ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ με γιουβέτσι & θαλασσινά! Μάθε την συνταγή

Ο επίλογος του εορτασμού των Αποκριών γράφεται την Καθαρά Δευτέρα. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις τελειώνουν με τα κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού. Μπορείς βέβαια να προσπεράσεις τα παραπάνω και να πιάσεις απλώς θέση στο τραπέζι για θαλασσινά, ψαρομεζέδες, ταραμά και φυσικά λαγάνα.

Παραδοσιακά, η Καθαρά Δευτέρα θέλει νηστίσιμες επιλογές στο τραπέζι αλλά στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα γεύμα γεμάτο νόστιμα φαγητά από τη θάλασσα!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου έχει φροντίσει να σου προτείνει μια υπέροχη συνταγή.

Γιουβέτσι με θαλασσινά

Ένα πεντανόστιμο γιουβέτσι με θαλασσινά γεμάτο αρώματα και γεύση θάλασσας. Πρώτα φτιάχνουμε τον ζωμό θαλασσινών για να ενισχύσουμε την νοστιμιά στο γιουβέτσι θαλασσινών με κριθαράκι.

Υλικά Συνταγής

  • Για το γιουβέτσι θαλασσινών
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 400 γραµ. γαρίδες καθαρισμένες
  • 300 γραµ. χταπόδι βρασμένο κομμένο σε φέτες
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 500 γραµ κριθαράκι χοντρό
  • 50 ml ούζο
  • 6 ντοματίνια κομμένα
  • 1 λίτρο ζωμό θαλασσινών
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Λεμόνι σε τέταρτα
  • Ελαιόλαδο
  • Για τον ζωμό θαλασσινών
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • Τα κεφάλια από τις γαρίδες
  • 300 γραµ. χταπόδι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο με το ντύμα
  • 1 μικρό κομμάτι πράσο
  • 1 μικρό καρότο
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • 2 – 3 κλωνάρια μαϊντανό
  • 6 – 8 κόκκους πιπέρι
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1.200 ml νερό

Εκτέλεση

Γιουβέτσι με θαλασσινά μαγειρεμένο με κριθαράκι, γαρίδες, χταπόδι και πλούσιο σε γεύση ζωμό θαλασσινών. Συμπυκνώνοντας τα αρώματα των θαλασσινών στο ζωμό δίνουμε μεγαλύτερη ένταση στο γιουβέτσι για μοναδικό αποτέλεσμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι άλλα θαλασσινά όπως καλαμάρι, μύδια, καραβίδες, ψάρι, όστρακα. Όμως το τρυφερό χταπόδι και η κρουστή, ζουμερή γαρίδα είναι ο απόλυτος συνδυασμός για το καλύτερο γιουβέτσι με θαλασσινά.
Για το γιουβέτσι θαλασσινών καθαρίζουμε τις γαρίδες. Κρατάμε τα κεφάλια για τον ζωμό και το σώμα για το γιουβέτσι. Βράζουμε το χταπόδι στον ζωμό θαλασσινών για περισσότερη νοστιμιά στο γιουβέτσι για να μειώσουμε τον χρόνο στο τελικό μαγείρεμα

Για τον ζωμό με θαλασσινά

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα.
  • Σοτάρουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες για 2-3’.
  • Προσθέτουμε το χταπόδι και το σκόρδο ολόκληρο με τη φλούδα .
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια
  • Προσθέτουμε το πράσο και το καρότο ολόκληρο.
  • Σοτάρουμε για 3’ -4’ να ροδίσει ελαφρά το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε την δάφνη τα κλωνάρια μαϊντανού και τους κόκκους πιπέρι.
  • Σβήνουμε με το κρασί κι ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε το νερό κι αφήνουμε να πάρει βράση ο ζωμός.
  • Βράζουμε για 30’ σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει το χταπόδι.
  • Αφαιρούμε το χταπόδι και το κόβουμε σε φέτες. Το σκεπάζουμε και το διατηρούμε ζεστό.
  • Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό, τον διατηρούμε ζεστό για το γιουβέτσι θαλασσινών.

Για το γιουβέτσι

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλασωτέ κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και σοτάρουμε για 1’ να αλλάξουν χρώμα.
  • Τις βγάζουμε σε μπολ και τις σκεπάζουμε. Τις αφήνουμε στην άκρη.
  • Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το φινόκιο σε πολύ λεπτές φέτες.
  • Σοτάρουμε για 3’ -4’ ανακατεύοντας να καραμελώσουν κρεμμύδι και φινόκιο.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1’ προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.
  • Σβήνουμε με το ούζο. Ανακατεύουμε τα υλικά
  • Προσθέτουμε το κριθαράκι κι ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα ντοματίνια, το χταπόδι και τον ζωμό θαλασσινών.
  • Ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5-6’ ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε τις γαρίδες και βράζουμε για 2’.
  • Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
  • Τέλος, ραντίζουμε το γιουβέτσι με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  • Το γιουβέτσι όταν βγει από την φωτιά πρέπει να είναι ζουμερό.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 2-3’ το γιουβέτσι θαλασσινών εκτός φωτιάς και σερβίρουμε.
  • Γαρνίρουμε κάθε πιάτο με λίγο μαϊντανό και τέταρτα λεμονιού.

Μυστικό για τέλειο γιουβέτσι με θαλασσινά

  • Το γιουβέτσι θαλασσινών όταν σερβίρεται πρέπει να είναι ζουμερό και χυλωμένο.
  • Ένα στεγνό γιουβέτσι σε λίγα λεπτά θα κολλήσει όλο μαζί στο πιάτο. Γι’ αυτό δώστε προσοχή στην ένταση της φωτιάς και στα υγρά. Αν χρειαστεί επιπλέον υγρασία επειδή εξατμίστηκε στον βρασμό προσθέστε λίγο ζεστό ζωμό η νερό.
  • Όταν μαγειρεύουμε κριθαράκι πάντα έχουμε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε τακτικά το φαγητό γιατί πιάνει στη βάση της κατσαρόλας.

Related Posts