Γάμοι & κορωνοϊός: Οδηγίες για όσους ετοιμάζονται να παντρευτούν

Η ετοιμασία ενός γάμου είναι έτσι κι αλλιώς μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, υπομονή και ευελιξία στα απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν. Τώρα προφανώς, σε μια περίοδο παγκόσμιας πανδημίας, η απόλυτη καταστροφή ενός γάμου δεν απέχει πολύ. Τοποθεσίες που χρειάζεται οι καλεσμένοι να ταξιδέψουν αεροπορικώς είναι εκτός συζήτησης αφού οι περισσότερες πτήσεις έχουν ήδη ανασταλεί. Οι παραγγελίες των νυφικών από Κίνα ακυρώνονται ή έχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και φυσικά ούτε λόγος για εκκλησίες σε μέρη που έχουν σοβαρό πρόβλημα, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία.

Τι μπορείς να κάνεις αν σχεδίαζες να παντρευτείς σε λίγους μήνες; Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: ψυχραιμία. Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα πράγματα αλλάζουν καθημερινά οπότε το κλειδί στην κατάσταση είναι η αναμονή. Πρέπει να παρακολουθείς τις εξελίξεις, να έχεις μια επικοινωνία με τους προμηθευτές και τους καλεσμένους σου και να παραμείνεις ανοιχτόμυαλη. Εξάλλου, το πού και το πώς είναι σημαντικά αλλά όχι τόσο όσο το να παντρευτείς τον άνθρωπό σου. Μαζί θα βρείτε τη λύση.

Τοποθεσία

Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που ονειρεύονται να παντρευτούν κάπου στο εξωτερικό, σε ένα ρομαντικό σκηνικό ή μια ιστορική εκκλησία. Δυστυχώς, αν ο γάμος σας προοριζόταν για πριν το καλοκαίρι, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Ακόμα και στην Ελλάδα όμως, υπάρχουν περιοχές με περισσότερα κρούσματα που βρίσκονται σε καραντίνα. Μην βιαστείς να ακυρώσεις τα πάντα, επικοινώνησε με την εκκλησία ή το κέντρο και τους προμηθευτές που είχες κλείσει, συζητήστε την κατάσταση και δείτε μαζί τις προθεσμίες. Το πιο ασφαλές θα ήταν να μετακινήσεις το γάμο σου μερικούς μήνες για να έχεις περισσότερες πιθανότητες να έχει υποχωρήσει η πανδημία. Αν υπάρχουν λόγοι που δεν σου επιτρέπουν να το κάνεις, αναζήτησε εναλλακτικές τοποθεσίες όσο πιο κοντά γίνεται σε σένα και τους καλεσμένους σου και κάνε μια έρευνα αγοράς.

Νυφικό

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των νυφικών που κυκλοφορούν στην αγορά κατασκευάζονται στην Κίνα, οπότε αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη πρόβλημα, καθώς υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις λόγω του κορωνοϊού. Μία λύση είναι να το παραγγείλεις πολύ νωρίτερα, η άλλη να επιλέξεις σχέδια που ράβονται στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη και η Τρίτη να το ράψεις αγοράζοντας υφάσματα που βρίσκονται ήδη στην ελληνική αγορά. Ακόμη, υπάρχουν αρκετά site από τα οποία μπορείς να παραγγείλεις το νυφικό σου για να γλιτώσεις τις μετακινήσεις ή ακόμα και να βρεις ενδιαφέρουσες προτάσεις για αυτό που θα ράψεις.

Μικρές λεπτομέρειες

Έψαχνες μήνες πριν στο ίντερνετ για ιδέες και βρήκες ιδέες για “welcome bags” ή φοβερά props για το τραπέζι των ευχών και διακοσμητικά που θα ξετρέλαιναν μικρούς και μεγάλους. Δυστυχώς, αν τα έχεις παραγγείλει από την Κίνα ή την Ιταλία, οι πιθανότητες να έρθουν εγκαίρως ελαχιστοποιούνται. Η λύση σε αυτό είναι να στραφείς στην τοπική αγορά, να αναζητήσεις αντικείμενα που πλησιάζουν στην ιδέα σου ή να προμηθευτείς τις πρώτες ύλες για να τα φτιάξεις μόνη σου. Μια ακόμη λεπτομέρεια που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι τα λουλούδια. Καλό θα είναι να διευκρινήσεις με τον ανθοπώλη που έχει αναλάβει το στολισμό της εκκλησίας και του τραπεζιού από πού προμηθεύεται τα λουλούδια που έχεις διαλέξει. Αν έρχονται από χώρες του εξωτερικού που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την πανδημία ίσως να πρέπει να διαλέξεις κάτι πιο… εγχώριο.

Καλεσμένοι

Είναι λογικό να θέλεις να μοιραστείς τη χαρά σου με όσους περισσότερους συγγενείς και φίλους γίνεται. Δυστυχώς, αυτές οι εποχές δεν ευνοούν σε καμία περίπτωση τους συνωστισμούς. Φίλτραρε τη λίστα των καλεσμένων ξανά και ξανά μέχρι να φτάσεις στο ελάχιστο δυνατό. Αν θέλεις να προστατέψεις τους αγαπημένους σου, στείλε ένα προσκλητήριο-μπομπονιέρα στους ηλικιωμένους θείους και παππούδες γράφοντάς τους ότι θα ήθελες να είναι μαζί σου εκείνη την ημέρα αλλά ακόμα περισσότερο θέλεις να είναι μαζί σου όλες τις ημέρες που θα ακολουθήσουν. Μην τους καλέσεις. Ακόμα και σε 3-4 μήνες από τώρα που τα πράγματα ίσως έχουν βελτιωθεί, θα υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που μεταφέρουν τον ιό και σε ένα συνωστισμό 300 ή 500 ατόμων, οι πιθανότητες να κολλήσουν αυξάνονται. Μια ιδέα για να μη χάσουν το γάμο σου, είναι να αναθέσεις σε κάποιον να κάνει livestreaming ώστε να μπορούν να σας δουν από το σπίτι τους. Επιπλέον, αν κάνεις θρησκευτικό, σκέψου σοβαρά να αποφύγεις τη χαιρετούρα στο τέλος με την ουρά, τις αγκαλιές και τα φιλιά. Για το καλό όλων.

Ταξίδια

Αν θέλεις να προγραμματίσεις το ταξίδι του μέλιτος, έχεις δύο επιλογές. Η πρώτη και καλύτερη είναι να περιμένεις. Το επίκεντρο της πανδημίας ξεκίνησε στην Κίνα, τώρα βρίσκεται στην Ευρώπη και ειλικρινά δεν έχουμε ιδέα που θα μετακινηθεί μετά. Καλύτερα λοιπόν να έχεις λίγη υπομονή για να μη βρεθείς να ακυρώνεις και να προγραμματίζεις ξανά. Αν πάλι, έχετε αποφασίσει πού θέλετε να πάτε και δεν σας ενδιαφέρει κάποιος άλλος προορισμός, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο και να κλείσετε ένα ευέλικτο πακέτο που θα σας επιτρέπει να αλλάξετε ημερομηνίες χωρίς χρέωση ή να ακυρώσετε εντελώς με πλήρη επιστροφή χρημάτων, αν χρειαστεί. source

 

Related Posts