Ανακοίνωση δημοτικής παράταξης “Συνεργασία για την Καλαμαριά” για τα γεγονότα αναφορικά με το 10ο γυμνάσιο Καλαμαριάς

Δυστυχώς, μετά τα πρωτοφανή γεγονότα που εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από το 10ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, η παράταξη μας δεν συμμετείχε στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ακολουθεί η επιστολή της παράταξης προς την Πρόεδρο του Δ.Σ. :
«ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ
ΑΥΤΑΡΧΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ…!!!
ΓΙΑ ΑΥΤΟ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ» ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (14/09/2020).
Η δημοκρατική Καλαμαριά, η Καλαμαριά της προόδου και της αλληλεγγύης, έζησε προχθές (09/09/2020) γεγονότα που μας παραπέμπουν σε αλήστου μνήμης εποχές και μάλιστα στον πλέον ευαίσθητο τομέα, αυτόν της παιδείας για τον οποίο 2500 χρόνια πριν ο Αριστοτέλης είπε: «Παιδείας άρξασθε»… Ούτε ένας χρόνος καλά – καλά δεν πέρασε για να καταπέσει το προσωπείο μιας κατ’ επίφαση διάθεσης του δημάρχου Καλαμαριάς για δήθεν συνεργασία των παρατάξεων και να αποκαλυφθεί το πραγματικό, το αληθινό του πρόσωπο, το αυταρχικό και ετσιθελικό, που δυναμίτισε και δίχασε την κοινωνία της Καλαμαριάς. Και αυτό, γιατί το θέμα δεν ανεφύη, δεν προέκυψε ξαφνικά και εν αιθρία και άρα θα έπρεπε να ασχοληθεί επισταμένα διανοίγοντας ένα διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από την επομένη της εκλογής του (π.χ. Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου και του 9ου Δημοτικού Σχολείου Φοίνικα, καθώς και του 10ου Γυμνασίου, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Φοίνικα Καλαμαριάς, με την εκπαιδευτική κοινότητα του 10ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου, αλλά και με τα συνδικαλιστικά όργανα μέσης εκπαίδευσης ΟΛΜΕ και Β’ ΕΛΜΕ).

Αντ’ αυτού, 1ον αφού αγνόησε και δεν έκανε ούτε στοιχειώδη διάλογο με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των παραπάνω δημοτικών σχολείων οι απόφοιτοι των οποίων εντάσσονται να φοιτήσουν στο 10ο Γυμνάσιο και με την μετεγκατάσταση θα πρέπει να μετακινηθούν αυτά τα μικρά παιδιά, σε σχέση με τα μεγαλύτερα του Λυκείου, 1,5 χιλιόμετρο μακριά από το συνοικισμό τους.
2ο αφού αγνόησε τις ομόφωνες αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των καθηγητών (ΟΛΜΕ και Β’ ΕΛΜΕ), που τάσσονταν κατά της μετεγκατάστασης – συστέγασης, προτείνοντας του μάλιστα για την αντιμετώπιση του προβλήματος άλλη λύση, γιατί δεν πρόκειται «για πρόβλημα του 10ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου», αλλά για συνολικό πρόβλημα της κατανομής των μαθητών στα σχολεία του Δήμου Καλαμαριάς, στα οποία υπάρχουν σχολεία με πλεονάζον μαθητικό δυναμικό και πολλά σχολεία με άδειες αίθουσες.
3ο αφού αγνόησε το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Γυμνασίου και αντ’ αυτού επινόησε την σύγκλιση μιας «Γενικής Συνέλευσης Γονέων του 10ου Γυμνασίου», που στήθηκε παράτυπα ένα απόγευμα μάλιστα Παρασκευής στα μέσα Ιουνίου (12/06/2020) με τη συμμετοχή μόνον γονέων τελειοφοίτων του σχολείου και χωρίς τη νόμιμη απαρτία.
4ο αφού αγνόησε την σαφέστατα και ξεκάθαρα διατυπωμένη πρόταση της παράταξής μας στο Δημοτικό Συμβούλιο (22/06/2020), την οποία μάλιστα, ούτε καν έθεσαν προς ψήφιση παραβαίνοντας, όχι μόνον τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και κάθε έννοια δικαίου και ηθικής.
5ο αφού αγνόησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, του κυρίαρχου ως άμεσα εκλεγμένου από το λαό της Καλαμαριάς οργάνου, αφού εν τω μεταξύ είχε προηγηθεί προσπάθεια άγρας αποστατών…!!! Και κατόπιν υποκινώντας την υποβολή ενστάσεων κατά της συμμετοχής στην ψηφοφορία συγκεκριμένων δημοτικών συμβούλων – καθηγητών της αντιπολίτευσης, αλλά όχι βέβαια και του καθηγητή (και μάλιστα στο 3ο Λύκειο) Αντιδημάρχου του.
6ο Αφού εξέδωσε απόφαση ο Δήμαρχος (19/08/2020) για τη μετεγκατάσταση – συστέγαση του 10ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου, η οποία είναι πολλαπλώς διάτρητη και δεν έχει νομική υπόσταση και εναντίον της οποίας άσκησαν, όλοι οι παραπάνω σύλλογοι και οι καθηγητές των αντίστοιχων σχολείων, όλα τα ένδικα μέσα τόσο ενώπιων του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, όσο και ενώπιων του Συμβουλίου Επικρατείας.
7ο Αφού αγνόησε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, που καταδίκαζε την αυταρχική του συμπεριφορά με την έκδοση απόφασης Δημάρχου αντίθετης με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχώρησε στην υλοποίηση της απόφασης του, με τον πλέον αντιδημοκρατικό τρόπο: Για πρώτη φορά στη (μεταπολιτευτική, τουλάχιστον) ιστορία της Καλαμαριάς, η αστυνομία έκανε αισθητή την παρουσία της σε σχολείο της περιοχής μας, για να απομακρύνει γονείς και μαθητές και να επιβάλλει τη μεταφορά βιβλίων και αρχείων του σχολείου. Ρωτάμε τον Δήμαρχο, με αυτόν τον τρόπο εννοεί τη Δημοκρατία, αυτή είναι η αντίληψη του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία συνοψίζεται στο: «αποφασίζουμε και διατάσσουμε»;
Κύριε Δήμαρχε με πράξεις αλλά και με παραλείψεις σας στείλατε «τη Δημοκρατία στο απόσπασμα»…!!!

Και μάλιστα στον πλέον ευαίσθητο τομέα αυτόν της παιδείας, καθώς τα σχολεία δεν είναι διαμερίσματα για να μετακομίσουμε μόνο αντικείμενα αλλά συμπεριλαμβάνονται και ευαίσθητες παιδικές ψυχές.

Και μπορεί να αγνοείτε τις Δημοτικές Παρατάξεις (βασικό συστατικό της δημοκρατίας) και τους καθηγητές (βασικό συστατικό της λειτουργίας των σχολείων), αλλά όχι ακόμα και τους μαθητές και τους γονείς…!

Γι’ αυτό κύριε Δήμαρχε, μετά τα παραπάνω και κυρίως για την παραβίαση το τελευταίο διάστημα της δημοκρατικής λειτουργίας των σχολείων με την παρουσία της αστυνομίας σε αυτά,
ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ, ΟΤΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ) ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΩΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΕ ΑΛΗΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΕΠΟΧΕΣ, ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΗ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ»…
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΜΠΑΚΟΓΛΙΔΗΣ»

Related Posts