κόmix: Μπίβις και Μπατ-Χεντ (αφιέρωμα)

Τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων, που χαρακτηρίζει τη νεανική κουλτούρα της δεκαετίας του ’90 και τη γενιά του MTV.

Δημιουργός της, ο πολυτάλαντος Μάικ Τζατζ (1962), που έπλασε τους δύο νεαρούς ήρωες της σειράς, τον Μπίβις (Beavis) και τον Μπατ-Χεντ (Butt-Head), για τις ανάγκες της μικρού μήκους ταινία του Frog Baseball (1992). Η προσπάθειά του άρεσε στους υπευθύνους του καλωδιακού δικτύου MTV και του πρότειναν να δημιουργήσει μια σειρά για το κανάλι τους, που προβλήθηκε από τις 8 Μαρτίου 1993 έως τις 28 Νοεμβρίου 1997, οπότε έπεσε και η αυλαία της.

Ο Μπίβις και ο Μπατ-Χεντ είναι μαθητές γυμνασίου στη φανταστική πόλη του Τέξας, Χάιλαντ. Η ζωή τους κινείται γύρω από την τηλεόραση, το πρόχειρο φαγητό, τα εμπορικά κέντρα, τη χέβι μέταλ μουσική και το «καμάκι». Ο Μπίβις φορά ένα μπλε μπλουζάκι των Μετάλικα και ο Μπατ-Χεντ ένα γκρι των AC/DC.

Οι δύο ήρωες πλαισιώνονται από πολλούς δευτερεύοντες χαρακτήρες. Σε κάθε επεισόδιο, που διαρκεί 18-20 λεπτά, παρελαύνουν δάσκαλοι, συμμαθητές και ο γηραιός γείτονάς τους Τομ Άντερσον, που φροντίζουν πάντα να τον απογοητεύουν με την ατζαμοσύνη τους και αποτελούν τον μεγάλου του εφιάλτη. Ενδιάμεσα, ο Μπίβις και ο Μπατ-Χεντ σχολιάζουν ένα μουσικό βίντεο.

Η σειρά, που συνδυάζει χοντροκομμένο νεανικό χιούμορ και υπαινικτική κοινωνική κριτική, βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο των συντηρητικών οργανώσεων των ΗΠΑ και εξαιτίας δύο θανάτων νεαρών παιδιών, που θέλησαν να μιμηθούν κάποιες σκανταλιές του Μπίβις και του Μπατ-Χεντ. Έτσι, οι υπεύθυνοι του MTV αναγκάστηκαν να βάλουν μια προειδοποιητική ανακοίνωση πριν από την προβολή κάθε επεισοδίου και να ανεβάσουν την καταλληλότητα της σειράς στα 14 χρόνια.

source