Κοροναϊός: Το Βερολίνο ζητά από την Κίνα την επιστημονική διευκρίνιση της προέλευσής του

Φωτιές έχει ανάψει η διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας σχετικά με τα αίτια της πανδημίας και τη διασπορά της, με τη μία χώρα μετά την άλλη να ζητούν -άλλες με κομψό διπλωματικό τρόπο και άλλες όχι- εξηγήσεις και αποδείξεις από την Κίνα.

Στη λίστα των χωρών μετά τη Βρετανία προστίθεται και η Γερμανία.

Δείτε επίσης: Πιέσεις για να ανοίξουν νωρίτερα εστιατόρια και καφετέριες
Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα την επιστημονική διευκρίνιση όλων των ζητημάτων σχετικά με την προέλευση του κοροναϊού, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν διαθέτει δικά της στοιχεία για ό,τι συνέβη στην Κίνα, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων, ότι ο ιός ξεκίνησε από εργαστήριο της Ουχάν.

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις αξιωματούχων ξένων κυβερνήσεων και δεν θα το κάνουμε ούτε σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ και, απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση, δήλωσε ότι δεν του είναι γνωστά στοιχεία σε ό,τι αφορά το τι συνέβη στην Κίνα.

Στοιχειοθετημένες απαντήσεις οφείλει να δώσει η επιστήμη, όχι η πολιτική
Ο γερμανός αξιωματούχος επανέλαβε πάντως την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας ότι «όλος ο κόσμος ενδιαφέρεται να διευκρινιστεί η ακριβής προέλευση του ιού», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «στοιχειοθετημένες απαντήσεις οφείλει σε αυτό να δώσει η επιστήμη, όχι η πολιτική».

«Η Κίνα μπορεί εδώ να αποδείξει με πόση διαφάνεια θέλει να φερθεί στο θέμα του ιού. Δεν γνωρίζω την βάση πάνω στην οποία έγιναν δηλώσεις εκπροσώπων ξένων κυβερνήσεων. Ως γερμανική κυβέρνηση είμαστε υπέρ του να υπάρξει επιστημονική εξήγηση όλων των ερωτημάτων που τίθενται σε σχέση με τον ιό», συνέχισε ο κ. Μπούργκερ και εξέφρασε την στήριξη του Βερολίνου στην πρόσκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προς την Κίνα να συμμετάσχει στην διευκρίνιση ανοιχτών ζητημάτων.

«Μια πρόσκληση της Κίνας προς τον ΠΟΥ, να συμμετάσχει στις εξετάσεις στην Κίνα, θα αποτελούσε σημαντικό μήνυμα, όπως το πρότεινε η επείγουσα επιτροπή του ΠΟΥ την περασμένη Παρασκευή», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Posts