Έρχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ;

Tη Μεγάλη Εβδομάδα ανοίγει το TAXISNET για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2020. Περιθώριο έως τις 21 Απριλίου έχουν οι επιχειρήσεις που το επιθυμούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ για την «επιστρεπτέα προκαταβολή». Την ίδια ώρα σε επανάληψη των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί το Μάιο και τον Ιούνιο σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση. Μέτρα τα οποία, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν ακόμα 10 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες αυτού του διαστήματος.

Ανοίγει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις

To αργότερο τη Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει το TAXISNET για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2020. «Οι φορολογικές δηλώσεις είναι ούτως ή άλλως ψηφιακές. Και όχι μόνο ψηφιακές, έχουν μεγάλο βαθμό προσυμπλήρωσης πληροφοριών. Εργαζόμαστε έτσι ώστε να τις έχουμε έτοιμες, να ανοίξουμε μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Θα ανοίξει τη Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη το αργότερο» δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής. Ωστόσο μένει να φανεί κατά πόσο υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στην ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Σε νομοθετική πρωτοβουλία σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει παράταση στο πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας. Την ίδια ώρα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ, παρά το γεγονός ότι θα υπολογιστεί με βάση τις υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες. Η διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων της έκπτωσης 40% στο ενοίκιο τόσο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται όσο και τους εργαζόμενους σε αυτές των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί, οδηγεί την κυβέρνηση στο να σκέφτεται να προχωρήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ξεκινά το Σεπτέμβριο. Όταν θα είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση, η κυβέρνηση θα την ανακοινώσει» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ήδη η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει να υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ 25% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ να αφορά τους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα καταβάλουν εφάπαξ τον φετινό ΕΝΦΙΑ πιθανόν εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου ή η μείωση αυτή να αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια.

Νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της α’ κατοικίας

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατάθεση σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να υπάρξει παράταση στο πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας η οποία λήγει στις 30 Απριλίου. «Δεν είναι δυνατόν στην περίοδο της κρίσης του κορονοϊού να επιτρέπονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας» σχολίασε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση με την κατάθεση του σχετικού αιτήματος στους θεσμούς για παράταση του πλαισίου έως το τέλος του έτους ή τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η κρίση, στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Ωστόσο τα πρώτα μηνύματα δεν είναι θετικά, με τους θεσμούς, έως τώρα, να εμμένουν στην τήρηση των συμφωνηθέντων για άρση δηλαδή της προστασίας της α΄ κατοικίας από την 1η Μαίου και αντικατάσταση του πλαισίου με ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο. by

photo Panagiotis Tzamaros

Related Posts