ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ# Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

Λέγεται «παλαιός», καθώς τη δεκαετία του ‘80 εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους που μεταφέρθηκαν στο νέο οικισμό του Αγίου Αθανασίου που δημιουργήθηκε πολύ κοντά. Ο «παλιός», όμως, είναι αλλιώς και λόγω της ομορφιάς του, αλλά και του χιονοδρομικού κέντρου του Καϊμακτσαλάν, έχει ξαναζωντανέψει και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος.

Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα της Ελλάδας με την Π.Γ.Δ.Μ., χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καϊμάκτσαλαν (του τρίτου ψηλότερου βουνού της Ελλάδας) και βόρεια της λίμνης Βεγορίτιδας και διαθέτει πολλές μοντέρνες ταβέρνες και καφετέριες, αλλά και σύγχρονους ξενώνες για τη διαμονή σας, ενώ απέχει μόλις 30 χλμ. από την Έδεσσα και 120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Είναι γνωστός και ως «πέτρινο χωριό» λόγω της μακεδονικής αρχιτεκτονικής του με βασικά χαρακτηριστικά την πέτρα, το ξύλο και πολύ λιγότερο το μέταλλο και την ακανόνιστη γεωμετρική οργάνωση του χώρου.

Στις ζεστές ταβέρνες του σας περιμένουν μακεδονίτικες γεύσεις, εκλεκτά τυροκομικά προϊόντα και ντόπια κρέατα, όπως ζαρκάδι, αγριογούρουνο ή γουρουνόπουλο κι αν θέλετε μετά να «κάψετε» ό,τι φάγατε, η πεζοπορία, το χιονοδρομικό, η ιππασία, η ορειβασία και η κωπηλασία στη λίμνη Βεγορίτιδα είναι μερικές από τις επιλογές σας.