορτάσει με το κοινό τη μεγάλη εθνική επέτειο μέσα από τη δημοτική ποίηση, τη μουσική και τους παραδοσιακούς χορούς.

Διακόσιοι χορευτές του Λυκείου των Ελληνίδων (που έχει παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα), μαζί με τους «Αρματωμένους» από το Μεσολόγγι, θα μοιραστούν στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στους Πίδακες Νερού και στο Ξέφωτο για να χορέψουν περισσότερους από 70 παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας φορώντας τις ανάλογες τοπικές ενδυμασίες.

Η ευφορία του πολυδιάστατου θεάματος θα κορυφωθεί στο Ξέφωτο, όπου χορευτές και επισκέπτες θα ενωθούν σε κύκλιους χορούς, στήνοντας ένα πραγματικό γλέντι αφιερωμένο στη μνήμη των Ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης.

Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει στον Φάρο, με την παρουσίαση εμβληματικών ενδυμάτων τα οποία ανακαλούν στη μνήμη ηρωικά πρόσωπα και γεγονότα του Αγώνα.

Παράλληλα, στον Πύργο Βιβλίων οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσει από έμπειρες ενδύτριες την διαδικασία που απαιτούνταν για να φορέσει κανείς τις πολύπλοκες τοπικές ενδυμασίες που έχει συγκεντρώσει στην συλλογή του το Λυκείου Ελληνίδων.

Συντελεστές

O θεματικός προγραμματισμός εκδηλώσεων Πρόσωπα του Ήρωα πραγματοποιείται χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Καλλιτεχνική επιμέλεια
Ντιάνα Νοτάρογλου, Αναστάσιος Πλίτσης
Μουσική επιμέλεια
Γιάννης Παυλόπουλος
Ενδυματολογική επιμέλεια
Τμήμα Εθνικών Ενδυμασιών του Λυκείου των Ελληνίδων