Δεκάδες νεκρά αποδημητικά πτηνά στον υγρότοπο του Αγίου Μάμα – Ανησυχητική η παρουσία μόλυβδου στη περιοχή

Τα μεταναστευτικά ή αποδημητικά πτηνά (πάπιες, φοινικόπτερα κτλ) έρχονται κάθε χρόνο στον υγρότοπο του Αγίου Μάμα. Φέτος το 2021 είναι η πρώτη χρονιά που αρχίζουν να αρρωσταίνουν και να βρίσκονται νεκρά. Όχι ένα και δυο, αλλά ένας ανησυχητικός αριθμός πουλιών σε προστατευόμενη περιοχή Natura.
Σύμφωνα με τις εξετάσεις που έγιναν από την ομάδα Δράση για την Άγρια Ζωή, οι διαγνώσεις θανάτου τους, ήταν λόγω μολύβδου που βρέθηκε στον οργανισμό τους μετά από βρώση.

Ο μόλυβδος είναι ένα άκρως επικίνδυνο χημικό στοιχείο (που απαγορεύτηκε η χρήση του σε σκάγια στους υγροτόπους, από το 2013 ). Κακώς χρησιμοποιείται ακόμη σε σκάγια ενώ υπάρχουν στην αγορά μη τοξικές επιλογές σε συγκρίσιμες τιμές όπως τα ατσάλινα σκάγια.
Ακόμη, έρευνες έδειξαν ότι τα θηράματα τα οποία έχουν χτυπηθεί με σκάγια μολύβδου μπορεί να περιέχουν μικροσκοπικά θραύσματα μολύβδου, τα οποία είναι αδύνατον να αφαιρεθούν. Η κοπή, αφαίρεση και απόρριψη του κρέατος περιμετρικά του τραυματισμού ή η αφαίρεση των ενσωματωμένων θραυσμάτων μολύβδου δεν είναι επαρκής για την αφαίρεση όλης της ποσότητας μολύβδου που βρίσκεται στο σώμα.
Στη γύρω περιοχή υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες, υπάρχουν βοσκοί που ποτίζουν τα ζώα τους, αναπτύσσεται ο τουρισμός. Εαν αυτά τα πτηνά αρρωσταίνουν, σημαίνει ότι η ευρύτερη περιοχή έχει πρόβλημα.
Όλα αυτά είναι στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει θέμα που πρέπει να διερευνηθεί στην περιοχή.
Για την ώρα, περιμένουμε αποτελέσματα ανάλυσης του νερού.
Θα πρέπει να γίνουν αναλύσεις και στο έδαφος να δούμε, έχουν μόλυβδο?
Αν έχουν, τότε πρέπει να πάρουμε τα σωστά μέτρα γιατί το νερό αρδεύει καλλιέργειες, συνδέεται με τον υπόγειο υδροφορέα όπου αντλούμε το πόσιμο. Κατά θέσεις συνδέεται με την θάλασσα.
Αν υπάρχει μόλυβδος από που προέρχεται (σκάγια, αλιευτικός εξοπλισμός, κάπου αλλού?) και ποια η ποσότητα που η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη?

Απο αρχές του έτους έχουν βρεθεί στη περιοχή αρκετά νεκρά και 6 άρρωστα φλαμίνγκο, με συμπτώματα μολυβδίασης (δηλητηρίαση από μόλυβδο). Τα 4 από αυτά δεν κατάφεραν να αναρρώσον και τα άλλα δυο είναι διασωληνωμένα. Σήμερα βρέθηκε ένα ακόμη…