Ζώα & χειμερία νάρκη το φθινόπωρο: ενδιαφέροντα γεγονότα

Με τον όρο χειμέρια νάρκη χαρακτηρίζεται κατάσταση μακράς ύπνωσης, στην οποία και περιέρχονται πολλά ζώα κατά τη διάρκεια του Χειμώνα και ιδιαίτερα εκείνα που ζουν σε ψυχρότερα γεωγραφικά πλάτη.

Μερικά θηλαστικά (π.χ. οι σκαντζόχοιροι) εύκρατων και αρκτικών περιοχών και πολλά ψάρια, ερπετά και αμφίβια περιέρχονται σε αυτήν την κατάσταση. Κατά τη χειμερία νάρκη, ο μεταβολισμός των ζώων αυτών επιβραδύνεται και η θερμοκρασία του σώματός τους μειώνεται αισθητά.

Γενικά η χειμερία νάρκη αρχίζει όταν ο καιρός κρυώνει και η αναζήτηση τροφής είναι πολύ δυσχερής, ενώ η θερμοκρασία του σώματος των θηλαστικών διατηρείται στο συνηθισμένο επίπεδο, που όμως μπορεί και να φθάσει τους 0° (όπως στη περίπτωση των χάμστερς), ή να φθάσει ακόμη και στη θερμοκρασία περιβάλλοντος (π.χ. νυχτερίδες).

Τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη εξ ανάγκης είναι μεγάλου μεγέθους, επειδή ακριβώς αυτά μπορούν να έχουν αρκετό απόθεμα τροφής, χωρίς πολύ μεγάλη επιφάνεια σώματος από την οποία να χάνουν θερμότητα.

Επειδή η θερμοκρασία του σώματός στις αρκούδες δεν πέφτει και μπορεί έτσι εύκολα να ξυπνήσουν από τον χειμωνιάτικο ύπνο τους, θεωρείται ότι δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη αλλά σε μια μορφή ύπνου, η οποία αναφέρεται ως χειμέριος ύπνος. Όμως αναφέρεται πολύ συχνά, αν και όχι ορθά, η κατάσταση ύπνωσης της αρκούδας ως χειμερία νάρκη .

Στις εύκρατες περιοχές η άνοδος της θερμοκρασίας μέσα στο καταχείμωνο μπορεί να διακόψει προσωρινά τη χειμερία νάρκη αρκετών ζώων και κυρίως των ερπετών.

Για να «πέσουν» τα ζώα σε χειμερία νάρκη πρέπει πρώτα να προετοιμαστούν, δηλαδή όπως αναφέραμε πιο πάνω, να τραφούν καλά, αλλά και να ετοιμάσουν τις φωλιές τους.

Πρέπει να κρυφτούν καλά γιατί κατά εκείνη την περίοδο, είναι ευάλωτοι στους θηρευτές τους. Μερικές φορές βέβαια, συγκεντρώνουν τροφή ακριβώς δίπλα από εκεί που κοιμούνται, ξυπνάνε για λίγο, τρώνε και ξανακοιμούνται!

Επίσης η αναπνοή του ζώου, όπως και οι κτύποι της καρδιάς, επιβραδύνονται τόσο πολύ που νομίζεις πως είναι νεκρό!

Η παραπάνω διαδικασία, δηλαδή αυτή της χειμερίας νάρκης που πέφτουν τα ζώα, είναι ουσιαστικά μια επιβράδυνση όλων των λειτουργιών του σώματος τους και μια εξοικονόμηση ενέργειας.

Κάτι σαν την… κατάσταση αναμονής στις τηλεοράσεις..

Ο σκαντζόχοιρος: πέφτει σε χειμερία νάρκη από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, ξυπνάει περίπου μία φορά το μήνα για ένα γρήγορο σνακ και γενικά κοιμάται κουλουριασμένος και επιδεικνύοντας τα αγκάθια του, ώστε να μπορεί να παραμείνει προστατευμένος σε περίπτωση κινδύνου.
Το φίδι: το φθινόπωρο αναζητά καταφύγιο ανάμεσα σε ρίζες δέντρων και πέτρες, όπου μπορεί να προστατευτεί από το κρύο.
Βάτραχος: πέφτει σε χ

ειμερία νάρκη το φθινόπωρο, βρίσκοντας καταφύγιο σε τρύπες στο έδαφος ή στη λάσπη, όπου και παραμένει. Ξυπνά την άνοιξη.

Η μαρμότα: φράζει την είσοδο της φωλιάς της για να αισθάνεται πιο προστατευμένη κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης, η οποία διαρκεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές της άνοιξης. Είναι ένα από τα ζώα με τους πιο αργούς καρδιακούς παλμούς και τον πιο βαθύ ύπνο- μάλιστα, αρχίζει να έχει σύντομες φάσεις αφύπνισης μόνο λίγο πριν από το τέλος της χειμερίας νάρκης.

Αρκούδα: Οι αρκούδες έχουν συνήθως θερμοκρασία σώματος 37 βαθμούς, αλλά κατά τη χειμερία νάρκη η θερμοκρασία τους πέφτει στους 32 περίπου βαθμούς. Η σχετικά μικρή πτώση της θερμοκρασία επιτρέπει στην αρκούδα να ξυπνήσει, αν διαισθανθεί, για παράδειγμα, ότι κινδυνεύει.Η θερμοκρασία του σώματος αυτών των ζώων πέφτει περίπου στους 4 βαθμούς και η λειτουργία της καρδιάς τους μειώνεται από τους 200 στους 5 παλμούς το λεπτό.

Οι αρκούδες, κατά τη χειμερία νάρκη, αξιοποιούν επίσης αποτελεσματικά τις εκκρίσεις τους. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τα ούρα για την παραγωγή πρωτεϊνών, αποφεύγοντας έτσι την απώλεια μυϊκής μάζας.

Related Posts