Η διευκρίνηση Μητσοτάκη για τις διερευνητικές και οι κινήσεις της Άγκυρας

Τις προθέσεις της Ελλάδας ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν την επανέναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Monocole», ο έλληνας πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε ότι το μόνο ζήτημα που υπάρχει στο τραπέζι των διερευνητικών είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, τονίζοντας πως αν υπάρξει συμφωνία η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα, συνεχίζει να προωθεί την δική της ατζέντα ενόψει των διερευνητικών επαφών, επαναλαμβάνοντας την απειλή πολέμου, εάν η Αθήνα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και στο Αιγαίο.

«Με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο, διατηρούμε το αναφαίρετο δικαίωμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων και στις άλλες περιοχές της επικράτειας» σημείωσε από την πλευρά του, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

ΗΠΑ

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο και της Γερουσίας των ΗΠΑ, όπου, ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές της Άγκυρας δεν θα είναι πλέον ανοικτές, ενώ άφησε το ενδεχόμενο για νέες κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

«Σε τελική ανάλυση η Τουρκία είναι μία σύμμαχος χώρα, η οποία τοποθετείται σε πολλές περιπτώσεις με τρόπο που δεν αρμόζει σε σύμμαχο. Αυτό αποτελεί μία πολύ ουσιαστική πρόκληση για μας και είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό» τόνισε ο νέος ισχυρός άντρας της αμερικανικής διπλωματίας.

Θέλοντας να εκμεταλλευτεί την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε στις Βρυξέλλες, τον υπουργό των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται ότι οι διερευνητικές επαφές ξεκινούν την προσεχή Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

megatv

Related Posts