Απόκριες στη Νάουσα

Στη Νάουσα η Αποκριά χαρακτηρίζεται από αυθορμητισμό , ενθουσιασμό και τη φιλόξενη διάθεση των Ναουσαίων.

Βασικότερο όμως στοιχείο είναι το έθιμο του Γιανίτσαρου και της Μπούλας.

Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες,που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Αποκριάς στη Νάουσα χαρακτηρίζονται από την πειθαρχημένη,τυποποιημένη και εξαιρετικής αισθητικής εμφάνιση των συμμετεχόντων.

Το ντύσιμο,η συγκέντρωση,το προσκύνημα,η διαδρομή,το μουσικό ρεπερτόριο,οι χοροί,τα όργανα και οι συμμετέχοντες ακολουθούν εδώ και αιώνες τους ίδιους κανόνες.

Παραδοσιακά στις εκδηλώσεις παίρνουν μέρος μόνο νεαροί άνδρες.

Ο Γιανίτσαρος , ο περήφανος φουστανελοφόρος με τα πολλά ασημικά στο στήθος και στη φουστανέλα , τη μακριά πάλα (σπαθί) και το κέρινο πρόσωπο ,είναι ο πρωταγωνιστής.

Κύριο λόγο έχει η Μπούλα,άνδρας που υποδύεται ,χωρίς πρόθεση γελοιοποίησης,τη γυναίκα με φαρδιά φουστάνια και πρόσωπο στολισμένο με τούλια και λουλούδια.

Τα παιδιά που προπορεύονται αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του δρώμενου.

Στο τέλος της πομπής ακολουθούν οι μουσικοί με το ζουρνά και το νταούλι.

Την Κυριακή,νωρίς το πρωί αρχίζει με τελετουργικό τρόπο η μεταμφίεση.Το ενδιαφέρον όλων για την άψογη εμφάνιση του Γιανίτσαρου και της Μπούλας,τα τραγούδια,οι ευχές και τα κεράσματα που χαρακτηρίζουν τη μέρα.

Χορεύουν στις πλατείες.

Το έθιμο ξεκινάει την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς,συνεχίζεται τη Δευτέρα και κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα με παραδοσιακούς μεζέδες και το φημισμένο κρασί της Νάουσας.

 

Related Posts