Η γνωστή σε όλους κέτσαπ ξεκίνησε ως χάπι

Ξέρατε ότι την κέτσαπ την χρησιμοποιούσαν κάποτε ως φάρμακο?
Το 1834 το πουλούσαν σε χάπια για τη θεραπεία της διάρροιας και του ίκτερου.

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου

Κέτσαπ – όλοι την ξέρουμε και πολλοί την αγαπάμε. Τι ξέρουμε όμως πραγματικά για αυτό το δημοφιλές καρύκευμα; Ας δούμε μερικά γεγονότα για την κέτσαπ που ίσως δεν γνωρίζετε…

Στις πρώτες εκδοχές δεν χρησιμοποιούνταν ντομάτες

Αν και η κέτσαπ χρησιμοποιεί σήμερα ντομάτα ως βάση, οι πρώτες εκδοχές της δεν το έκαναν. Κατασκευάζονταν από αντσούγιες, μανιτάρια, κρεμμύδια, στρείδια, λεμόνια ή καρύδια.

Πέντε διαφορετικές γεύσεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τέσσερις βασικές γεύσεις τροφίμων: γλυκιά, ξινή, πικρή και αλμυρή. Μία πέμπτη, η umami, είναι επίσης αναγνωρισμένη γεύση. Οι πρώτες εκδοχές της κέτσαπ χρησιμοποιούσαν μόνο δύο βασικές γεύσεις, συνδυάζοντας το αλμυρό και το πικρό. Οι σημερινές συνταγές χρησιμοποιούν και τις πέντε, χάρη στον ιδρυτή της Heinz.

Η θεραπεία με κέτσαπ

Η κέτσαπ θεωρούνταν φάρμακο γύρω στο 1835 και πωλούνταν ως χάπια ντομάτας.

Η ιδέα ήρθε από τον Δρ John Cook Bennett, τον πρόεδρο του ιατρικού τμήματος στο Πανεπιστήμιο Willoughby στο Οχάιο. Θεωρούσε ότι οι ντομάτες θα μπορούσαν να θεραπεύσουν ασθένειες όπως η διάρροια, ο ίκτερος και η δυσπεψία. Ωστόσο, πολλά από τα χάπια κέτσαπ ήταν απάτη. Όχι μόνο δεν χρησιμοποιούσαν ντομάτες αλλά στην πραγματικότητα ήταν καθαρτικά.

Αυτό οδήγησε στην κατάρρευση της αγοράς των χαπιών ντομάτας το 1840.

Η κέτσαπ βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

Παρά τη χρήση αμφιλεγόμενης επιστήμης, ο Bennett είχε δίκιο: η κέτσαπ έχει πράγματι οφέλη για την υγεία. Κάνει καλό στην καρδιά και βοηθά στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτό οφείλεται στο ότι η κέτσαπ είναι μια εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, μια ουσία που δίνει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα τους. Το λυκοπένιο είναι αντιοξειδωτικό, αναστέλλει τις φλεγμονές και τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Τα άψητα προϊόντα ντομάτας, όπως ο χυμός της, δεν είναι τόσο χρήσιμα όσο η κέτσαπ, επειδή το σώμα απορροφά καλύτερα τη μαγειρεμένη ντομάτα. Τα μαγειρεμένα προϊόντα έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου.

Γυαλίζει!

Η κέτσαπ είναι όξινη λόγω της ντομάτας και του ξιδιού. Αυτή η οξύτητα την καθιστά ένα ανέξοδο καθαριστικό και λειαντικό, ειδικά για τα μέταλλα. Καθαρίζει το θάμπωμα του χαλκού. Για κατσαρόλες και σκεύη, καλύψτε το αντικείμενο, αφήστε το για 10 λεπτά και μετά ξεπλύντε. Η κέτσαπ είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματική στον μπρούντζο. Τρίψτε το σε μπρούτζινα αντικείμενα όπως κοσμήματα και λάμπες για να τα γυαλίσετε, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο με το χαλκό.

Related Posts