Δέκα θεότρελα καφε – ρεκόρ από το βιβλίο Guinness!

Όντας το δημοφιλέστερο ρόφημα του κόσμου, ο καφές έχει γίνει αφορμή, μεταξύ άλλων, και για διάφορα εκκεντρικά ρεκόρ.

Το Βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Guinνess συγκεντρώνει, από το 1955 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, διάφορα ρεκόρ για ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Περίεργα, εκκεντρικά, αξιοπρόσεκτα ή απλώς αστεία, τα ρεκόρ που καταγράφει το βιβλίο Guinness εκτείνονται σε διάφορες πτυχές της ανθρώπινης καθημερινότητας – και ο καφές δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση!

Καθώς η χρονιά που διανύουμε οδεύει προς το τέλος της και σύντομα θα εκδοθεί το βιβλίο για τα ρεκόρ που καταρρίφθηκαν το 2018, είναι ευκαιρία να θυμηθούμε 10 περίεργα (ή και απλώς, αχρείαστα) ρεκόρ από τον κόσμο του καφέ. Όλα τα παρακάτω ρεκόρ είναι αληθινά και καταγράφονται επίσημα στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness!

Η πιο ακριβή κάψουλα καφέ που έχει πουληθεί ποτέ κοστίζει 55 δολάρια και κυκλοφορεί στην Σιγκαπούρη από την εταιρεία Medano Coffee. Αν θέλετε να την απολαύσετε θα πρέπει να πληρώσετε ακόμα περισσότερο, καθώς το κουτί των πέντε κοστίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 275 δολάρια.

Η μεγαλύτερη καφετιέρα του κόσμου βρίσκεται στην Murcia της Ισπανίας. Έχει ύψος 2,30 m και πλάτος 0,7m. Ό,τι πρέπει για τα χειμωνιάτικα πρωινά της Δευτέρας!

Σημαντικά μικρότερο είναι το μεγαλύτερο μπρίκι τούρκικου καφέ, αφού έχει ύψος μόνο… 1,84 m. To υπερφυσικό μπρίκι βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

Η μεγαλύτερη συλλογή από καφετιέρες, όλων των ειδών, μεγεθών και χρήσεων ανήκει στον Γερμανό Robert Dahl και αποτελείται από 27.390 διαφορετικά κομμάτια.

Μιλώντας για μεγέθη, αξίζει να αναφέρουμε και τη μεγαλύτερη καφετέρια του κόσμου: βρίσκεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα περισσότερους από 1000 θαμώνες.

Τα περισσότερα ρεκόρ που καταγράφονται στο βιβλίο Guinness είναι τουλάχιστον ιδιόρρυθμα. Ένα από αυτά αφορά το μεγαλύτερο μωσαϊκό από κόκκους καφέ και ανήκει στην Αλβανία. Το εντυπωσιακό ψηφιδωτό εκτείνεται σε 25 τετραγωνικά μέτρα και κατασκευάστηκε από την Lori Café, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες καφέ της γειτονικής χώρας για διαφημιστικούς λόγους.

Ο καφές έχει χρησιμοποιηθεί – πειραματικά – και σαν καύσιμο αυτοκινήτου. Σε αυτό το πλαίσιο, το βιβλίο των Ρεκόρ Guiness έχει καταγράψει τα 337 χιλιόμετρα που διένυσε το 2010 ένα VW Scirocco ως την μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανυθεί από αυτοκίνητο με καύσιμο τον καφέ.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σαν χόμπι (ή και σαν επάγγελμα) να σπάνε ρεκόρ του βιβλίου Guiness, όσο παράξενα κι ασυνήθιστα κι αν είναι. Ένας από αυτούς τους record breakers, ο Ιταλός Silvio Sabba, κατέχει το ρεκόρ μετακίνησης περισσότερων κόκκων καφέ ανά λεπτό αποκλειστικά με τη χρήση κινέζικων chopstikcs: ο αριθμός των κόκκων άγγιξε τους 48!

Η μεγαλύτερη πυραμίδα από χάρτινα ποτήρια καφέ κατασκευάστηκε στην Ινδία το 2016 και αποτελούνταν από 23.821 χάρτινα ποτήρια (χωρίς το περιεχόμενό τους, φυσικά).

Ο μεγαλύτερος cappuccino του κόσμου παρασκευάστηκε (που αλλού;) στην Ιταλία και αποτελούνταν από 4.250 λίτρα καφέ. Χρειάστηκαν 27 καφετιέρες και 13 ώρες προκειμένου να σπάσει το ρεκόρ.

Σίγουρα, τα ρεκόρ που καταγράφονται στο βιβλίο Guinness δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν κατηγορήσει το γνωστό βιβλίο για ξεπέρασμα των ορίων της γραφικότητας. Δεν παύουν όμως να αποτελούν διασκεδαστικές πληροφορίες, που συμπληρώνουν τις γνώσεις μας γύρω από τον κόσμο του καφέ.
source

Related Posts