Κλάπηκαν όλα τα κράνη από το ελληνικό μνημείο του Mémorial Interallié

Ο ελληνικός τύμβος του Συμμαχικού Μνημείου στη Λιέγη λεηλατήθηκε εντελώς το Σαββατοκύριακο. Είναι ένα από τα επτά μνημεία των πεσόντων του Α “Παγκοσμίου Πολέμου που δωρίστηκαν από καθένα από τα επτά συμμαχικά έθνη. Απαρτίζεται από 114 χάλκινα κράνη -βάρους μάλιστα 15 κιλών έκαστο, με τον αριθμό 114 να είναι συμβολικός ως ο αριθμός των άρθρων του ελληνικού συντάγματος. Σε αρκετές περιπτώσεις κατά το παρελθόν το μνημείο είχε υποστεί ζημιές. Την άνοιξη του 2020, είχαν κλαπεί περίπου δέκα κράνη. Αυτή τη φορά, μετά την επιδρομή του Σαββατοκύριακου, κανένα κράνος δεν έμεινε στη θέση του.

Ο Robert Laffineur, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στη Λιέγη, δηλώνει απογοητευμένος: «Πρόκειται για ένα μνημείο που το συνέθεταν 114 χάλκινα κράνη, παλαιού τύπου. Αυτό το μνημείο ανεγέρθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου, όταν αυτός διατελούσε χρέη προξένου της Ελλάδας στη Λιέγη. ​​Εγκαινιάστηκε επίσημα στις 11 Νοεμβρίου 1988. Σήμερα, το μνημείο είναι εντελώς αλλαγμένο. Δεν υπάρχει πια. Ακόμα πιο ατυχές είναι το γεγονός ότι συνέβη φέτος, τη χρονιά δηλαδή της 200ης επετείου από την έναρξη του ελληνικού πολέμου της Ανεξαρτησίας, το 1821″.

Πράγματι, είναι γεγονός πως με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, πλήθος επετειακών εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό, με το εν λόγω μνημείο στη Λιέγη να είναι ανάμεσά τους. Όπως όμως αναφέρει κι ο κος Laffineur, με το μνημείο να μην υφίσταται πλέον ουσιαστικά, είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί κάποια τιμητική εκδήλωση.