Εργαζόμενοι Φεστιβάλ Αθηνών / «Είμαστε απελπισμένοι και αποφασισμένοι»

Είμαστε απελπισμένοι, αλλά αποφασισμένοι, λέει στην ΑΥΓΗ η Κατερίνα Μωραΐτη, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου. Και απαντούν με 48ωρη απεργία, τη Δευτέρα και Τρίτη 27 και 28 Δεκεμβρίου, στην τροπολογία “μποναμά” που τους επιφύλαξε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία με το νέο έτος δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των 13 από τους συνολικά 43 εργαζόμενους του φεστιβάλ.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση των εργαζομένων στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες μετά την κινητοποίησή τους στο υπουργείο και την άκαρπη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

“Ο υφυπουργός δεν μας διαβεβαίωσε για τίποτα” υπογραμμίζει η Κ. Μωραΐτη αναφερόμενη στον χριστουγεννιάτικο “μποναμά” που επιφύλαξε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους του Φεστιβάλ, την τροπολογία δηλαδή που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίζεται απόψε στη Βουλή και επιφυλάσσει τη μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των 13 από τους συνολικά 43 εργαζόμενους του Οργανισμού.

Χωρίς απαντήσεις ο Γιατρομανωλάκης

“Ο κ. Γιατρομανωλάκης μας είπε ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς, όμως εμείς ζητήσαμε αυτή η μετάβαση να είναι ομαλή. Επισημάναμε ότι δεν μπορεί να γίνει αλλαγή καθεστώτος από τη μία μέρα στην άλλη και χωρίς προειδοποίηση των εργαζομένων του Οργανισμού” λέει.

Εξηγεί μάλιστα ότι “κληθήκαμε μία εβδομάδα πριν από τη λήξη των συμβάσεών, μας και ενώ η διοίκηση μας είχε καταστήσει σαφές ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του, να βρισκόμαστε μπροστά σε μια τροπολογία βάσει της οποίας θα ανανεωθούν μόνο οι 30 από τις 43 υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας.

Δηλαδή 13 εργαζόμενοι βρισκόμαστε σε απελπισία, και μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή καθώς δεν γνωρίζουμε τι ξημερώνει για μας μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022. Με έκπληξη είδαμε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπει την ανανέωση μόνο 30 συμβάσεων. Οι συμβάσεις των 13 εργαζομένων δεν ξέρουμε αν θα ανανεωθούν ξανά”. Πάντως η μόνη διαβεβαίωση που έδωσε χθες στους εργαζόμενους ο υφυπουργός Πολιτισμού ήταν “ότι θα κάνει μια προσπάθεια συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρόεδρο του Δ.Σ. του φεστιβάλ” λέει η Κατερίνα Μωραΐτη.

Υπ’ αυτά τα δεδομένα “καλούμε τη διοίκηση του Φεστιβάλ να σταθεί προ των ευθυνών της και να αποφασίσει για την τύχη των 13 εργαζομένων που αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα” υπογραμμίζει προσθέτοντας πως “η διοίκηση άλλωστε γνωρίζει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον Οργανισμό”. Και διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις: “Κανένας δεν περισσεύει στο Φεστιβάλ. Είμαστε αποφασισμένοι: ή όλοι ή κανένας”.

Από τις 11 χθες το πρωί οι εργαζόμενοι βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Πολιτισμού έχοντας τη συμπαράσταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και αρκετά μέλη της στο πλευρό τους. “Κανένας συνάδελφος χωρίς δουλειά. Ανανέωση όλων των συμβάσεων τώρα” έγραφε το πανό που άπλωσαν στην οδό Μπουμπουλίνας διεκδικώντας το αυτονόητο όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για τον ιστορικό πολιτιστικό οργανισμό στον οποίο επί χρόνια προσφέρουν την εργασία τους καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Τροπολογία – βόμβα στο Φεστιβάλ

Η συγκεκριμένη τροπολογία βάζει ουσιαστικά βόμβα στα θεμέλια του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου και στην ουσία τινάζει στον αέρα την εύρυθμη λειτουργία του, αφού, λίγες μόνον ημέρες πριν ανακοινωθούν οι χειμερινές εκδηλώσεις του, γνωστοποιείται η δρομολόγηση της μείωσης των εργαζομένων του. Πώς θα εφαρμοστεί άραγε ο προγραμματισμός της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου και πώς θα μπορέσει το Φεστιβάλ, που το οργανόγραμμά του προβλέπει 67 εργαζόμενους, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός ετήσιου πλέον προγράμματος εκδηλώσεων;

Τα ερωτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι εδράζονται στην ομαλή λειτουργία του φεστιβάλ, αυτού του ιστορικού οργανισμού που έχει προσφέρει σπουδαία καλλιτεχνικά γεγονότα στον τόπο. Για να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του απαιτούνται σφιχτά χρονοδιαγράμματα, έγκαιρος προγραμματισμός, συγκεκριμένες προθεσμίες για τη διενέργεια διαγωνισμών που θα διασφαλίσουν την πραγματοποίηση των παραγωγών του σε Ηρώδειο, Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και εγκαταστάσεις της Πειραιώς 260.

Σία Αναγνωστοπούλου: Είκοσι χρόνια στην ομηρεία των συμβάσεων

Στο πλευρό των εργαζομένων του Φεστιβάλ έξω από το υπουργείο Πολιτισμού βρέθηκε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου.

“Δεκατρείς εργαζόμενοι του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου βρίσκονται στο δρόμο με μία διάταξη που κατατίθεται σε νομοσχέδιο σκούπα, μέσα στις γιορτές, παραμονές Χριστουγέννων. Με κοινωνική αναλγησία η κυβέρνηση της ‘αναπτύξεως’ πετάει στον δρόμο 13 από τους 43 εργαζόμενους, μη ανανεώνοντας τις συμβάσεις τους, και μάλιστα αναδρομικά από τέλη Οκτωβρίου. Οι άνθρωποι αυτοί σε καθεστώς πανδημίας και ακρίβειας χάνουν τη δουλειά τους” λέει στην ΑΥΓΗ.

Υπογραμμίζει παράλληλα τη διαιώνιση της παθογένειας που μαστίζει τον δημόσιο τομέα, η οποία επανέρχεται στο προσκήνιο μέσω της τροπολογίας για το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου.

“Ήδη αυτό το καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου με ανανέωση κρατάει σε ομηρεία τους εργαζόμενους και στο Φεστιβάλ αλλά και σε άλλους φορείς, εδώ και μία εικοσαετία, και δηλώνει και παθογένεια του Ελληνικού Δημοσίου. Αντί λοιπόν αυτές οι συμβάσεις, με τις οποίες καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Φεστιβάλ, να ανανεωθούν και στη συνέχεια να προβλεφθούν συμβάσεις αορίστου χρόνου για να τελειώνει η ομηρεία, η κυρία Μενδώνη και ο Κ. Βορίδης αποφάσισαν να μην κάνουν το στοιχειώδες.

Εκτός από το ότι αφήνουν στον δρόμο τους εργαζόμενους, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία του ίδιου του Φεστιβάλ. Γνωρίζουν και οι δύο ότι στο οργανόγραμμα του οργανισμού προβλέπονται 67 θέσεις για τη σωστή λειτουργία του. Η υπουργός κάνει ακόμα έναν μποναμά στον πολιτισμό και τους εργαζομένους του, τους πετάει στο δρόμο”.

Και ο αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Πάνος Σκουρολιάκος επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι “είναι για μας αυτονόητο ότι επιβάλλεται η ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου”.

ΠΗΓΗ : Η ΑΥΓΗ

Related Posts