Η ΠΟΕΣΥ διαμαρτύρεται έντονα για όλες τις απόπειρες φίμωσης του Τύπου

Ανακοίνωση δημοσίευσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) σχετικά με τα κρούσματα φίμωσης της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου, καθώς και της συκοφάντησης και δίωξης δημοσιογράφων που προχωρούν σε «άβολες» αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis.

Τελευταίο όνομα στη «μαύρη λίστα» των δικαστικών αρχών για τη δράση του ο Κώστας Βαξεβάνης, τον οποίο βαραίνουν σοβαρές κατηγορίες για την έρευνά του στην υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται μία σειρά πολιτικών προσωπικοτήτων στην κορυφή της πυραμίδας της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

«Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ παρακολουθεί με ανησυχία τις αυξανόμενες επιθέσεις -και στη χώρα μας, εναντίον συναδέλφων, οι οποίοι υπηρετούν με συνέπεια την ερευνητική δημοσιογραφία, όπως επιβάλλει το λειτούργημα των δημοσιογράφων.

Έχει παρατηρηθεί και από τα ευρωπαϊκά όργανα ότι οι επιθέσεις εναντίον της Ελευθερίας του Τύπου γίνονται πλέον με την άσκηση εξοντωτικών αγωγών (slapps) εναντίον των δημοσιογράφων εκείνων που αποκαλύπτουν τα κακώς κείμενα τόσο του πολιτικού συστήματος, όσο και της ανεξέλεγκτης δράσης επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος του Δημοσίου Συμφέροντος», δηλώνει η ΠΟΕΣΥ.

«Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της συναδέλφου Γιάννας Παπαδάκου η οποία επί 9 χρόνια έχει υποστεί άγριο κυνηγητό για τις αποκαλύψεις της για τις λίστες φοροφυγάδων, με αγωγές, που κατατέθηκαν ακόμη και στο Λονδίνο. Τώρα καλείται και η ίδια ως κατηγορούμενη από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου για τα δημοσιεύματά της στην υπόθεση Νοβάρτις και τις συνεντεύξεις της για τη λίστα Λαγκάρντ.

Ακραία περίπτωση είναι επίσης η αιφνίδια κλήση για απολογία του συναδέλφου Κώστα Βαξεβάνη -από την ίδια ανακρίτρια, για δημοσιεύματά του σχετικά με το θέμα της Νοβάρτις. Οι κατηγορίες μάλιστα κατά του Κώστα Βαξεβάνη έγιναν χωρίς καμία προηγούμενη νομική διαδικασία.

Εξάλλου, πρόσφατες είναι και οι αγωγές εναντίον της συναδέλφου Σταυρούλας Πουλημένη από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, αλλά και της ιδιοκτήτριας εταιρείας των Ναυπηγείων Σύρου εναντίον ραδιοφωνικού σταθμού και σωματείου εργαζομένων με σκοπό να καταπνίξουν κάθε φωνή κριτικής και αμφισβήτησης για όσα καταγγέλλονται πως συμβαίνουν στο νησί, με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον» συμπληρώνει το ΔΣ της Ομοσπονδίας στην ανακοίνωση το.

«Η ΠΟΕΣΥ διαμαρτύρεται έντονα για όλες τις απόπειρες φίμωσης του Τύπου, και δηλώνουμε ότι οι συνάδελφοι θα έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας», επισημαίνει η ΠΟΕΣΥ, καταλήγοντας.

alterthess.gr

Related Posts