Καθώς η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει ένα φάρμακο που μπορεί αποτελεσματικά να θεραπεύσει τους ασθενείς που είναι άρρωστοι από τον νέο κοροναϊό από την Κίνα, οι γιατροί προσπαθούν να βρουν λύσεις: τα φάρμακα που απευθύνονται σε γνωστούς δολοφόνους όπως HIV, Ebola και ελονοσία.
Η αναπνευστική ασθένεια, γνωστή σήμερα ως COVID-19, έχει πλήξει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και σκότωσε περισσότερα από 1.300 άτομα. Ωστόσο, “όλοι συμφωνούν ότι δεν έχουμε μια τυποποιημένη θεραπεία για τον νέο κοροναϊό”, δήλωσε ο Δρ. Rajesh Gandhi, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Μεταξύ των πιθανών θεραπειών είναι ένα φάρμακο για τον ιό HIV που μπορεί να λειτουργήσει για να εμποδίσει ένα ένζυμο που ο ιός χρειάζεται να ωριμάσει.
Ένα μη εγκεκριμένο φάρμακο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του ιού Ebola εξετάζεται σε Κινέζους ασθενείς για να διαπιστωθεί αν μπορεί να διαταράξει το γενετικό υλικό του νέου ιού.
ΝΕΟΤΕΡΟ
Και ένα τρίτο φάρμακο, που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον πλανήτη για την καταπολέμηση του παρασίτου που προκαλεί ελονοσία, δοκιμάζεται επίσης στην Κίνα για να διαπιστώσει αν μπορεί να επιβραδύνει τη μόλυνση εμποδίζοντας τον ιό να διεισδύσει σε κύτταρα.
Τα αποδεικτικά στοιχεία πίσω από μερικά από αυτά τα φάρμακα είναι αδύναμα, αναγνώρισαν οι ερευνητές. Αλλά η στρατηγική δεν είναι άνευ προηγουμένου.
Ένα ξέσπασμα μιας νέας, δυνητικά θανατηφόρας νόσου μπορεί να κάνει τους γιατρούς να θέλουν να δοκιμάσουν τα πάντα για να σώσουν τους ασθενείς τους, δήλωσε ο Δρ Stanley Perlman, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.
“Είναι τόσο δύσκολο όταν βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή και ο ασθενής σας είναι άρρωστος και θέλετε να κάνετε κάτι”, δήλωσε ο Perlman.
Οι επιστήμονες αγωνίζονται να βρουν την απάντηση
Τα φάρμακα που διατίθενται στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη υποβληθεί σε αυστηρές δοκιμές για να αποδείξουν ότι δεν είναι επικίνδυνες, εξαλείφοντας την ανάγκη να διεξάγονται δαπανηρές δοκιμές σε ανθρώπους για να εκτιμηθεί η ασφάλεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Τούτου λεχθέντος, οι υπάλληλοι εξετάζουν γενικά τα στοιχεία που αφορούν τα φάρμακα και τον ιό, για να προσπαθήσουν να βρουν μια βιώσιμη επιλογή.
“Συνήθως ρίχνουν ένα αρκετά ευρύ δίχτυ επειδή δεν γνωρίζουν για κάποιο συγκεκριμένο ιό τι θα λειτουργήσει”, δήλωσε ο Gandhi, ο εκλεγμένος πρόεδρος του τμήματος HIV Medicine Assn.
Το 2003, ένας άλλος κοροναϊός χωρίς γνωστή θεραπεία προκάλεσε παγκόσμια εστία σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου ή SARS. Η ανταπόκριση αφορούσε τη δοκιμή μιας λιτανείας φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδυασμού ριτοναβίρης και λοπιναβίρης, δύο αντιρετροϊκών φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση του HIV.
Οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι τα φάρμακα ήταν αποτελεσματικά για την καταπολέμηση του ιού στους ασθενείς. Ο συνδυασμός, γνωστός από την εμπορική ονομασία Kaletra, φαίνεται να λειτουργεί για να σταματήσει τα ένζυμα που ονομάζονται πρωτεάσες από το να επιτρέψει στον ιό να ωριμάσει και να αναδιπλασιαστεί. Αλλά η επιδημία SARS – και η ικανότητα να δοκιμάζουμε αποτελεσματικά τις θεραπείες – όλοι εξαφανίστηκαν σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.
Εννέα χρόνια αργότερα, ένας άλλος κοροναϊός προκάλεσε αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή ή το MERS. Αυτό το ξέσπασμα έδωσε στους επιστήμονες μια άλλη ευκαιρία να δοκιμάσουν το φάρμακο για τον ιό HIV σε σχέση με αυτήν την οικογένεια των ιών και μια κλινική δοκιμή βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σαουδική Αραβία.
Οι Κινέζοι γιατροί χρησιμοποιούν τώρα το Kaletra έναντι του COVID-19.
Ένα πιο ανορθόδοξο φάρμακο που εξετάζεται κατά του κοροναϊού στην Κίνα είναι η χλωροκίνη.
Το φάρμακο προορίζεται για τη θεραπεία της ελονοσίας, μιας κατάστασης που προκαλείται από ένα παράσιτο που μεταδίδεται μέσω ενός δαγκώματος κουνουπιού. Ένας περιορισμένος αριθμός μελετών δείχνει ότι το φάρμακο μπορεί να λειτουργήσει ενάντια στο SARS. Σε εργαστηριακές εξετάσεις, κράτησε το COVID-19 από την εξάπλωση εμποδίζοντας τη μέθοδο μόλυνσης των κυττάρων, σύμφωνα με μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Cell Research.
Οι επιστήμονες που θεραπεύουν ασθενείς με κορωναϊό, συνδυάζουν θεραπεία με έρευνα για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα ενός μη εγκεκριμένου φαρμάκου: remdesivir. Δημιουργήθηκε από την Gilead Sciences, το φάρμακο φαρμάκου ευρέως φάσματος έχει χρησιμοποιηθεί σε πειράματα για την καταπολέμηση του ιού Ebola και οι δοκιμές στα ζώα υποδηλώνουν ότι βοηθά στη διατήρηση του SARS και του MORES των κοροναϊών. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές εάν θα λειτουργήσει ενάντια σε αυτόν τον νέο ιό.
Η έλλειψη βεβαιότητας γύρω από τη θεραπεία για τους κοροναϊούς οφείλεται εν μέρει στην έκρηξη των εκδηλώσεων – μπορούν να εξαπλωθούν σαν πυρκαγιά και στη συνέχεια να εξαφανιστούν, δήλωσε ο Γκάντι. Αν και αυτό είναι καλό για την υγεία του κοινού, σημαίνει επίσης ότι οι επιστήμονες μερικές φορές δεν έχουν το χρόνο ή τα μέσα για να δοκιμάσουν διεξοδικά μια θεραπεία στον άνθρωπο.
Ο Δρ Anne Schuchat, κύριος αναπληρωτής διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δήλωσε ότι η έρευνα σχετικά με τον κοροναϊό που προκαλεί την έκρηξη του COVID-19 δεν πρέπει να είναι «μια δεύτερη σκέψη. Επειδή δεν γνωρίζουμε πόσο θα παραμείνουν ορισμένες από αυτές τις νέες αναδυόμενες λοιμώξεις. ”
Η επιτάχυνση της έρευνας και των επενδύσεων σε εστίες μπορεί να προκαλέσει καταστροφή σε ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες, ειδικά εάν ο ιός εξαφανιστεί σε κάποιο σημείο, όπως έκανε το SARS, δήλωσε ο Δρ Jesse Goodman, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Georgetown στην Ουάσινγκτον DC. η κυβέρνηση συμβάλλει στην αντιστάθμιση αυτών των δαπανών μέσω πρωτοβουλιών όπως η Βιοϊατρική Προηγμένη Αρχή Έρευνας και Ανάπτυξης του Τμήματος Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών