Ήρθε το διαστημικό μαρούλι!!

Οι αστροναύτες στο διάστημα τρέφονται με ειδικά επεξεργασμένα, συσκευασμένα τρόφιμα, τα οποία έχουν αποστειρωθεί με διάφορους τρόπους για να μπορούν να αντέχουν για πολύ καιρό- ωστόσο ηNASAπροσπαθεί εδώ και καιρό να βρει τρόπο να καλλιεργεί ασφαλή, φρέσκα τρόφιμα στο διάστημα.

Όπως αναφέρει τοPhys Org,στο πλαίσιο νέας μελέτης στοFrontiers in Plant Scienceη Κριστίνα Χονταντάντ, ερευνήτρια του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, και άλλοι επιστήμονες, αναφέρουν την επιτυχία καλλιέργεια μαρουλιού (red romain- ‘Outredgeous’)στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Όπως δείχνουν, το μαρούλι που καλλιεργήθηκε στο διάστημα είναι απαλλαγμένο από μικρόβια που προκαλούν ασθένειες και ασφαλές προς βρώση, και ταυτόχρονα το ίδιο θρεπτικό με φυτά που καλλιεργούνται στη Γη, ακόμα και αν καλλιεργείται σε χαμηλότερη βαρύτητα και συνθήκες εντονότερης ακτινοβολίας.

Φρέσκα λαχανικά που καλλιεργούνται στο διάστημα θα παρείχαν στους αστροναύτες επιπλέον ποτάσιο, καθώς και βιταμίνες Κ. Β1 καιC-θρεπτικές ουσίες που υπάρχουν σε μικρότερες ποσότητες σε προσυσκευασμένα γεύματα και τείνουν να υποβαθμίζονται κατά τη διάρκεια μακράς αποθήκευσης. Επιπλέον, η καλλιέργεια λαχανικών θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη σε διαστημικές αποστολές μεγάλων αποστάσεων, όπως αυτές που προορίζονται για το πρόγραμμα Άρτεμις τηςNASA,αποστολές στον Άρη κλπ.

«Η δυνατότητα καλλιέργειας τροφής σε ένα βιώσιμο σύστημα που είναι ασφαλής για κατανάλωση από το πλήρωμα θα είναι κρίσιμης σημασίας καθώς ηNASAπροχωρά προς μακρύτερες αποστολές» τόνισε η Χονταντάντ.

Το 2014-2016 γινόταν καλλιέργεια μαρουλιού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με αποστειρωμένους σπόρους μέσα σε ειδικούς θαλάμους με φωτισμόLEDκαι σύστημα άρδευσης, ειδικά σχεδιασμένο για καλλιέργεια στο διάστημα. Τα μαρούλια μεγάλωναν ανενόχλητα μέσα στις ειδικές «Veggie» (Vegetable Production Systems)μονάδες για 33-56 ημέρες, μέχρι που μέλη του πληρώματος ήταν σε θέση να φάνε μέρος των φύλλων τους, χωρίς παρενέργειες. Τα υπόλοιπα καταψύχθηκαν και απεστάλησαν στη Γη για χημική και βιολογική ανάλυση.
ΠΗΓΗ

Related Posts